Na widoku / Klienci widzą jak pierogi w lokalach Ciasto i Farsz są lepione i gotowane. Założeniem marki jest, aby obsługa jednego klienta nie trwała dłużej niż 10 minut.
Poniedziałek
04.11.2019
Właściciele Pierogarni Ciasto i Farsz chcą zbudować sieć lokali ajencyjnych. Na jakich zasadach można współpracować z marką i czy to się opłaca?
 

Pierogi to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań. Tę popularność postanowili wykorzystać twórcy konceptu Ciasto i Farsz, którzy właśnie zaczęli budować sieć pierogarni pod tym szyldem. 
– Pomyśleliśmy, że w Polsce brakuje pierogarni w nowoczesnym stylu – mówi Grzegorz Sirant, menedżer ds. administracyjnych Pierogarni Ciasto i Farsz. – Są albo garmażerki, albo restauracje serwujące pierogi. A my postanowiliśmy stworzyć  sieć nowoczesnych pierogarni, z ładnym wnętrzem, otwartą kuchnią, szybką obsługą i cenami akceptowalnymi dla masowego odbiorcy.

Ajent policzy zyski

W tej chwili funkcjonują dwie pierogarnie Ciasto i Farsz w Szczecinie, wkrótce w tym samym mieście zostanie otwarta trzecia. Do końca przyszłego roku koncept chce mieć ok. 40 lokali, a do 2025 planuje rozbudować sieć do 150 punktów. Pomóc ma w tym system ajencyjny. 
– Szukamy ajentów i partnerów, którzy będą pracować w naszym punktach, w zamian za wynagrodzenie i udział w zyskach – wyjaśnia Grzegorz Sirant.
Marka chce przekazywać już funkcjonujące pierogarnie własne w zarządzanie ajentom, albo otwierać nowe, w dogodnych dla partnerów lokalizacjach. Lokale w założeniu nie będą własnością ajentów  umowę najmu podpisuje centrala firmy. Jednak ajent może zainwestować w lokal – czyli kupić już działający, albo otworzyć nowy. Może też partycypować częściowo w kosztach. Od tego, jak będzie wysoki wkład finansowy ajenta, zależeć będzie jego późniejszy udział w zyskach. 
– Ajent może zarabiać z dwóch źródeł – tłumaczy Grzegorz Sirant. – Po pierwsze otrzymuje wynagrodzenie, które na początku wynosi 5 tys. zł netto. Drugie źródło to właśnie udział w zyskach. Jeżeli jego wkład w inwestycję w lokal wynosi 100 proc., to przez pierwszy rok współpracy ajent otrzymuje 40 proc. zysków pierogarni, a od drugiego roku 50 proc. Im wkład w inwestycję jest mniejszy, tym niższe udziały w zyskach.
Ajent musi przepracować w pierogarni ok. 150 godz. miesięcznie, na dowolnym stanowisku: w kuchni, jako kasjer lub osoba wydająca zamówienia. Przejdzie w tym celu odpowiednie szkolenia.

Szybko i na widoku

Pierogarnie – zdaniem właścicieli konceptu – sprawdzą się w różnych lokalizacjach: na osiedlach, w centrach miast, w galeriach handlowych. 
– Interesują nas miasta wielkości min. 60-70 tys. mieszkańców, ale możemy wziąć pod uwagę też mniejsze, jeśli uznamy, że mają odpowiedni potencjał – dodaje Grzegorz Sirant.
Minimalna inwestycja w lokal to 50 tys. zł. Każdy lokal jest w pełni przygotowany do otwarcia przez centralę: remontowany, wyposażany. Jako że pierogarnie mają kuchnię otwartą, produkcja pierogów odbywa się w obecności klientów. 
– Tylko farsze są przygotowane w naszej kuchni centralnej i dowożone do lokali. Wraz z rozbudową sieci chcemy mieć kilka centralnych kuchni, które będą zaopatrywać pierogarnie w różnych częściach kraju – wyjaśnia Grzegorz Sirant.
Na miejscu w lokalu jest natomiast wyrabiane ciasto. Klienci widzą też jak pierogi są lepione i gotowane. Założeniem marki jest, aby obsługa jednego klienta nie trwała dłużej niż 10 minut.
Centrala zajmie się marketingiem marki, przygotuje event na otwarcie każdej placówki. W stałej ofercie lokali Ciasto i Farsz jest 10 rodzajów pierogów, podzielonych na kilka kategorii: klasyczne, vege, deserowe i specjalne. Będą też wprowadzane smaki sezonowe. 
– Dbamy nie tylko o jakość i smak pierogów, ale też o estetykę ich podawania – podkreśla Grzegorz Sirant. – Mamy ekologiczne opakowania i zastawy, talerze z liści palmowych, drewniane sztućce.


Do wyboru / W stałej ofercie lokali Ciasto i Farsz jest 10 rodzajów pierogów, podzielonych na kilka kategorii: klasyczne, vege, deserowe i specjalne.

ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab
Atelier Herosima
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Beza Krówka Lody rzemieślnicze
Bike Café
Browar Korona
BuBu Bubble Tea
Cafe Słodziak
Candy Pop
Carat Kebab
Chinkalnia
Cochise Burger
Cofix Poland
Crazy Bubble
Cudo Vegan Sushi
Cukiernia Sowa
Cukrem i Solą
Da Grasso
DG Restauracje
Dobra Pączkarnia
Domino’s Pizza
Donuterie
Doskoi
Express Pizza American Style
FABBRICA Italian Comfort Food
Falla
Felix Chicken
Fit Cake
Good Chicken
Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni
Grande Pizza
Gruby Benek
Hotdogzna
Japanos
Kashka
KawoWiniarnia
Kiss Kim Chi
Koku Sushi
Krowa Mać Burgers
Kurcze Pieczone
Langos
Le Pain Quotidien
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Lida
Lviv Croissants
Maxipizza
McDonald’s
Meron
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mniami Ice Cream
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Night Burger
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzeria Stopiątka
Prosiak Polski Kebab & Fast Food
Przybij Piątaka
Ramen Shop by Sushi Kushi
Sahar Kebab
Salsiccia Pizzeria Napoletana
Sayuri Sushi
So Coffee
Stava
Steiku Haoss
Subway
Sulaiman Kebab
Sushi Bistro
Sushi Burrito
Sushi Kushi
Sushiroll Bistro – restauracje sushi
Szaszłykowo
Taco Bar
Tawerna Pepe Verde
The White Bear Coffee
Totti Pizza Rzymska
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
United Chicken
Wendy’s
Willisch
Young Burger
Yum Yum Kebab
ZapieCKanki
Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta
ŻarWok

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022