Czat o Podniebnym Barku
Redakcja: Witamy! We wtorek 15 listopada o godzinie 11.00 rozpocznie się spotkanie z Maciejem Golnowskim o Podniebnych Barkach, sieci punktów gastronomicznych stworzonej przez LOT Catering. Prosimy o przesyłanie swoich pytań.
Adam: Ogłosiliście swoją ofertę franczyzową w maju. Co przez ten okres zostało wykonane przez was jako operatora sieci np. ile nowych punktów zostało uruchomionych? Czy już jakieś umowy franczyzowe zostały podpisane?
Maciej Golnowski: W tym okresie zostały uruchomione dwa nowe „Podniebne Barki” w Warszawie, dodatkowo jeden już funkcjonujący barek został dostosowany do nowych standardów (przebudowa). Cały czas uczymy się i udoskonalamy produkt jakim jest nasza oferta franczyzowa, m.in. niedawno wprowadziliśmy w życie wspólną ofertę kawową przygotowaną we współpracy z firmą Segafredo Zanetti itd. Odbyliśmy kilkadziesiąt spotkań z osobami zainteresowanymi przystąpieniem do naszej sieci – prowadzone są zaawansowane rozmowy z kilkoma potencjalnymi biorcami, dwie umowy powinny zostać podpisane jeszcze w tym roku.
MaKi: Czy franczyzobiorca może decydować o tym jak ma wyglądać lokal, który będzie prowadził – czy sam może wybrać wykonawców prac budowlanych, meblarskich czy też dostawców urządzeń?
Maciej Golnowski: Oczywiście tak. Franczyzobiorca ma pełną swobodę w zakresie wyboru ekip budowlanych i wykończeniowych zaangażowanych w dostosowanie powierzchni gastronomicznej do standardów sieci, jak również może sam wybrać dostawcę urządzeń gastronomicznych. LOT Catering nadzoruje jedynie zgodność lokalu biorcy z przyjętymi w projekcie i podręczniku operacyjnym standardami, dotyczącymi m.in. wystroju, funkcjonalności itd.
Studentka prawa: Czy w lokalach waszej sieci mogą być sprzedawane jedynie produkty, które zostały dostarczone przez LOT Catering?
Maciej Golnowski: Ofertę główną „Podniebnych Barków” muszą stanowić nasze produkty, oczywiście dopuszczamy możliwość sprzedaży w lokalach sieci produktów pochodzących od innych producentów – szczegółowe zapisy określające możliwość sprzedaży produktów nie przygotowanych przez LC znajdują się w umowie licencyjnej i podręczniku operacyjnym.
$$$$$: Czy prowadząc „Podniebny Barek” można zarobić – jaki obrót miesięczny robi wasz najlepszy i najgorszy barek? Jakie są zyski z tej działalności?
Maciej Golnowski: Jak najbardziej można zarobić na prowadzeniu „Podniebnego Barku”. Odpowiadając na pytanie dotyczące obrotów w barkach - to oczywiście tajemnica handlowa, w trakcie prac nad przystąpieniem do naszej sieci każdy biorca może otrzymać aktualne informacje dotyczące obrotów w działających „Podniebnych Barkach”.
Adam: Dlaczego lokale waszej sieci nazywane są „Podniebnymi Barkami”, nie prościej byłoby nazwać lokal po angielsku?
Maciej Golnowski: LOT Catering już od kilku lat otwierał lokale gastronomiczne właśnie pod nazwą „Podniebny Barek”, uznaliśmy, że nie ma potrzeby wymyślać nowej nazwy skoro obecna dobrze kojarzy się klientom. Dodatkowo chcieliśmy wprowadzić nową jakość na polskim rynku gastronomicznym nadając właściwy sens słowu „barek”, nadal wielu klientom słowo "barek" kojarzy się z punktami gastronomicznymi z okresu PRL, a nie lokalami gdzie można w miłej atmosferze zjeść dobry posiłek i spędzić wolny czas.
Pracując nad konceptem franczyzowym „Podniebnych Barków” szukaliśmy niszy i stwierdziliśmy, że na naszym rynku brakuje punktów gastronomicznych, w których klient może zjeść np. pełnowartościowy obiad w rozsądnej cenie i dobrych warunkach. Powstają nowe kebaby, kawiarnie, pizzerie, a nie lokale w których można zjeść obiad składający się z talerza zupy + kotleta schabowego z ziemniakami i surówką w cenie poniżej 12 zł, u nas taki obiad można zjeść.

ZOBACZ W KATALOGU



























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

– Większość naszych lokali osiąga rentowność już po pierwszym miesiącu funkcjonowania – zapewnia Robert Chmielewski z Sushi Bistro.
Koncept Mniami Ice Cream uruchomi w tym sezonie więcej nowych lodziarni, niż wcześniej było w planach.
Sieć Przybij Piątaka przyciąga już wrocławskich studentów, a teraz chce otwierać franczyzowe puby w całej Polsce.
Berlin Döner Kebap rozwija nowy format lokali, z niższą kwotą inwestycji.
– Jestem mile zaskoczona tym, że ta franczyza jest bardzo dobrze zorganizowana. Każdy zna tutaj swoją funkcję. Mamy opiekunów, do których możemy się zwrócić w każdej chwili – mówi Ewelina Ciapała, franczyzobiorczyni Lviv Croissants.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Z każdym rokiem rośnie liczba pasjonatów podróży na czterech kółkach, a wraz z nimi zapotrzebowanie na wyspecjalizowane usługi serwisowe. Czy prowadzenie serwisu kamperów to strzał w biznesową dziesiątkę?
– Mali gracze bez wsparcia znikają z rynku – mówi Wojciech Sypień, dyrektor franczyzy Carrefour Polska.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali