Burgery zmienią właściciela?
Bobby Burger to licząca 34 lokale najbardziej znana polska sieć burgerowni, stworzona przez Krzysztofa Kołaszewskiego i Bogumiła Jankiewicza. Z kolei Mex Polska to grupa skupiające takie brandy gastronomiczne, jak m.in. restauracje The Mexican czy Pijalnie Wódki i Piwa. Obie spółki podpisały właśnie list intencyjny, na mocy którego Mex Polska ma wyłączność na rozmowy w sprawie kupna min. 51 proc. udziałów w Bobby Burgerze. Wyłączność potrwa cztery miesiące – w tym czasie Mex przeprowadzi badanie due diligence, czyli kompleksowej kondycji finansowej, prawnej etc. sieci burgerowni. Po zakończeniu badania ustalona zostanie cena transakcji.
Co dalej?
Czemu Twórcy Bobby Burgera chcą się pozbyć swojego biznesowego dziecka?
– To nie chęć rozstania się z marką, ale poszukiwanie dróg szybszego rozwoju – zapewnia Krzysztof Kołaszewski, współwłaściciel Bobby Burgera, który podpisał list intencyjny w imieniu swoim i wspólnika. – Nasz biznes opiera się na skali. Od dawna prowadzimy rozmowy z różnymi firmami, inwestorami. Mex Polska jest spółką giełdową i dlatego musiał ukazać się komunikat w tej sprawie.
A jednak Bobby Burger rozważa sprzedaż minimum 51 proc. udziałów, co oznacza utratę pakietu kontrolnego.
– Owszem, ale nie zamierzamy ze wspólnikiem wycofać się ze spółki – podkreśla Krzysztof Kołaszewski. – W przypadku sprzedaży, ja na pewno pozostanę osobą zajmującą się sprawami operacyjnymi. Rozmawiałem o tym z naszymi franczyzobiorcami. Sądzę, że nie powinni mieć żadnych powodów do niepokoju.
Ostatnio sieć nie rozwija się już w tak szybkim tempie, jak to bywało wcześniej.
– Faktycznie, w ciągu ostatniego roku, dwóch liczba lokali nie rosła szybko. Raczej skupialiśmy się na wymianie istniejących lokalizacji na lepsze. Było kilka otwarć, ale też kilka zamknięć – przyznaje współwłaściciel sieci. – Nasz koncept nadal ewoluuje. Chcemy otwierać lokale bardziej w stylu fast casual, zajmujące większą powierzchnię. Franczyzobiorcom oferujemy partycypowanie w kosztach inwestycji. Przygotowaliśmy też nowy format.
Inwestycja w burgerownię to koszt 200-300 tys. zł (jeśli lokal nie jest przystosowany do potrzeb gastronomii). Franczyzodawca może partycypować w tych wydatkach do kwoty 100 tys. zł. Nowościąw ofercie franczyzowej jest tańszy w inwestycji tzw. format kontenerowy. Moduły kontenerowe można dowolnie konfigurować. Koszt inwestycji to ok. 120 tys. zł, ale można skorzystać z leasingu. W przypadku formatu kontenerowego opłata wstępna wynosi 9,9 tys. zł, przy lokalu stacjonarnym 19,95 tys. zł. Miesięczne opłaty franczyzowe to 5 proc. od obrotu.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z japońskim menu
/27.11.2025
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
Sulaiman Kebab ma dla franczyzobiorców atrakcyjną promocję. Dzięki niej mogą zaoszczędzić 40 proc. na inwestycji.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Ekotrend zmienia rynek napojów
/01.12.2025
Rosnące zainteresowanie produktami w szklanych butelkach staje się jednym z kluczowych zjawisk kształtujących rynek napojów. W tych warunkach rozwija się również Unikat, który buduje franczyzę opartą na lokalnych dostawach.
Agnieszka Miąsek postanowiła poszerzyć ofertę swojego salonu kosmetycznego. Zdecydowała się na franczyzę Depilacja.pl. Dlaczego?
Parki rozrywki #KochamSkakać właśnie zaczynają rozwój poprzez franczyzę. Ile trzeba zainwestować w taki biznes?
W Polsce żyje około 14 milionów psów i kotów, a tylko połowa z nich jest karmiona gotową karmą. To tworzy duży, wciąż nienasycony rynek, z którego korzystają m.in. franczyzobiorcy Husse, rozwijający sprzedaż premium z dostawą do domu.
Wśród polskich inwestorów coraz wyraźniej rośnie zainteresowanie tzw. biznesami pasywnymi – modelami, które działają bez konieczności dużego zaangażowania właściciela.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali