Puby z Irlandii, koncept z Ameryki

Choć restauracje Bennigan's serwują przede wszystkim dania kuchni irlandzkiej, to matecznikiem sieci są Stany Zjednoczone, a jej rozwojem kieruje spółka Bennigan's Franchising Company z siedzibą w Teksasie. Poza USA jej punkty można spotkać w Ameryce Południowej, Korei, na Cyprze i w Grecji, a także w Indiach i niektórych krajach Bliskiego Wschodu. Dziś amerykański koncept chce otworzyć sobie wrota do Europy. Wehikułem rozwoju sieci od początku jej istnienia była franczyza i to również ona ma pomóc marce w zaistnieniu na Starym Kontynencie.
- Franczyzodawca Bennigan's jest właścicielem jedynie dwóch restauracji w Stanach Zjednoczonych. Wszystkie pozostałe należą do biorców licencji – mówi Christopher Chrysanthou z cypryjskiej Bennigan’s Europe Franchising Company, będącej masterfranczyzobiorcą marki na Europę.
Właściciel brandu Bennigan's określa swoją sieć jako rodzinne restauracje z segmentu casual dining (czyli popularnych lokali oferujących dania w przystępnych cenach oraz obsługę kelnerską). Franczyzobiorcy zachowują jednak sporą dozę swobody w zakresie kształtowania szczegółów profilu swoich placówek tak, by jak najlepiej pasowały do rynkowego zapotrzebowania.
Polska jest jednym z pierwszych Europy kontynentalnej, do której cypryjski masterfranczyzobiorca chce wprowadzić amerykańską sieć. Jak podkreśla Chrysanthou, mocnym atutem naszej gospodarki jest jej stabilność.
- Polska to atrakcyjne miejsce do robienia interesów przez zagranicznych inwestorów. Jednym z powodów jest jej centralne położenie w Europie, ale przede wszystkim chodzi o dobrze wykwalifikowaną siłę roboczą i niskie koszty wejścia na rynek – mówi menedżer. - Warszawa sama w sobie jest prężnie rozwijającym się ośrodkiem, spragnionym amerykańskich brandów.
Cypryjski pełnomocnik marki nie składa deklaracji dotyczących liczby planowanych otwarć. Jak podkreśla Chrysanthou, ta kwestia zależy przede wszystkim od zainteresowania franczyzobiorców. - Z każdym partnerem chcemy opracować plan rozwoju, który będzie odpowiadał jego możliwościom inwestycyjnym – zaznacza.
Poza Polską, europejskimi priorytetami Bennigan's są Austria, Niemcy i Czechy. Franczyza Bennigan's dostępna jest w trzech modelach. Partnerzy mogą otworzyć pojedynczy lokal, kupić wyłączność na dane miasto lub na cały kraj. Koszty inwestycji różnią się w zależności od wybranej opcji.
- W przypadku zakupu licencji na cały kraj, przedsiębiorca zobowiązuje się do otwarcia pięciu jednostek w ciągu 10 lat. Opłata franczyzowa wynosi 4 proc. od obrotu notowanego w każdej restauracji, a marketingowa – 0,5 proc. W tym modelu franczyzodawca pokrywa koszty szkolenia jedynie w pierwszej placówce – wyjaśnia Chrysanthou.
Wysokość opłaty marketingowej jest identyczna w przypadku pozostałych dwóch modeli współpracy. W ramach licencji na jedno miasto franczyzobiorca zobligowany jest do uruchomienia dwóch placówek, a opłata miesięczna sięga 2 proc. W przypadku zakupu franczyzy na jeden lokal opłata wynosi 7,5 proc.
Bennigan's liczy, że start na polskim rynku ułatwi mu obecność na Targach Franczyza 2012.
- W czasie targów chcielibyśmy oczywiście zawrzeć kontakty z potencjalnymi inwestorami. Zdajemy sobie jednak sprawę również z tego, że obecność na takiej imprezie zwiększy świadomość naszej marki wśród gości targów i pozwoli im lepiej zrozumieć istotę naszego konceptu - dodaje Christopher Chrysanthou.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU





















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Cukrem i Solą otworzyło kolejny punkt franczyzowy, w planach ma też nową lokalizację własną.
KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.
Kuchnia azjatycka jest w Polsce coraz bardziej popularna. Zauważyli to też franczyzodawcy, którzy proponują licencją na sushi bar czy restaurację z bogatszym menu.
Segment fast food ma mocną reprezentację we franczyzie. I wciąż przybywa nowych konceptów.
Poszukujemy partnerów do otwarcia pierwszego flagowego sklepu w topowej lokalizacji, który zostanie poszerzony o franczyzę obejmującą wiele jednostek.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Do znalezienia biznesu, w który chciałoby się zainwestować, trzeba się dobrze przygotować. Choć wybór branży i konkretnego systemu franczyzowego jest subiektywny, to ocena części elementów umowy franczyzy podlega obiektywnym kryteriom.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Przedsiębiorcy zbyt nisko wyceniają produkty i usługi ze strachu przed utratą klienta. Tymczasem mądrze skalkulowana cena nie tylko przynosi zyski, lecz także pomaga w budowaniu prestiżu marki.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali