Roślinne burgery w kolejnych miastach

Marcin Suski, menedżer ds franczyzy Krowarzywa / "Konsekwentnie dążymy do otwarcia 20 lokali we wszystkich dużych miastach w Polsce."
Piątek
13.12.2019
Krowarzywa właśnie otwiera swój 14. lokal. Jakie ma plany na kolejny rok?
 

Najnowszy lokal wegańskiej sieci burgerowni powstał przy ul. Piotrkowskiej w Łodzi. Oprócz niego w tym roku marka uruchomiła też placówki w Bydgoszczy, Poznaniu i Warszawie, a w najbliższych planach ma otwarcie w Szczecinie.
– Konsekwentnie dążymy do otwarcia 20 lokali we wszystkich dużych miastach w Polsce. W 2020 planujemy otworzyć do 5 kolejnych lokalizacji i już w tej chwili jesteśmy największą siecią wegańską na rynku gastronomicznym w tej części Europy – mówi Marcin Suski, menedżer ds. franczyzy Krowarzywa. – Obecnie szukamy partnerów i lokalizacji w Katowicach, Warszawie, Trójmieście, Wrocławiu.
Oferta Krowarzywa przewiduje trzy różne formaty lokali: od małego typu „okienko” z zamówieniami na wynos (może też być to foodtruck), przez niewielki, ale klasyczny lokal z miejscami siedzącymi po dużą, przestronną restaurację z ogródkiem letnim. W zależności od wybranego formatu wymagana powierzchni to od 30 do 130 m2. Generalnie franczyzobiorca sam szuka lokalu, ale licencjodawca może mu w tym pomóc lub ocenić potencjał wybranego miejsca. 
– Znalezienie punktu, który będzie w najlepszej możliwej lokalizacji, ale również będzie generował jak najniższe koszty dla franczyzobiorcy jest dużym wyzwaniem – nie ukrywa Marcin Suski.
Minimalna kwota, potrzebna na inwestycję to 80 tys. zł. Opłata wstępna zależy od wielkości lokalu i zaczyna się od 9,9 tys. zł netto. 
– W ramach wsparcia, nasi partnerzy mają dostęp do pakietu szkoleń, oprogramowania, projektu lokalu oraz podręcznika operacyjnego, w którym wszystko jest dokładnie i rzetelnie opisane, tak aby nasz partner mógł przejść przez cały etap przygotowania jak najsprawniej – podkreśla Marcin Suski. 
– System szkoleń przygotowuje naszych partnerów do prowadzenia działalności biznesowej, ale również pokazuje pracę na każdym stanowisku, podczas bieżącej działalności lokalu, na naszym własnym przykładzie. Dodatkowo, jesteśmy z naszym partnerem w ciągłym kontakcie w trakcie przygotowań do otwarcia. To właśnie kontakt z żywą osobą, a nie z książką jest kluczem do sukcesu naszego i naszych partnerów.
Miesięczna opłata franczyzowa wynosi 5 proc. netto od obrotu (wyjątkiem jest Warszawa, gdzie stała opłata to 7 proc. netto od obrotu). Franczyzodawca twierdzi, że lokale osiągają rentowność w trzecim miesiącu funkcjonowania, natomiast okres zwrotu z inwestycji to ok. 18 miesięcy. 
– Coraz więcej osób sięga po produkty roślinne i niekoniecznie jest to związane z radykalną zmianą diety, a raczej z chęcią spróbowania czegoś nowego, ciekawego, zdrowszego – mówi Marcin Suski. 
– Bardzo nas to cieszy, ponieważ od samego początku nie chcieliśmy się zamykać tylko w kręgach wegańskich, ale wyjść z naszą ofertą do wszystkich.


Format do wyboru / Oferta Krowarzywa przewiduje trzy różne formaty lokali.

ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab
Atelier Herosima
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Beza Krówka Lody rzemieślnicze
Bike Café
Browar Korona
BuBu Bubble Tea
Cafe Słodziak
Candy Pop
Carat Kebab
Chinkalnia
Cochise Burger
Cofix Poland
Crazy Bubble
Cudo Vegan Sushi
Cukiernia Sowa
Cukrem i Solą
Da Grasso
DG Restauracje
Dobra Pączkarnia
Domino’s Pizza
Donuterie
Doskoi
Express Pizza American Style
FABBRICA Italian Comfort Food
Falla
Felix Chicken
Fit Cake
Good Chicken
Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni
Grande Pizza
Gruby Benek
Hotdogzna
Japanos
Kashka
KawoWiniarnia
Kiss Kim Chi
Koku Sushi
Krowa Mać Burgers
Kurcze Pieczone
Langos
Le Pain Quotidien
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Lida
Lviv Croissants
Maxipizza
McDonald’s
Meron
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mniami Ice Cream
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Night Burger
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzeria Stopiątka
Prosiak Polski Kebab & Fast Food
Przybij Piątaka
Ramen Shop by Sushi Kushi
Sahar Kebab
Salsiccia Pizzeria Napoletana
Sayuri Sushi
So Coffee
Stava
Steiku Haoss
Subway
Sulaiman Kebab
Sushi Bistro
Sushi Burrito
Sushi Kushi
Sushiroll Bistro – restauracje sushi
Szaszłykowo
Taco Bar
Tawerna Pepe Verde
The White Bear Coffee
Totti Pizza Rzymska
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
United Chicken
Wendy’s
Willisch
Young Burger
Yum Yum Kebab
ZapieCKanki
Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta
ŻarWok

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022