Biznes, który daje wolność
Od kwietnia do końca września ubiegłego roku liczba świderków sprzedanych w całej sieci wynosiła ok. 3 mln. sztuk miesięcznie.
– To produkt wysokomarżowy. Koszt wyprodukowania jednego loda wynosi 1,25 zł, natomiast jego cena sprzedaży to 7 zł. Model franczyzowy opiera się na prostych, ale skutecznych zasadach. Produkcja lodów jest szybka, prosta i tania – podkreśla Krzysztof Olesiak, prezes Sweet Gallery, do której należy marka Lodolandia.
W tej chwili pod marką Lodolandia funkcjonuje kilkaset punktów. Oznacza to, że sieć zajmuje obecnie 20 proc. branży street food w Polsce.
Kobiety dają radę
W grupie franczyzobiorców Lodolandii jest dużo kobiet, które bardzo dobrze radzą sobie w biznesie. Koncept daje zarówno możliwość zarobku, jak też swobodę i niezależność. Zarządzanie punktem franczyzowym jest elastyczne, można połączyć je z wychowywaniem dzieci i prowadzeniem domu. Właśnie dlatego jest szczególnie atrakcyjne dla matek, które chcą pogodzić pracę z życiem rodzinnym, ale także dla kobiet, które oprócz biznesu cenią sobie wolny czas i niezależność.
– Praca na etacie dyktuje rytm całego dnia. Dlatego zdecydowałam się na własny biznes, by wyzwolić się z zewnętrznie narzuconego rygoru i móc samodzielnie o sobie decydować. Dzięki temu mam czas dla siebie i rodziny – mówi Edyta Węc, franczyzobiorczyni Lodolandii.
Pani Edyta do sieci dołączyła cztery lata temu i w tej chwili zarządza czterema punktami Lodolandia. Co ciekawe, punkty oddalone są od siebie dobre kilkaset kilometrów. Mieszczą się w Legionowie, Łodzi, Zduńskiej Woli i w Poznaniu.
– Obawiałam się dużej odległości, ale można to wszystko poukładać – zapewnia Edyta Węc. – Pozwala na to m.in., system IT i kamery, dzięki którym można zdalnie kontrolować sprzedaż, stan kasy oraz mieć podgląd na punkt i obsługę klientów.
Ponad dwa lata temu Edyta Węc połączyła dwa punkty Lodolandii z konceptem Kołacz na Okrągło. Teraz od kwietnia do końca września sprzedaje lody świderki, gofry, desery, buble tea, napoje chłodzące, a od października do końca marca w ofercie są kołacze, churrosy, gofry bąbelkowe, pączki oraz gorące napoje. Zamiana punktu Lodolandia na Kołacz na Okrągło zajmuje 2-3 godziny. Maszyna do lodów wymieniana jest na urządzenie do wypieku kołaczy. Zmieniana jest także część zewnętrzna punktu oraz menu. Dzięki temu franczyzobiorcy nie tracą dnia sprzedaży i zarabiają przez 12 miesięcy w roku.
Biznes zamknięty w przyczepie
Są trzy możliwości dołączenia do sieci Lodolandia & Kołacz na Okrągło. Do wyboru jest zakup przyczepy, leasing lub wynajem. W tym przypadku firma całkowicie bierze na siebie koszt inwestycji w punkt sprzedaży. Franczyzobiorca musi jedynie dysponować środkami własnymi w wysokości 35 tys. zł. Sweet Gallery przekazuje mu gotowy punkt sprzedaży, z pełnym wyposażeniem. Takie rozwiązanie pozwala w najbezpieczniejszy sposób otworzyć własną działalność. Firma przekazuje franczyzobiorcom biznes „pod klucz”, z pełnym wyposażeniem, gotowym do funkcjonowania. Cały biznes zamknięty jest w jednej przyczepie, która pełni trzy funkcje: sprzedażową, kuchni oraz magazynu.
Franczyzobiorcy nie muszą mieć doświadczenia w gastronomii. Każdy zostaje przeszkolony według standardów sieci. Szkolenie podzielone jest na dwa bloki. Pierwszy obejmuje wiedzę z zakresu operacyjnego prowadzenia punktu, czyli umiejętności przygotowania lodów i deserów. Drugi blok szkoleniowy to teoretyczne aspekty prowadzenia punktu, m.in.: pełna organizacja biznesu, łącznie z kosztami i finansami, układaniem planu pracy pracowników i nadzorowaniem wydajności pracy w stosunku do natężenia ruchu w punkcie.
Firma samodzielnie wyszukuje lokalizacje dla franczyzobiorców. Punkty powstają najczęściej przy centrach handlowych, blisko ich głównego wejścia, na skwerach, w parkach oraz w miejscowościach już nawet kilkutysięcznych.
WIZYTÓWKA LODOLANDIA&KOŁACZ NA OKRĄGŁO
Sieć franczyzowych punktów z lodami świderkami i wegierskimi kołczami.
- inwestycja od 35 tys. zł
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Otwórz drzwi do własnego biznesu! W sierpniowym numerze "Własny Biznes FRANCHISING" doradzamy, jaką firmę otworzyć przy budżecie 50, 100, 150 i 200 tys. zł. Znajdź pomysł na sukces i zainwestuj z głową!
Przepis na prowadzenie zyskownej lodziarni jest tak samo złożony, jak receptura lodów. Franczyzodawca Lodolandia & Kołacz na Okrągło dzieli się nim ze swoimi franczyzobiorcami.
Pod marką Lodolandia funkcjonuje już 480 punktów franczyzowych i 50 własnych. W sezonie wiosenno-letnim sieć ma się powiększyć o kolejne 100 punktów.
Chcesz zarabiać w branży budowlanej? A może bliższy Ci jest rynek beauty i fitnessu? W czerwcowym numerze "Własny Biznes FRANCHISING" podpowiadamy, jaką firmę założyć, w którą franczyzę zainwestować, aby dobrze zarobić.
Anna Bachowska przez długie lata pracowała w korporacji. Od kilku lat czerpie satysfakcję z biznesu, dzięki któremu zarabia pieniądze i ma czas dla rodziny.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję magazynu "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Franczyzobiorczyni Tax Safe z Krakowa dba o work-life balance, ale klientów cały czas jej przybywa. Jak sobie radzi?
La Mancha szuka partnerów szczególnie w Białymstoku i Szczecinie. Dlaczego to dobry moment na nawiązanie współpracy?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...