Zdrowe ciacha / Ciacho bez cukru ma 15 lokali, w tym roku chce podwoić tę liczbę.
Wtorek
05.04.2022
– Świadomość Polaków dotycząca trendów żywieniowych jest coraz wyższa. To sprzyja rozwojowi naszego konceptu – mówi Karol Babicz, właściciel sieci Ciacho bez cukru.
 

Jak przebiega rozwój sieci Ciacho bez cukru?

Ubiegły rok zakończyliśmy liczbą 15 placówek. Mamy ambitny plan, że w tym roku w sumie osiągniemy liczbę 25-30 punktów. Część umów jest już zakontraktowanych, kilka lokali jest w fazie przygotowań. Chciałbym, aby w każdym polskim mieście była cukiernia ze zdrowymi słodyczami. Aby klienci mieli alternatywę do tradycyjnych wyrobów cukierniczych i mogli zdrowe słodycze wpisać na stałe w swój jadłospis. Świadomość Polaków dotycząca trendów żywieniowych jest coraz wyższa. To sprzyja rozwojowi naszego konceptu.

Na jakie rynki teraz wchodzicie?

Chcemy być w miastach liczących od 60 tys. mieszkańców. Skupiamy się obecnie na większych lokalizacjach, a te mniejsze traktujemy jako uzupełnienie sieci.

Jakie macie wymagania wobec kandydatów na franczyzobiorców?

Trzeba mieć świadomość, że gastronomia nie jest łatwym biznesem. Zwłaszcza pierwszy rok jest bardzo trudny. Trzeba mocno zaangażować się w pilnowanie i rozwój biznesu, dbałość o standardy obsługi, wysoką jakość wyrobów. Choć dopuszczamy też opcję, w której franczyzobiorca jest tylko inwestorem. Wtedy jednak należy zatrudnić odpowiedniego menedżera, odpowiedzialnego za zarządzanie lokalem. Oczekujemy również, że nasi franczyzobiorcy będą popularyzować ideę zdrowego odżywiania.

Co zawiera wasza oferta franczyzowa?

Można ją streścić hasłem: all in one. W zamian za jednorazową opłatę licencyjną, która wynosi 25 tys. zł netto, franczyzobiorca otrzymuje dosłownie wszystko: dwa formaty biznesowe do wyboru, pełne menu, receptury, szkolenia i duży pakiet wsparcia.

Jakie to formaty biznesowe?

Franczyzobiorca może otworzyć cukiernię lub kawiarnię. W cukierni jest część produkcyjna, do tego zabudowa barowa i niewielka sala konsumpcyjna. Cukiernie bazują na sprzedaży na wynos, która stanowi ok. 85 proc. całości. Z kolei kawiarnie są większe (od 70 m2), mają większą salę konsumpcyjną, jest też większa dywersyfikacja sprzedaży: ok. 35 proc. na miejscu i ok. 65 proc. na wynos. Oczywiście produkcja także odbywa się na miejscu.

Z jakimi wydatkami na inwestycję trzeba się liczyć?

Trudno precyzyjnie podać koszty inwestycji, bo wiele zależy od stanu lokalu, jaki wybierzemy. Oczywiście najlepiej znaleźć lokal już przystosowany do potrzeb gastronomii. W przeciwnym przypadku koszty adaptacji bedą wyższe. Zdarzyło się, że sama adaptacja kosztowała 10 tys. zł, ale bywały lokale, w których należało na to przeznaczyć 60 tys. zł. Dodatkowym wydatkiem jest zakup wyposażenia. To koszt 35-60 tys. zł. Jednorazowa opłata wstępna, jak już wspomniałem, wynosi 25 tys. zł. Do tego należy doliczyć 4 tys. zł z przeznaczeniem na pakiet marketingowy.

W jakim zakresie franczyzobiorcy mogą liczyć na wsparcie centrali?

Nasze wsparcie jest bardzo szerokie. Pomagamy w wyborze lokalu i formatu biznesowego. Zapewniamy projekt technologiczny i aranżacji wnętrza. Franczyzobiorca otrzymuje wyłączność terytorialną. Udostępniamy mu wszystkie receptury, aktualizowane przez cały okres trwania umowy. Dostaje od nas podręcznik operacyjny, korzysta z upustów i rabatów na zamówienia sieciowe, ma dostęp do materiałów reklamowych i ofertowych, zapewniamy marketing sieciowy, obsługę strony internetowej. Oczywiście gwarantujemy też pakiet szkoleń, w tym praktycznych z przygotowywania naszych produktów, ze standardów obsługi, zarządzania biznesem. Pomagamy też w rekrutacji cukierników. Bo jednak uważam, że produkcja powinna zajmować się osoba z choćby niewielkim doświadczeniem cukierniczym. Nie jest sztuką bowiem zlepić kilka składników i nazwać to ciastem. Cukiernik wie np. w jakiej temperaturze powinien łączyć produkty, jaka jest odpowiednia konsystencja itd. To tak, jak z dobrym kucharzem. A wbrew pozorom, na polskim rynku nie jest trudno znaleźć dobrego cukiernika.

 

WIZYTÓWKA CIACHO BEZ CUKRU

Sieć cukierni ze zdrowymi słodyczami.

  • 15 lokali
  • opłata licencyjna 25 tys.
  • opłata miesięczna 500 zł plus 1 proc. od obrotu (nie licząc sprzedaży lodów i B2B)

Karol Babicz, franczyzodawca Ciacho bez cukru / "Trzeba mieć świadomość, że gastronomia nie jest łatwym biznesem. Zwłaszcza pierwszy rok jest bardzo trudny".

ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab
Atelier Herosima
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Beza Krówka Lody rzemieślnicze
Bike Café
Browar Korona
BuBu Bubble Tea
Cafe Słodziak
Candy Pop
Carat Kebab
Chinkalnia
Cochise Burger
Cofix Poland
Crazy Bubble
Cudo Vegan Sushi
Cukiernia Sowa
Cukrem i Solą
Da Grasso
DG Restauracje
Dobra Pączkarnia
Domino’s Pizza
Donuterie
Doskoi
Express Pizza American Style
FABBRICA Italian Comfort Food
Falla
Felix Chicken
Fit Cake
Good Chicken
Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni
Grande Pizza
Gruby Benek
Hotdogzna
Japanos
Kashka
KawoWiniarnia
Kiss Kim Chi
Koku Sushi
Krowa Mać Burgers
Kurcze Pieczone
Langos
Le Pain Quotidien
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Lida
Lviv Croissants
Maxipizza
McDonald’s
Meron
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mniami Ice Cream
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Night Burger
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzeria Stopiątka
Prosiak Polski Kebab & Fast Food
Przybij Piątaka
Ramen Shop by Sushi Kushi
Sahar Kebab
Salsiccia Pizzeria Napoletana
Sayuri Sushi
So Coffee
Stava
Steiku Haoss
Subway
Sulaiman Kebab
Sushi Bistro
Sushi Burrito
Sushi Kushi
Sushiroll Bistro – restauracje sushi
Szaszłykowo
Taco Bar
Tawerna Pepe Verde
The White Bear Coffee
Totti Pizza Rzymska
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
United Chicken
Wendy’s
Willisch
Young Burger
Yum Yum Kebab
ZapieCKanki
Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta
ŻarWok

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022