Biznes w nazwisku

Katarzyna Gałka w tym roku zdecydowała się na otwarcie lodziarni we współpracy z Lodami Gotti. Doświadczenie w biznesie mieszkanka Bielsko-Białej zdobyła prowadząc dwa niewielkie butiki.
- W poprzednim roku spacerowałam z mężem po Starym Rynku, naszą uwagę przyciągnął lokal w jego okolicy. Miał kilka metrów kwadratowych, dlatego sklep odzieżowy w tym miejscu nie wchodził w grę. Mąż zasugerował lodziarnię – wspomina franczyzobiorczyni Lodów Gotti.
Później Katarzyna Gałka skontaktowała się z Lodami Gotti, które w swojej ofercie mają lody włoskie oraz świderki. Franczyzodawca pomógł w przygotowaniach lokalu do otwarcia oraz umożliwił zakup maszyny do robienia lodów w leasingu. Zmniejszyło to początkową inwestycję w biznes. Potrzebne było także szkolenie z obsługi urządzenia oraz działania marketingowe, w tym reklama na lokalnych portalach internetowych.
- Lodziarnia ruszyła w kwietniu, kiedy tylko zrobiło się cieplej. Lokal otwieramy w godzinach 9-21, w weekendy nawet dłużej. W trakcie roku szkolnego mieliśmy wielu klientów w godzinach przedpołudniowych, ale kiedy ruszyły wakacje najwięcej lodów zaczęliśmy serwować wieczorami. Poza tym latem w mieście przebywają turyści, także z zagranicy. W końcu Bielsko-Biała leży na drodze w góry. Mieszkam w okolicy Starego Rynku od dwóch lat, dlatego widzę, że ta część miasta ciągle się rozwija, co przejawia się w rosnącej liczbie klientów – wyjaśnia Katarzyna Gałka.
Ważną częścią prowadzenia tego biznesu jest monitorowanie prognozy pogody. Zapowiedź słonecznego dnia oznacza pracowity dzień, do którego trzeba się przygotować.
- Lubię kontakt z dziećmi i rodzinami. Cieszą nas każde komplementy na temat naszych lodów, bo marketing szeptany to najlepsza reklama. Im dłuższa kolejka, tym lepiej, ale po 12. godzinie pracy odczuwamy duże zmęczenie. Jesienią rozważamy prowadzenie sprzedaży naleśników lub gofrów. Chodzi o przetrwania trudnego dla lodziarni okresu – dodaje właścicielka.
W biznesie Katarzynie Gałce pomaga rodzina – mąż oraz mama, która pomaga w prowadzeniu jednego ze sklepów odzieżowych.
(dw)

ZOBACZ W KATALOGU





















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Cukrem i Solą otworzyło kolejny punkt franczyzowy, w planach ma też nową lokalizację własną.
KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.
Kuchnia azjatycka jest w Polsce coraz bardziej popularna. Zauważyli to też franczyzodawcy, którzy proponują licencją na sushi bar czy restaurację z bogatszym menu.
Segment fast food ma mocną reprezentację we franczyzie. I wciąż przybywa nowych konceptów.
Poszukujemy partnerów do otwarcia pierwszego flagowego sklepu w topowej lokalizacji, który zostanie poszerzony o franczyzę obejmującą wiele jednostek.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Franczyza to coś więcej niż dostęp do produktów i technologii. To gotowy system, który naprawdę wspiera, a przy okazji pozwala realizować się razem, jako rodzina – mówią Barbara i Mikołaj Pawłowscy, właściciele czterech sklepów Stokrotka w województwie lubelskim.
Franczyza Akademii Pamięci to model edukacyjny z kursami technik pamięciowych dla seniorów, dorosłych i młodzieży. Zajęcia odbywają się online lub w salach wynajmowanych na godziny. Inwestycja może zwrócić się już po semestrze.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali