Klasztorne smaki poza granicami

Z regułą św. Benedykta związana jest ciężka praca w przyklasztornym gospodarstwie. Stanowi ona jeden ze sposobów "służby Bożej", okazję przybliżenia się do Boga i braci. Motto zakonu głosi: Ora et labora, czyli módl się i pracuj. Dzięki swojej działalności opactwo pozyskuje środki na utrzymanie klasztoru.
Projekt stworzenia marki Produkty Benedyktyńskie powstał z zamiarem ukazania współczesnemu klientowi wiekowego dorobku mnichów na polu kulinarnym. W ofercie znajdziemy produkty takie jak konfitury, nektary, pieczywo, nabiał, wędliny oraz mocniejsze trunki. Wszystkie artykuły sporządzane są na podstawie klasztornych receptur.
- Zależy nam, aby Produkty Benedyktyńskie były dostępne w całej Polsce, dlatego też poszukujemy franczyzobiorców we wszystkich dużych miastach, zwłaszcza w tych, w których nie ma jeszcze naszego sklepu - mówi Piotr Fugiel, wicedyrektor Benedicite J.G. - Z drugiej strony nie chcemy, aby nasze produkty stały się masowe, dlatego też liczba sklepów w poszczególnych miastach jest ograniczona. Chcemy, żeby w kraju działało docelowo 100 sklepów.
Sieć Benedicite liczy obecnie 42 sklepy, większość z nich, bo aż 40 placówek, prowadzą franczyzobiorcy. Jeden ze sklepów własnych sieci działa w Berlinie, niebawem mają się też pojawić kolejne zagraniczne placówki.
- Myślimy o otwarciu naszych placówek w Wielkiej Brytanii oraz Francji - dodaje Piotr Fugiel. - Konieczne do tego jest zoptymalizowanie działań logistycznych, nad którymi obecnie pracujemy. Sądzimy, że z racji m. in. dużego zainteresowania tamtejszych konsumentów żywnością tradycyjną, znajdziemy sporo klientów chętnych do zakupienia naszych produktów.
By przystąpić do sieci trzeba dysponować lokalem o powierzchni 30-50 m2 w dobrej lokalizacji. Kwota inwestycji to ok. 120 tys. zł, która powinna się zwrócić w przeciągu 2 lat. W ramach pakietu franczyzowego Benedyktyni oferują podręcznik operacyjny, szkolenia, wsparcie marketingowe oraz logistyczne.
(boa)

ZOBACZ W KATALOGU
















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
Berlin Döner Kebap otworzył nowy lokal franczyzowy, w centrum Zakopanego. Marka ma zaplanowane kolejne otwarcia aż do wiosny.
– Miasta, w których kwitnie życie studenckie to odpowiednie rynki dla pubów Przybij Piątaka – mówi Kamil Przybylski, menadżer ds. rozwoju i franczyzy Przybij Piątaka.
Islak Burger to nowy produkt i nowa franczyza na polskim rynku.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Piko24 to w pełni zautomatyzowane sklepy, nie wymagające zatrudniania pracowników. Marka chce rozwijać swoją sieć poprzez franczyzę.
Centra rozrywki VR to oferta nowego franczyzodawcy HeroVR. Gdzie się sprawdzi taki biznes?
Upadłości Expert specjalizuje się w oddłużaniu, ale jej franczyzobiorcy mogą też dodatkowo zarabiać na innej branży.
– W ciągu najbliższych lat liczba osób aktywnie korzystających z klubów fitness w Polsce będzie rosła rocznie w tempie dwucyfrowym – mówi Szymon Okrojek z Xtreme Brands.
W ciągu dwóch pierwszych tygodni września zostały otwarte dwie nowe siłownie Fit+, a do końca roku zostaną podpisane jeszcze co najmniej trzy umowy franczyzowe. Wszystkie siłownie działają w małych miejscowościach już od 1 tys. mieszkańców.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali