Jak otworzyć pierogarnię?

Pierogi w sieci / Pierogarnia Stary Młyn ma obecnie cztery restauracje własne (w Toruniu i Gdańsku) oraz trzy franczyzowe.
Środa
29.01.2020
Na restaurację z pierogami potrzebny jest duży lokal w centrum miasta, atrakcyjnym i dla turystów, i dla mieszkańców.
 

W raporcie „Polska na Talerzu 2019” aż 82 proc. respondentów, zapytanych o najchętniej wybierany rodzaj kuchni, wskazało kuchnię polską. Lubimy popróbować nowości, ale jesteśmy wierni tradycyjnym smakom i potrawom. Otwarcie lokalu z takim menu może więc być godnym rozważenia pomysłem na biznes.

Pierogi we franczyzie

Pierogarnia Stary Młyn, jak sama nazwa wskazuje, swój koncept restauracyjny zbudowała właśnie na jednym z tradycyjnych polskich dań. W menu są pierogi z miesem, słodkie, wegetariańskie, pieczone i gotowane. Oprócz tego listę dań dopełniają jeszcze m.in. zupy, placki ziemniaczane, desery.
– W naszych restauracjach ma być tradycyjnie, zdrowo i lokalnie – podkreśla Wojciech Lewandowski, menedżer ds. franczyzy i sprzedaży Pierogarni Stary Młyn. – Mamy bardzo szeroką grupę klientów. Przychodzą do nas zarówno turyści, jak i lokalni mieszkańcy. Osoby starsze i rodziny z dziećmi, pracownicy biur i kancelarii na lunch. Nie poddajemy się modom, a jednak sprzedaż w naszych restauracjach rok do roku rośnie.
Marka ma obecnie cztery restauracje własne (w Toruniu i Gdańsku) oraz trzy franczyzowe. Koncept stawia na lokalizacje w centralnych punktach miast: otoczenie starówek, rynków głównych. Ważne, aby to było miejsce dobrze widoczne i łatwo dostępne dla gości. Lokal na restaurację powinien być duży. W mniejszych miastach to minimum 200 m2, w większych minimum 300. Potrzebne jest również miejsce na sezonowy ogródek. Licencjodawca zawsze przygotowuje symulację kosztów i przychodów, by ocenić opłacalność inwestycji. Wysokość budżetu, jaki należy przygotować na start zależy od wyjściowego stanu lokalu, jego wielkości. Franczyzodawca szacuje, że wydatki powinny się zmieścić w widełkach od 2,5 do 5 tys. zł za 1 m2.
– Nasz partner może liczyć na stałe wsparcie. Przeprowadzimy go przez cały proces przygotowania lokalu, będziemy nadzorować i odbierać poszczególne etapy adaptacji, a także pomożemy przy uzyskaniu niezbędnych pozwoleń – zapewnia Wojciech Lewandowski.
W wystroju restauracji dominuje drewno, pojawiają się elementy nawiązujące do nazwy oraz staropolskiej wsi, np. drewniane beczki, jutowe worki. W tym klimacie utrzymane jest obrandowanie lokali, elementy graficzne, np. karta dań czy zastawa stołowa. Kandydaci na franczyzobiorców Pierogarni Stary Młyn nie muszą mieć doświadczenia w gastronomii. Franczyzodawca zapewnia szkolenia, które odpowiednio przygotują przyszłego licencjobiorcę do pracy w restauracji.
Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci wynosi 17,5 tys. zł. Osobno płatny jest projekt lokalu 110 zł za 1 m2. Miesięczna opłata franczyzowa wynosi 7 proc. od obrotu (w tym zawiera się też budżet marketingowy).

 

WIZYTÓWKA PIEROGARNI STARY MŁYN

Sieć restauracji kuchni polskiej.

PIEROGARNIA STARY MŁYN W 2019 ROKU

  • restauracje własne 4
  • 3 lokale franczyzowe
  • jednorazowa opłata licencyjna 17,5 tys. zł

Wojciech Lewandowski, menedżer ds. franczyzy i sprzedaży Pierogarni Stary Młyn / "Nie poddajemy się modom, a jednak sprzedaż w naszych restauracjach rok do roku rośnie."

ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab
Amori Pomodori
Atelier Herosima
Autorskie Lody Piccolo
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Beza Krówka Lody rzemieślnicze
Biesiadowo
Bike Café
Browar Korona
BuBu Bubble Tea
Cafe Słodziak
Candy Pop
Carat Kebab
Chinkalnia
Cochise Burger
Coffeeloffee
Cofix
Crazy Bubble
Cudo Vegan Sushi
Cukiernia Sowa
Cukrem i Solą
Da Grasso
DG Restauracje
Dobra Pączkarnia
Domino’s Pizza
Donuterie
Doskoi
Easy Beer
Easy Wine
Express Pizza American Style
FABBRICA Italian Comfort Food
Falla
Felix Chicken
Fit Cake
Good Chicken
Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni
Grande Pizza
Gruby Benek
Hotdogzna
Ice'n'go
Japanos
Kashka
Kiss Kimchi
Koku Sushi
Krowa Mać Burgers
Kurcze Pieczone
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Lida
Lviv Croissants
Makarun
Maxipizza
McDonald’s
Meron
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mniami Ice Cream
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Pączki Mamy
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzeria Stopiątka
Prosiak Polski Kebab & Fast Food
Ramen Shop by Sushi Kushi
Salsiccia Pizzeria Napoletana
Sayuri Sushi
SiGelato
So Coffee
Stava
Steiku Haoss
Subtilité Wine & Bar
Subway
Sulaiman Kebab
Sushi Bistro
Sushi Burrito
Sushi Kushi
Szaszłykowo
Taco Bar
Tawerna Pepe Verde
The White Bear Coffee
Tibesti 2Go
Totti Pizza Rzymska
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
United Chicken
Western Chicken
Western Tortilla
Yum Yum Kebab
ZapieCKanki
Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta
ŻarWok
Zdrowa Krowa