Biznes na pierogach
Małgorzata Rzepecka, właścicielka Przystanku Pierogarnia.
Pierogi można zjeść właściwie w każdym lokalu. Czy typowo pierogowy koncept jest więc konkurencyjny na rynku?
Rzeczywiście, pierogi można kupić w wielu restauracjach, barach, czy punktach garmażeryjnych. Ale nie ma w Polsce tradycyjnego, typowo pierogowego fast foodu. Mówiąc fast food mam tu na myśli szybkość obsługi i podawania posiłków. Bo jakość mamy na pewno zdecydowanie lepszą. Sami robimy nasze pierogi. Jednak dziś to właśnie czas oczekiwania na zamówienie jest jednym z ważniejszych aspektów, jakimi klienci kierują się przy wyborze miejsca na posiłek. Dlatego właśnie sześć lat temu zdecydowaliśmy się uruchomić Przystanek Pierogarnia. Dziś w macierzystym Krakowie mamy już cztery lokale. Oprócz pierogów serwujemy też tradycyjne dania jednogarnkowe, np. fasolkę po bretońsku, zupy, gołąbki. O tym, że przez te lata zapracowaliśmy na zaufanie klientów świadczy chociażby fakt, że na portalu Tripadvisor, gdzie klienci oceniają m.in. restauracje, wśród 1200 krakowskich lokali plasujemy się w pierwszej dziesiątce.
To koncept dla dużych czy także dla średnich i małych miast?
Myślimy raczej o większych miastach, ale sądzę, że ze względu na atrakcyjne ceny posiłków mógłby też się sprawdzić w mniejszych. Na razie chcemy wystartować z franczyzą od południowej Polski. Mamy też jednak pytania od osób zainteresowanych z Warszawy czy Poznania.
Na jaką inwestycję powinien być przygotowany franczyzobiorca?
Przy lokalu wielkości 50 m2 kwota inwestycji może wahać się między 30 a 50 tys. zł. Wydatki zależą m.in. od tego, czy lokal był wcześniej przystosowany do potrzeb gastronomii, czy nie. Nasze punkty funkcjonują w różnych formatach. Jeden z nich prowadzi sprzedaż tylko przez okienko, w dwóch są dla gości krzesła przy długich blatach, w ostatnim jest większa sala konsumpcyjna. Franczyzobiorca zdecyduje, jaki format chce wybrać. Opłata licencyjna wynosi 9 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa to 900 zł, a marketingowa 100 zł. Lokal powinien być rentowny już od pierwszego miesiąca. Zwrot z inwestycji następuje po około siedmiu miesiącach.
Rozmawiała Monika Wojniak-Żyłowska
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Pizza z Wielkiej Brytanii wchodzi do Polski
/05.12.2025
The Real Pizza Company działa już w Wielkiej Brytanii i Indiach, a teraz chce wejść na polski rynek.
W tym roku Chinkalnia otworzyła trzy restauracje w Polsce, a jeszcze w grudniu uruchomi lokal na śródziemnomorskiej wyspie.
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Biznes na szkle, nie na plastiku
/14.12.2025
– Rosnące zainteresowanie napojami w szklanych butelkach tworzy nowe możliwości zarabiania w naszej branży – mówi Maciej Wojciechowski, dyrektor ds. rozwoju sieci Unikat.
Sport to zdrowie. A czy zajęcia sportowe dla dzieci to dobry sposób na biznes? Franczyzodawca Akademii Młodych Sportowców przekonuje, że tak.
Według Alior Banku przedsiębiorczość to najważniejsza cecha franczyzobiorcy bankowego.
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali