Pizzeriom rosną obroty
Koncept Pizza Factory funkcjonuje na rynku od 2009 roku. Pod tym szyldem działają pizzerie pracujące tylko na dowóz, co w obecnej sytuacji jest idealnym rozwiązaniem.
– W pandemii pizza w dowozie sprawdza się świetnie. Co widać po naszych obrotach, które sporo wzrosły w ubiegłym roku – podkreśla Waldemar Mazur, franczyzodawca marki Pizza Factory.
Wydatki na inwestycję
Koncept ma w tej chwili dwa lokale własne i siedem franczyzowych. Najnowszy powstał w styczniu tego roku, w Bydgoszczy. Następne otwarcie jest w planach na marzec.
– Nasz obecny franczyzobiorca otworzy swój drugi już lokal – dodaje Waldemar Mazur.
Całkowita inwestycja w pizzerię – według zapewnień franczyzodawcy – powinna zamknąć się maksymalnie w kwocie 100 tys. zł. Na sam sprzęt potrzeba ok. 45 tys. zł, kolejne wydatki to remont lokalu i zakup samochodów. Na start wystarczą dwa auta, ale licencjodawca podkreśla, że zwykle już w pierwszym miesiącu pracy franczyzobiorcy dokupują trzecie.
Standardowo jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci wynosi 10 tys. zł netto.
– Jednak zdecydowaliśmy, że pierwszych dziesięciu franczyzobiorców jest z niej zwolnionych, co pozwala obniżyć wydatki na starcie – mówi Waldemar Mazur.
Biznes wymaga troski
Pizza Factory chce otwierać pizzerie w miastach liczących od 20 tys. mieszkańców. Franczyzobiorcy otrzymują wyłączność terytorialną. W przypadku mniejszych ośrodków jedna pizzeria wykonuje dowozy na całe miasto. Natomiast większe miasta są dzielone na kilka części. Licencjodawca pomaga też w znalezieniu lokalu, weryfikacji rynku pod względem konkurencji, przy przygotowaniu lokalu, zapewnia wsparcie marketingowe, szkolenia przygotowujące do pracy w gastronomii.
– Pracownicy franczyzowych pizzerii przyjeżdżają do nas do centrali na dwudniowe szkolenie. Później nasz pracownik jedzie do lokalu franczyzowego na kilka dni przed otwarciem i zostaje też kilka dni po – wyjaśnia Waldemar Mazur. – Przez cały czas jesteśmy też do dyspozycji franczyzobiorcy.
Licencjodawca zaleca, aby franczyzobiorca poświecił biznesowi dużo czasu. Nie musi sam pracować w lokalu, ale powinien nad wszystkim czuwać.
– Zdarzało się niestety, że po bardzo dobrym starcie franczyzobiorca odpuszczał sobie pilnowanie firmy, co odbijało się na obrotach. Biznes sam się nie będzie kręcił, wymaga czasu i troski – podkreśla Waldemar Mazur.
WIZYTÓWKA PIZZA FACTORY
Sieć pizzerii działających w dowozie.
- 9 lokali
- miesięczna opłata franczyzowa: 1 tys. zł netto
- miasta od 20 tys. mieszkańców
Dobre rynki / Pizza Factory chce otwierać pizzerie w miastach liczących od 20 tys. mieszkańców. ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z kuchnią gruzińską
/04.12.2025
W tym roku Chinkalnia otworzyła trzy restauracje w Polsce, a jeszcze w grudniu uruchomi lokal na śródziemnomorskiej wyspie.
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Opodatkowanie bitcoina a zmiana rezydencji podatkowej
/08.12.2025
Opodatkowanie bitcoina a zmiana rezydencji podatkowej – czy starania o drugi paszport mogą uchronić kryptowaluty przed zapłatą podatku? Takie działania podjął Roger Ver, mający w swoim portfelu ponad 130 tys. bitcoinów.
Karolina Chmiel w trzy miesiące otworzyła pięć placówek VeloBanku. Co ją skusiło w tej franczyzie?
Mariusz Mietelski po latach pracy w gastronomii zdecydował się wejść we współpracę z siecią Żabka. Jak ocenia z perspektywy czasu swoją decyzję?
Sieć Chorten przekroczyła już 3000 sklepów partnerskich, a tempo dołączania nowych punktów wciąż rośnie. Co o tym decyduje?
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali