Polski rynek ma potencjał na otwarcie kilkunastu lokali Setka. Mają one powstawać w miastach powyżej 200 tys. mieszkańców. Preferowana powierzchnia lokalu to 180-200 m2.
Marek Wąsik
Poniedziałek
30.11.2015
Wyciągnęliśmy z PRLu wszystko co najlepsze i zrobiliśmy z tego wizualną oprawę dla wyśmienitej kuchni i dobrego piwa – mówi Marek Wąsik, prezes zarządu Setki Polskiej.
 

Co jest najważniejsze we wprowadzaniu biznesu na rynek franczyzowy?
Pewność, że oferujemy wiarygodny i sprawdzony koncept. Po pięciu latach prowadzenia Setki taką pewność mamy. Od początku działalności obsłużyliśmy blisko milion gości. Z pełnym przekonaniem mogę powiedzieć, że jest to biznes dochodowy i policzony tak, by zarobiły obie strony. Jesteśmy też profesjonalnie przygotowani do rozwoju franczyzy, więc nasze know-how możemy już udostępniać franczyzobiorcom, by pod naszym okiem zrobili równie udany biznes.

W swojej ofercie franczyzowej piszecie, że łączycie zalety kilku konceptów gastronomicznych. Co to znaczy?
Oto kilka przykładów: serwujemy alkohole w nieznacznie wyższych cenach, niż mają pijalnie wódki i piwa, ale odwiedzają nas klienci premium. Serwujemy zakąski do alkoholi, ale mamy też śniadania i lunche, dzięki czemu lokal ma szansę dobrze zarabiać rano, w porze lunchu i wieczorem – za każdym razem na czymś innym. Jest też wisienka na torcie, czyli piwo z tanka – świeże, niepasteryzowane piwo dostarczane w chłodzonych cysternach. Jego przydatność do spożycia to jedynie czternaście dni. Jeśli się nie sprzeda, trzeba go wylać.

A co z PRLem? Nie wszystkim dobrze się kojarzy…
Wyciągnęliśmy z PRLu wszystko co najlepsze i zrobiliśmy z tego klimatyczną i wizualną oprawę dla wyśmienitej kuchni i dobrego piwa. Setka ma być miejscem przyjaznym, komfortowym i koniecznie z dobrą kuchnią. Dlatego w pakiecie oferujemy stałą opiekę naszego szefa kuchni nad restauracją franczyzobiorcy.

Gdzie chcecie się rozwijać? Ile Setek zmieści się na polskim rynku?
Polski rynek ma potencjał na otwarcie kilkunastu lokali Setka. Mają one powstawać w miastach powyżej 200 tys. mieszkańców. Preferowana powierzchnia lokalu to 180-200 m2.

Ile trzeba zainwestować w Setkę?
Gdyby franczyzobiorca sam finansował inwestycję, wydałby grubo ponad pół miliona złotych netto. Ale uwzględniliśmy finansowanie zewnętrzne oraz wystaraliśmy się o dofinansowanie inwestycji ze strony dostawców. Przy zastosowaniu obu tych instrumentów wysokość inwestycji spada do kwoty ok. 325 tys. zł netto. Wówczas inwestycja ma szansę zwrócić się w niecałe dwa lata. 

Rozmawiał Łukasz Michalak


POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022