Jak otworzyć pączkarnię?

Poczatki w pączkarni / Pierwsza Wytwórnia Pączków została otwarta w Opolu w 2018 roku. Rok później ruszył pierwszy lokal franczyzowy w Rzeszowie.
Czwartek
05.03.2020
Przepis na pączki prababci stał się bazą do powstania franczyzowego konceptu Wytwórnia Pączków Piekarczyk. Jak się sprawdza ten biznes?
 

Twórcy Wytwórni Pączków Piekarczyk mają wieloletnie doświadczenie w gastronomii. Prowadzili bistro, foodtrucki (które zresztą funkcjonują do dziś), a kilka lat temu zainteresowali się produkcją i sprzedażą pączków. 
– Skontaktowaliśmy się z kilkoma sieciami franczyzowymi, które otwierają pączkarnie. Niestety, nie odpowiadały nam proponowane przez nie warunki współpracy – opowiada Arkadiusz Jacheć, franczyzodawca Wytwórni Pączków Piekarczyk.
Zdecydowali się więc spróbować na własną rękę. 
– Przygotowywaliśmy się przez rok – wspomina Arkadiusz Jacheć. – Znalazłem przepis na pączki mojej prababci, zmodyfikowaliśmy go, zatrudniliśmy nawet technologa, który pomógł nam przygotować ostateczną recepturę. Ja sam nauczyłem się robić ciasto i piec pączki.
Pierwsza pączkarnia została otwarta w Opolu w 2018 roku. Rok później ruszył pierwszy lokal franczyzowy w Rzeszowie. W najbliższych planach jest otwarcie pączkarni w Anglii, koncept ma też kandydatów na franczyzobiorców w Niemczech, Czechach i Finlandii. I szuka kolejnych licencjobiorców nad Wisłą.

Pączki do wyboru

W ofercie marki, oprócz 55 rodzajów tradycyjnych pączków są również donuty, hiszpańskie churrosy, pączki serowe, wiedeńskie oraz faworki. Klienci mogą też napić się kawy, czekolady, a w sezonie letnim zjeść rzemieślnicze lody. Oprócz sprzedaży na miejscu pączkarnie realizują także zamówienia w dostawie. Można je składać przez stronę internetową Wytwórni Paczków albo za pośrednictwem pyszne.pl. Czas realizacji takiego zamówienia to od 1,5 do 2 godzin.
Wytwórnia Pączków chce rozwijać sieć w miastach liczących powyżej 100 tys. mieszkańców. Pączkarnię warto otworzyć w miejscu o dużym natężeniu ruchu pieszego. Lokal powinien mieć minimum 40-45 m2, a optymalnie 50-60 m2. Taka powierzchnia zapewni odpowiednio duże zaplecze i magazyn, dzięki czemu będzie można rzadziej się zatowarowywać. W pączkarni ważne są witryny, ponieważ cały proces produkcji pączków ma się odbywać w obecności klientów. 
– Chcemy, aby klienci wiedzieli, że nasze pączki nie są smażone z mrożonego ciasta, że wszystko jest świeże, przygotowywane na miejscu – podkreśla Arkadiusz Jacheć.
Franczyzodawca szacuje, że inwestycja w wyposażenie pączkarni i wentylację powinna zamknąć się w kwocie 80-90 tys. zł. Można przy tym wspierać się leasingiem. Do wydatków należy doliczyć koszty adaptacji lokalu. Opłata za przystąpienie do sieci wynosi 20 tys. zł i jest płatna w dwóch częściach (5 tys. przy podpisaniu umowy wstępnej, reszta przy podpisaniu właściwej umowy franczyzowej). Miesięczna opłata franczyzowa to w sumie 4,5 proc. z czego 1 proc. jest przeznaczony na marketing, i to nie całej sieci, ale konkretnego lokalu.

Wsparcie od licencjodawcy

Franczyzodawca Wytwórni Pączków pomaga licencjobiorcom już na etapie poszukiwania lokalizacji. Przygotowuje projekt dla ekipy remontowej oraz projekt technologiczny. 
– Pośredniczymy w zamówieniu kompleksowego wyposażenia pączkarni: zarówno dużych urządzeń, jak i najdrobniejszych rzeczy, jak łyżka do nakładania nadzienia czy dozowniki na mydło – wylicza Arkadiusz Jacheć. – Planujemy dostawę sprzętu tak, aby dotarła od razu po zakończeniu remontu lokalu. Nasi pracownicy przyjeżdżają na miejsce i pomagają w montażu urządzeń.
Licencjodawca zapewnia kampanię promocyjną na otwarcie nowej pączkarni, materiały reklamowe, opakowania, ubrania dla personelu. Pomaga także w rekrutacji pracowników, którzy przechodzą kilkutygodniowe szkolenie w pączkarni w Opolu. Na otwarcie punktu franczyzowego przyjeżdża z centrali mistrz cukiernictwa, który zostaje u franczyzobiorcy jeszcze przez dwa tygodnie, aby pomagać w razie potrzeby.
– Przywiązujemy bardzo dużą wagę do jakości naszych produktów – podkreśla franczyzodawca Wytwórni Pączków. – Jeśli jakaś partia jest nieudana, co przecież może się zdarzyć, nie trafia do sprzedaży.
Przez pierwsze pół roku działania franczyzowej pączkarni licencjodawca co miesiąc przeprowadza w niej audyt. Później robi to co dwa miesiące. 
– Dotychczas nasze pączkarnie były rentowne od pierwszego miesiąca – zapewnia Arkadiusz Jacheć. – Sporo zależy jednak od okresu, w jakim otwieramy lokal. Lato zwykle jest słabsze sprzedażowo i wtedy trudniej o dobry start. Z kolei jesień i zima to dla nas czas najlepszych obrotów.

WIZYTÓWKA WYTWÓRNI PĄCZKÓW PIEKARCZYK

Pączkarnie, działajace na rynku od 2018 roku.

WYTWÓRNIA PĄCZKÓW W 2019 ROKU

  • 1 lokal własny
  • 1 lokal franczyzowy
  • otwarcia w miastach powyżej 100 tys. mieszkańców

 


Na widoku / W pączkarni ważne są witryny, ponieważ cały proces produkcji pączków ma się odbywać w obecności klientów.

ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab
Amori Pomodori
Atelier Herosima
Autorskie Lody Piccolo
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Beza Krówka Lody rzemieślnicze
Biesiadowo
Bike Café
Browar Korona
BuBu Bubble Tea
Cafe Słodziak
Candy Pop
Carat Kebab
Chinkalnia
Cochise Burger
Coffeeloffee
Cofix
Crazy Bubble
Cudo Vegan Sushi
Cukiernia Sowa
Cukrem i Solą
Da Grasso
DG Restauracje
Dobra Pączkarnia
Domino’s Pizza
Donuterie
Doskoi
Easy Beer
Easy Wine
Express Pizza American Style
FABBRICA Italian Comfort Food
Falla
Felix Chicken
Fit Cake
Good Chicken
Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni
Grande Pizza
Gruby Benek
Hotdogzna
Ice'n'go
Japanos
Kashka
Kiss Kimchi
Koku Sushi
Krowa Mać Burgers
Kurcze Pieczone
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Lida
Lviv Croissants
Makarun
Maxipizza
McDonald’s
Meron
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mniami Ice Cream
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Pączki Mamy
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzeria Stopiątka
Prosiak Polski Kebab & Fast Food
Ramen Shop by Sushi Kushi
Salsiccia Pizzeria Napoletana
Sayuri Sushi
SiGelato
So Coffee
Stava
Steiku Haoss
Subtilité Wine & Bar
Subway
Sulaiman Kebab
Sushi Bistro
Sushi Burrito
Sushi Kushi
Szaszłykowo
Taco Bar
Tawerna Pepe Verde
The White Bear Coffee
Tibesti 2Go
Totti Pizza Rzymska
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
United Chicken
Western Chicken
Western Tortilla
Yum Yum Kebab
ZapieCKanki
Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta
ŻarWok
Zdrowa Krowa