Kto ma wyłączność na czekoladę?

Od połowy 2014 roku Pijalnie Czekolady E.Wedel są własnością firmy Lotte Wedel, należącej do japońskiego koncernu Lotte Group. Wcześniej marka pozostawała pod kontrolą spółki EBS. Po zrealizowaniu transakcji pojawiły się nawet plany otwarcia w ciągu 5 lat 70 nowych lokali.
- Wyznaczyliśmy ambitne cele zakładające zbudowanie silnej i niezależnej marki. Konsekwentnie realizujemy długofalowy plan rozwoju, czego dowodem może być chociażby otwarcie nowego lokalu w Warszawie, przy ulicy Krakowskie Przedmieście. Jesteśmy otwarci na współpracę z franczyzobiorcami. Należy jednak pamiętać, iż rozwój uwarunkowany jest wieloma czynnikami, np. koniunkturą czy podażą atrakcyjnych lokalizacji. Głęboko wierzymy w to, że uda nam się zrealizować wszystkie założenia strategiczne – zapewnia Daniel Kucharski, prezes Pijalni Czekolady E.Wedel.
Na razie sieć liczy 20 pijalni. Franczyzodawca wymaga lokalu o powierzchni ok. 80-200 m2, w który należy zainwestować ok. 800 tys. zł. Posiadające podobną ofertę pijalnie z szyldem Mount Blanc można już otworzyć za 300 tys. zł. Trzeba jednak pamiętać, że część inwestycji, w tym opłata franczyzowa, zawiera także możliwość wykorzystywania znanej marki. Trzeba sobie odpowiedzieć, na ile wyceniamy każdą z marek i jakie wsparcie w prowadzeniu biznesu nam oferuje.
- W pijalniach mamy zdywersyfikowane menu, dopasowane do różnych okazji i pór roku. Jego uniwersalność przejawia się w dużym wyborze dań i oryginalnych deserów: sernik z białą czekoladą, makaron czekoladowy czy jogurtowe czekolady do picia na zimno. W kawiarniach kupić można także po prostą czekoladę E.Wedel. Z naszych obserwacji wynika, iż sezonowe wzrosty sprzedaży pojawiają się właśnie wtedy, gdy zwiększa się popyt na ofertę sklepową, np. w okresie Świąt Bożego Narodzenia czy też przed Wielkanocą – twierdzi Daniel Kucharski.
Wedel na dobre zadomowił się w centrum Warszawy. Podczas kilkunastominutowego spaceru można odwiedzić cztery lokale – każdy w prestiżowym miejscu, takim jak centrum handlowe Złote Tarasy, Hotel Intercontinental oraz na Krakowskim Przedmieściu i przy ulicy Szpitalnej. Tę sielankę może jednak zburzyć główny konkurent – Mount Blanc. – W 2015 roku ruszą co najmniej cztery nowe lokale, w tym w Warszawie przy ulicy Chmielnej. Pijalnia o powierzchni 250 m2 będzie największą w sieci – zapowiada Michał Piasecki, pełnomocnik zarządu Mount Blanc.
Konkurencja serwująca belgijską czekoladę nie jest jednak straszna Wedlowi. – Sieć Pijalni Czekolady E.Wedel rozbudowujemy zgodnie z założeniami długofalowej, przemyślanej strategii. Liczba naszych lokali w Warszawie i ich bliskość nie wpływa negatywnie na rentowność. Stale obserwujemy także poczynania konkurencji, analizując ich wpływ na kształt rynku – stwierdza prezes Pijalni Czekolady E.Wedel. (dw)

ZOBACZ W KATALOGU




























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

– Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, z iloma aspektami pozagastronomicznymi trzeba się zmierzyć, prowadząc działalność w tej branży – mówi Tomasz Rawa z Berlin Döner Kebap.
Cafe Słodziak mocno stawia na social media. Marka otworzyła też nowy punkt franczyzowy.
– Większość naszych lokali osiąga rentowność już po pierwszym miesiącu funkcjonowania – zapewnia Robert Chmielewski z Sushi Bistro.
Koncept Mniami Ice Cream uruchomi w tym sezonie więcej nowych lodziarni, niż wcześniej było w planach.
Sieć Przybij Piątaka przyciąga już wrocławskich studentów, a teraz chce otwierać franczyzowe puby w całej Polsce.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
Jak organizuje się wyprawy w odległe zakątki świata? Czy Polacy są w stanie dużo zapłacić za podróżowanie? – o tym i nie tylko o tym opowiada Tomasz Obuchowicz, współwłaściciel biura podróży Sunsara.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali