Multifood w promocji

Historia Multifood STP rozpoczęła się w 2005 roku we Wrocławiu, kiedy to uruchomiono pierwszą restaurację samoobsługową. Po otwarciu kolejnych dwóch punktów własnych firma zdecydowała rozwijać się dalej przez franczyzę. Dziś prowadzi siedem restauracji franczyzowych i planuje kolejne otwarcia.
- Kończymy właśnie prace związane z uruchomieniem punktu w hali Dworca Głównego we Wrocławiu – mówi Sergiusz Urbaniak, dyrektor ds. rozwoju Multifood STP. - Cały czas rozwijamy nasz podstawowy koncept z ofertą „jedzenia na wagę” oraz równolegle przygotowujemy do wprowadzenia na rynek nową markę. Będzie ona odpowiedzią na trendy związane ze zdrowym odżywianiem. Dodatkowy kapitał na rozwój sieci chcemy pozyskać z wejścia na NewConnect.
Przy otwieraniu własnej restauracji Multifood STP kluczowym czynnikiem powodzenia inwestycji jest wybór odpowiedniej lokalizacji, dlatego przedsiębiorca może w tej kwestii liczyć na wsparcie franczyzodawcy. Pomaga on także uzyskać finansowanie na zakup sprzętu, wyszkolić pracowników oraz przygotować i otworzyć lokal.
Multifood STP obniżył wymagania dotyczące powierzchni lokalu oraz nakładów finansowych wymaganych od franczyzobiorców. Restauracje sieci mieszczą się zazwyczaj w centrach handlowych, a koszt otwarcia jednej to ok. 300 tys. zł. Na opłatę wstępną trzeba z kolei przeznaczyć 40 tys. zł, chyba że umowa franczyzowa zostanie podpisana do końca czerwca, wtedy biorca licencji zapłaci tylko 25 proc. tej kwoty.
- Nasycenie centrami handlowymi jest już spore, a duża konkurencja między galeriami powoduje, że klienci mają większą możliwość wyboru. To wszystko sprawia, że prowadzenie biznesu gastronomicznego w centrum handlowym jest trudniejsze niż kiedyś. Przy podejmowaniu decyzji o otwarciu lokalu w centrum handlowym należy liczyć się z tym, że otrzymamy tam wiele ułatwień związanych na przykład z ochroną czy obsługą food court'u - dodaje Sergiusz Urbaniak.
(boa)

ZOBACZ W KATALOGU



























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.
Udział restauracji franczyzowych w sieci Sfinks Polska to już ponad 93 proc. Grupa przede wszystkim przekształca lokale własne, oddając je w ręce franczyzobiorców.
Kuchnia azjatycka jest w Polsce coraz bardziej popularna. Zauważyli to też franczyzodawcy, którzy proponują licencją na sushi bar czy restaurację z bogatszym menu.
Segment fast food ma mocną reprezentację we franczyzie. I wciąż przybywa nowych konceptów.
Poszukujemy partnerów do otwarcia pierwszego flagowego sklepu w topowej lokalizacji, który zostanie poszerzony o franczyzę obejmującą wiele jednostek.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Na początku czerwca zaczął działać kolejny franczyzowy kantor kryptowalut pod szyldem Quark.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali