Czat o Podniebnym Barku
malanit: Ile zysku miesięcznie może spodziewać się przedsiębiorca, który zainwestuje w Podniebny Barek?
Maciej Golnowski: Zysk biorcy zależy oczywiście od lokalizacji w jakiej znajduje się barek i kosztów np. najmu lokalu itd. Biznesplan dla każdej lokalizacji przygotowywany jest przed podpisaniem umowy licencyjnej.
Jerzy Dudek: A czy można urządzić swój Barek w tonacji sportowej - przypominającej Champions's? Uważam, że w Warszawie ciągle brakuje przystępnych lokali dla kulturalnych kibiców.
Maciej Golnowski: Oczywiście jest to możliwe, z tym że akcenty sportowe nie mogą przesłonić elementów wystroju wnętrza nawiązujących do lotnictwa. Nad ogólnym wystrojem punktów sieci dba m.in. nasz projektant.
Agata: Jakie są wasze plany rozwoju?
Maciej Golnowski: Chcemy do końca 2006 roku uruchomić cztery, pięć nowych lokali franczyzowych.
Saleta: A jak wygląda sprawa sprzedaży alkoholu w Barku?
Maciej Golnowski: Oczywiście sprzedaż alkoholu w barkach jest możliwa – w części już istniejących lokali prowadzimy już taką sprzedaż. Wszystko zależy od uzyskania koncesji na sprzedaż alkoholu. Jesteśmy pewni, że sprzedaż alkoholu do 4,5 proc. i piwa korzystnie wpływa na atrakcyjność oferty lokalu.
Saleta: Jest Pan dość ugodowy. Czy są rzeczy, których w Podniebnym Barku nie można zrobić?
Maciej Golnowski: Czy jestem ugodowy, z tym bym się spierał, jestem po prostu otwarty na dialog i rzeczowe argumenty. Umowa Franczyowa i Podręcznik Operacyjny „Podniebnych Barków” zawiera wiele zapisów i określonych standardów nad którymi nie można dyskutować i podważać ich istnienia – siłą franczyzy jest jej standaryzacja i powtarzalność, jednak nawet jako operator sieci zakładamy stopniową ewolucję naszej oferty, tak żeby była ona ciągle atrakcyjna i nie odstawała od pojawiających się na rynku trendów np. żywienia.
Mona: Czy dobrze rozumiem, że Podniebny Barek powinnien być w lokalizacji umożliwiającej sprzedaż przez 7 dni w tygodniu? Co myślicie o Centrach Handlowych?
Maciej Golnowski: Oczywiście „Podniebne Barki” nie muszą być otwierane w lokalizacjach umożliwiających sprzedaż przez siedem dni w tygodniu – powinny być otwierane w lokalizacjach, które gwarantują osiąganie wysokich zysków, i nie ma znaczenia czy jest to centrum handlowe, zamknięty biurowiec, uczelnia wyższa, czy też dworzec kolejowy.
Agata: Jaka jest największa konkurencja dla Podniebnego Barku?
Maciej Golnowski: To trudne pytanie, tak jak już wcześniej pisałem pracując nad konceptem „PB” szukaliśmy niszy rynkowej do zagospodarowania i gdzie nie ma mocnej konkurencji. Odpowiadając wprost, trudno wskazać bezpośrednią konkurencję dla naszych punktów, zapewne wszystkie lokale posiadające podobną ofertę produktową – choć tak dużej jak my nikt nie ma.
Redakcja: Nasze spotkanie się kończy. Prosimy o przesyłanie ostatnich pytań.
A: Skoro jest Pan otwarty na nowości, czy jest na nie otwarty PB? Czy można spodziewać się rozszerzania oferty Barków?
Maciej Golnowski: Jak najbardziej, osoby pracujące nad ofertą „PB” cały czas starają się udoskonalać naszą ofertą, wyrazem tego jest choćby wprowadzenie nowych produktów kawowych. Dział Receptur LOT Catering, w odpowiedzi na zapotrzebowanie klientów cały czas pracuje nad nowymi produktami, które stopniowo wprowadzamy do menu lokal.
Redakcja: Dziękujemy za udział w dzisiejszym spotkaniu.
Maciej Golnowski: Dziękuję Państwu za pytania i poświęconą uwagę. Pozostaję do Państwa dyspozycji pod adresem e-mail: maciej.golnowski@lotcatering.pl.

ZOBACZ W KATALOGU




















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Berlin Döner Kebap otworzył nowy lokal franczyzowy, w centrum Zakopanego. Marka ma zaplanowane kolejne otwarcia aż do wiosny.
– Miasta, w których kwitnie życie studenckie to odpowiednie rynki dla pubów Przybij Piątaka – mówi Kamil Przybylski, menadżer ds. rozwoju i franczyzy Przybij Piątaka.
Islak Burger to nowy produkt i nowa franczyza na polskim rynku.
Jagoda i Robert Wojtkowscy nie mogli znaleźć nikogo, kto zrobi im tort weselny bez cukru i laktozy. Teraz sami robią zdrowe przysmaki, jako franczyzobiorcy Fit Cake.
Franczyzodawca marek New York Pizza Department i ŻarWOK zmienia zasady naliczania opłat franczyzowych. Franczyzobiorcy mogą sporo zaoszczędzić.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Karawaning jest bardzo drogim sportem. Jest to jedna, mogę powiedzieć, z najdroższych opcji super wakacji – mówi Adam Soczewka, właściciel wypożyczalni CamperyASONE.pl i organizator wypraw kamperowych.
Dowiedz się, jak otworzyć sklep pod marką Żabka. Bezpłatny webinar dla cudzoziemców.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali