Przepis na kebab
Pierwsza restauracja "Gigant" powstała w 2008 roku. Dziś działają trzy lokale – w Ełku, na promenadzie nad jeziorem, w galerii handlowej w Suwałkach oraz na starym rynku w Łomży. Serwują kebaby, burgery, sałatki.
– Na lokalnym rynku mamy mocną pozycję. Jesteśmy rozpoznawalni i lubiani przez klientów – mówi Karol Łaguna, współwłaściciel restauracji Gigant. – Klienci wielokrotnie wypytywali nas, czy można nawiązać z nami współpracę i otworzyć lokal sieciowy. Mieliśmy takie pytania nawet od gości z Litwy, którzy zaglądają do nas ze względu na bliskość granicy. Dlatego w końcu pomyśleliśmy, że pora zdecydować się na rozwój we franczyzie. Inni szukają franczyzobiorców, a do nas ludzie sami przychodzą. Szkoda byłoby nie wykorzystać takiej okazji.
Pół roku na rozruch
„Gigant” chce otwierać restauracje na terenie całego kraju. Franczyzobiorcy potrzebny jest lokal o powierzchni co najmniej 70 m2. Dawca licencji oferuje pomoc przy wyborze najlepszego miejsca. Punkt może być zlokalizowany w galerii hadnlowej lub przy ulicy – w tym drugim przypadku konieczne jest bezpośrednie wejście (więcej szczegółów w artykule Kebab na zielono na portalu lokalnabiznes.pl). Minimalna kwota potrzebna na inwestycję to 120 tys. zł. Wszystko zależy oczywiście od wielkości i stanu lokalu. Gotowy projekt aranżacji wnętrza dostarcza franczyzodawca. Opłata licencyjna to 10 tys. zł netto. Franczyzobiorca może w zamian liczyć m.in. na szkolenie dla siebie i personelu, obejmujące przygotowywanie potraw z menu, prowadzenie restauracji. Miesięczna opłata franczyzowa wynosi 1,5 tys. zł netto. Franczyzodawca pomaga też biorcy zrobić symulację przychodów, opartą na wynikach osiąganych przez restauracje własne.
– Z własnego doświadczenia możemy powiedzieć, że po około pół roku działalności lokal powinien osiągnąć stabilność finansową, czyli zacząć zarabiać na swoje utrzymanie – dodaje Karol Łaguna. – Jeśli po roku nie widać postępów, to znak, że należy myśleć o zamknięciu albo zmianie lokalizacji.
Licencjodawca szacuje, że całkowity zwrot inwestycji powinien nastąpić po około dwóch latach działania restauracji.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Przedsiębiorcy wygrywają z fiskusem walkę o zwrot VAT z tytułu stosowania 8 proc. zamiast 5 proc. stawki VAT przy sprzedaży dań na wynos.
Niewinni Czarodzieje TrzyZero to biznes gastronomiczny, którego współwłaścicielem jest Kuba Wojewódzki. Teraz marka szuka franczyzobiorców.
Franczyzobiorca rzucił korporację dla rodziny i rozpoczął własny biznes. Wiosną tego roku otworzył własny punkt Bafra Kebab i już myśli o kolejnych.
– Nasza unikalność przyciąga klientów – mówi Orest Zahrodskyy, franchise manager Lviv Croissants.
Jak zawsze branża gastronomiczna ma silną reprezentację na Targach Franczyza, które odbędą się 24-26 października w PKiN w Warszawie. Można będzie wybierać i wśród rodzimych, i wśród międzynarodowych konceptów.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Z kosmetyczną marką Yves Rocher można współpracować w dwóch modelach. Czym się różnią?
Fiskus walczy z tzw. fikcyjnym samozatrudnieniem, traktując umowy B2B jako unikanie opodatkowania.
Wszystkie przedsięwzięcia gospodarcze wiążą się z ryzykiem, a franczyza nie jest tu wyjątkiem. Na co zwrócić uwagę?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...