Klasztorne smaki poza granicami

Z regułą św. Benedykta związana jest ciężka praca w przyklasztornym gospodarstwie. Stanowi ona jeden ze sposobów "służby Bożej", okazję przybliżenia się do Boga i braci. Motto zakonu głosi: Ora et labora, czyli módl się i pracuj. Dzięki swojej działalności opactwo pozyskuje środki na utrzymanie klasztoru.
Projekt stworzenia marki Produkty Benedyktyńskie powstał z zamiarem ukazania współczesnemu klientowi wiekowego dorobku mnichów na polu kulinarnym. W ofercie znajdziemy produkty takie jak konfitury, nektary, pieczywo, nabiał, wędliny oraz mocniejsze trunki. Wszystkie artykuły sporządzane są na podstawie klasztornych receptur.
- Zależy nam, aby Produkty Benedyktyńskie były dostępne w całej Polsce, dlatego też poszukujemy franczyzobiorców we wszystkich dużych miastach, zwłaszcza w tych, w których nie ma jeszcze naszego sklepu - mówi Piotr Fugiel, wicedyrektor Benedicite J.G. - Z drugiej strony nie chcemy, aby nasze produkty stały się masowe, dlatego też liczba sklepów w poszczególnych miastach jest ograniczona. Chcemy, żeby w kraju działało docelowo 100 sklepów.
Sieć Benedicite liczy obecnie 42 sklepy, większość z nich, bo aż 40 placówek, prowadzą franczyzobiorcy. Jeden ze sklepów własnych sieci działa w Berlinie, niebawem mają się też pojawić kolejne zagraniczne placówki.
- Myślimy o otwarciu naszych placówek w Wielkiej Brytanii oraz Francji - dodaje Piotr Fugiel. - Konieczne do tego jest zoptymalizowanie działań logistycznych, nad którymi obecnie pracujemy. Sądzimy, że z racji m. in. dużego zainteresowania tamtejszych konsumentów żywnością tradycyjną, znajdziemy sporo klientów chętnych do zakupienia naszych produktów.
By przystąpić do sieci trzeba dysponować lokalem o powierzchni 30-50 m2 w dobrej lokalizacji. Kwota inwestycji to ok. 120 tys. zł, która powinna się zwrócić w przeciągu 2 lat. W ramach pakietu franczyzowego Benedyktyni oferują podręcznik operacyjny, szkolenia, wsparcie marketingowe oraz logistyczne.
(boa)

ZOBACZ W KATALOGU



















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Cukrem i Solą otworzyło kolejny punkt franczyzowy, w planach ma też nową lokalizację własną.
KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.
Kuchnia azjatycka jest w Polsce coraz bardziej popularna. Zauważyli to też franczyzodawcy, którzy proponują licencją na sushi bar czy restaurację z bogatszym menu.
Segment fast food ma mocną reprezentację we franczyzie. I wciąż przybywa nowych konceptów.
Poszukujemy partnerów do otwarcia pierwszego flagowego sklepu w topowej lokalizacji, który zostanie poszerzony o franczyzę obejmującą wiele jednostek.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Xtreme Fitness Gyms otwiera kolejne kluby, ale to nie liczby przyciągają uwagę. Co sprawia, że franczyzobiorcy zostają na dłużej i rozwijają się razem z siecią?
Platforma Tribeware to inteligentny pośrednik między menedżerem a pracownikami. Wskazuje im drogę do przyjętych celów, nagradza za wykonane zadania i wylicza, co udało się dzięki nim zyskać.
Robert Podleś, właściciel firmy Cobi, zaczynał prowadzić biznes w trudnej komunistycznej rzeczywistości. Dzisiaj jego firma sprzedaje swoje produkty do ponad 40 krajów świata. Ale gdyby nie mama, kto wie jak potoczyłyby się jego losy...
Rafał Jaźwiński od trzech lat prowadzi placówkę franczyzową pod marką Northgate Logistics. Specyfika biznesu pozwala obsługiwać klientów na całym świecie.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali