Kawiarnia na licencji
Cofix to międzynarodowa sieć, która ma już ponad 350 kawiarni w pięciu krajach. Na polskim rynku działa od 2020 roku, mamy tu dziewięć lokali, w tym trzy franczyzowe. Najnowszy został otwarty na początku września w Warszawie.
– We wrześniu otwieramy kolejną kawiarnię w Warszawie i jedną w Lublinie. A na październik mamy zaplanowane trzy następne otwarcia – wylicza Błażej Małoszuk, dyrektor generalny Cofix Polska. – Do końca roku wejdziemy także do województwa śląskiego i pomorskiego.
Błażej Małoszuk przyznaje, że sytuacja na rynku gastronomicznym jest trudna.
– Ale nasz koncept odbieramy jako najmniej narażony na utratę klientów – przekonuje dyrektor generalny Cofix Polska. -–Przede wszystkim mamy mądrą politykę cenową. Jesteśmy w tym zakresie bardzo konkurencyjni.
Ułatwienia na starcie
Cofix akceptuje zarówno franczyzobiorców, którzy chcą być wyłącznie inwestorami, jak i takich, którzy osobiście chcą poprowadzić kawiarnię.
– Szukamy przede wszystkim osób, które mają świadomość tego, jakie mamy obecnie czasy i jak dziś prowadzić biznes – podkreśla Błażej Małoszuk. – Rozumieją, jakie są ryzyka, umieją je oszacować. Dobrze, aby kandydaci mieli doświadczenie albo w gastronomii, albo w prowadzeniu biznesu – ale nie jest to warunek konieczny. Od początku stawiamy na transparentność i partnerstwo.
Obecnie koncept nie pobiera od nowych franczyzobiorców jednorazowej opłaty wstępnej, która wynosi standardowo 30 tys. zł.
– Opłata zwyczajowo pokrywa koszty naszego zaangażowania w otwarcie biznesu franczyzobiorcy, m.in. poszukiwania lokalizacji, aranżację lokalu, przygotowanie wszelkiej potrzebnej dokumentacji, dobór sprzętu, obsługę prawną, uruchomienie systemu IT – wylicza Błażej Małoszuk. – Teraz franczyzobiorca otrzymuje całe to wsparcie bez ponoszenia kosztów. To jest nasz wkład w biznes partnera, aby jak najbardziej ułatwić mu start.
Minimum przez pierwsze trzy miesiące od otwarcia kawiarni franczyzodawca nie pobiera też opłaty franczyzowej (6 proc. od obrotu).
– Rozumiemy, że najtrudniej jest na początku – mówi Błażej Małoszuk. – I straty produktowe są większe, i klientów jest mniej, a co za tym idzie przychody nie osiągają jeszcze zakładanego poziomu. Rozruch kawiarni trwa zwykle od 3 do 6 miesięcy. Dlatego chcemy franczyzobiorców jak najbardziej odciążyć, rezygnując w tym początkowym okresie z opłat oraz zapewniając maksymalne wsparcie naszego doświadczonego zespołu.
Dobre lokalizacje
Marka przykłada dużą wagę do lokalizacji swoich kawiarni.
– Zależy nam na dobrych lokalizacjach w topowych miejscach, zwłaszcza jeśli to nasz pierwszy lokal w danym mieście – podkreśla Błażej Małoszuk.
Obecnie Cofix skupia się na lokalach wielkości ok. 100 m2, choć bywają odstępstwa od tej reguły – np. kawiarnia w Białymstoku ma 300 m2 powierzchni.
– Otwieramy kawiarnie z salą konsumpcyjną i stolikami. Testowaliśmy model grab&go, ale dzisiaj Polacy już się tak nie spieszą, chcą usiąść przy stoliku, przy kawie czy kieliszku prosecco – mówi Błażej Małoszuk. – Oczywiście są miejsca, gdzie taki model się sprawdzi, jak np. dworce, ale w lokalizacjach streetowych stawiamy na klasyczne kawiarnie. Tu najpełniej możemy budować relacje z gośćmi, przybliżać filozofię marki i tworzyć społeczności skupione na czymś więcej, niż tylko samym produkcie.
Kwota inwestycji zależy głównie od wielkości i stanu lokalu, ale franczyzodawca szacuje, że zawiera się w widełkach 250-450 tys. zł. W tym zawierają się wydatki na sprzęt, który kosztuje 100-130 tys. zł.
– Konkretny model biznesowy jest budowany wspólnie z partnerem. W Cofix obydwie strony razem pracują nad osiągnięciem sukcesu – dodaje Błażej Małoszuk.
WIZYTÓWKA COFIX
Sieć kawiarni.
- ponad 350 lokali na świecie
- inwestycja 250-450 tys. zł
Be opłaty / Obecnie Cofix nie pobiera od nowych franczyzobiorców jednorazowej opłaty wstępnej, która wynosi standardowo 30 tys. zł. ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z kuchnią gruzińską
/04.12.2025
W tym roku Chinkalnia otworzyła trzy restauracje w Polsce, a jeszcze w grudniu uruchomi lokal na śródziemnomorskiej wyspie.
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Jak to jest prowadzić Żabkę
/05.12.2025
Mariusz Mietelski po latach pracy w gastronomii zdecydował się wejść we współpracę z siecią Żabka. Jak ocenia z perspektywy czasu swoją decyzję?
Sport to zdrowie. A czy zajęcia sportowe dla dzieci to dobry sposób na biznes? Franczyzodawca Akademii Młodych Sportowców przekonuje, że tak.
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
– Rosnące zainteresowanie napojami w szklanych butelkach tworzy nowe możliwości zarabiania w naszej branży – mówi Maciej Wojciechowski, dyrektor ds. rozwoju sieci Unikat.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali