Sposób na pierogi
Pierogi to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań. Tę popularność postanowili wykorzystać twórcy konceptu Ciasto i Farsz, którzy właśnie zaczęli budować sieć pierogarni pod tym szyldem.
– Pomyśleliśmy, że w Polsce brakuje pierogarni w nowoczesnym stylu – mówi Grzegorz Sirant, menedżer ds. administracyjnych Pierogarni Ciasto i Farsz. – Są albo garmażerki, albo restauracje serwujące pierogi. A my postanowiliśmy stworzyć sieć nowoczesnych pierogarni, z ładnym wnętrzem, otwartą kuchnią, szybką obsługą i cenami akceptowalnymi dla masowego odbiorcy.
Ajent policzy zyski
W tej chwili funkcjonują dwie pierogarnie Ciasto i Farsz w Szczecinie, wkrótce w tym samym mieście zostanie otwarta trzecia. Do końca przyszłego roku koncept chce mieć ok. 40 lokali, a do 2025 planuje rozbudować sieć do 150 punktów. Pomóc ma w tym system ajencyjny.
– Szukamy ajentów i partnerów, którzy będą pracować w naszym punktach, w zamian za wynagrodzenie i udział w zyskach – wyjaśnia Grzegorz Sirant.
Marka chce przekazywać już funkcjonujące pierogarnie własne w zarządzanie ajentom, albo otwierać nowe, w dogodnych dla partnerów lokalizacjach. Lokale w założeniu nie będą własnością ajentów – umowę najmu podpisuje centrala firmy. Jednak ajent może zainwestować w lokal – czyli kupić już działający, albo otworzyć nowy. Może też partycypować częściowo w kosztach. Od tego, jak będzie wysoki wkład finansowy ajenta, zależeć będzie jego późniejszy udział w zyskach.
– Ajent może zarabiać z dwóch źródeł – tłumaczy Grzegorz Sirant. – Po pierwsze otrzymuje wynagrodzenie, które na początku wynosi 5 tys. zł netto. Drugie źródło to właśnie udział w zyskach. Jeżeli jego wkład w inwestycję w lokal wynosi 100 proc., to przez pierwszy rok współpracy ajent otrzymuje 40 proc. zysków pierogarni, a od drugiego roku 50 proc. Im wkład w inwestycję jest mniejszy, tym niższe udziały w zyskach.
Ajent musi przepracować w pierogarni ok. 150 godz. miesięcznie, na dowolnym stanowisku: w kuchni, jako kasjer lub osoba wydająca zamówienia. Przejdzie w tym celu odpowiednie szkolenia.
Szybko i na widoku
Pierogarnie – zdaniem właścicieli konceptu – sprawdzą się w różnych lokalizacjach: na osiedlach, w centrach miast, w galeriach handlowych.
– Interesują nas miasta wielkości min. 60-70 tys. mieszkańców, ale możemy wziąć pod uwagę też mniejsze, jeśli uznamy, że mają odpowiedni potencjał – dodaje Grzegorz Sirant.
Minimalna inwestycja w lokal to 50 tys. zł. Każdy lokal jest w pełni przygotowany do otwarcia przez centralę: remontowany, wyposażany. Jako że pierogarnie mają kuchnię otwartą, produkcja pierogów odbywa się w obecności klientów.
– Tylko farsze są przygotowane w naszej kuchni centralnej i dowożone do lokali. Wraz z rozbudową sieci chcemy mieć kilka centralnych kuchni, które będą zaopatrywać pierogarnie w różnych częściach kraju – wyjaśnia Grzegorz Sirant.
Na miejscu w lokalu jest natomiast wyrabiane ciasto. Klienci widzą też jak pierogi są lepione i gotowane. Założeniem marki jest, aby obsługa jednego klienta nie trwała dłużej niż 10 minut.
Centrala zajmie się marketingiem marki, przygotuje event na otwarcie każdej placówki. W stałej ofercie lokali Ciasto i Farsz jest 10 rodzajów pierogów, podzielonych na kilka kategorii: klasyczne, vege, deserowe i specjalne. Będą też wprowadzane smaki sezonowe.
– Dbamy nie tylko o jakość i smak pierogów, ale też o estetykę ich podawania – podkreśla Grzegorz Sirant. – Mamy ekologiczne opakowania i zastawy, talerze z liści palmowych, drewniane sztućce.

ZOBACZ W KATALOGU




























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Koncept Mniami Ice Cream uruchomi w tym sezonie więcej nowych lodziarni, niż wcześniej było w planach.
Sieć Przybij Piątaka przyciąga już wrocławskich studentów, a teraz chce otwierać franczyzowe puby w całej Polsce.
Berlin Döner Kebap rozwija nowy format lokali, z niższą kwotą inwestycji.
Rex Concepts, masterfranczyzobiorca marki Burger King, w tym roku planuje otworzyć w Polsce cztery lokale z tym szyldem. Czy indywidualni franczyzobiorcy będą mogli skorzystać z licencji na biznes Burger Kinga?
– Jestem mile zaskoczona tym, że ta franczyza jest bardzo dobrze zorganizowana. Każdy zna tutaj swoją funkcję. Mamy opiekunów, do których możemy się zwrócić w każdej chwili – mówi Ewelina Ciapała, franczyzobiorczyni Lviv Croissants.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Emotka – sieć edukacyjna oferująca zajęcia dla dzieci – rozwija się w modelu franczyzowym i poszukuje nowych partnerów. Firma specjalizuje się w programach uczących dzieci radzenia sobie z emocjami i budowania relacji społecznych.
Agencja Wirtualna to koncept franczyzowy, który pozwala rozpocząć własną działalność w marketingu internetowym bez doświadczenia i dużych inwestycji.
Marka Quiosque do końca tego roku otworzy 20 nowych salonów. Jakie warunki trzeba spełnić, aby zostać się franczyzobiorcą marki?
Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali