Pierogi z Himalajów
Himalaya momo promuje sztukę kulinarną Nepalu. Nazwa firmy nawiązuje do najwyższych gór świata oraz do zakręconych tybetańskich pierogów zwanych „momo”. Są one serwowane m.in. z warzywami lub z kurczakiem oraz z sosem sezamowym. Wszystkie dania są przygotowywane przez na podstawie receptur opracowanych przez kucharzy z Nepalu, Tybetu i Buthanu.
- Pierwszy lokal otworzyliśmy na warszawskiej Pradze i z powodzeniem funkcjonuje on tam od półtora roku – mówi Aneta Postek, współwłaściciel Himalaya momo. - Teraz naszym celem jest budowa sieci franczyzowej na terenie Polski, a także, jeśli się uda, w innych krajach Unii Europejskiej. Obecnie prowadzimy rozmowy z potencjalnymi partnerami zainteresowanymi prowadzeniem restauracji w Białymstoku, Wrocławiu i Krakowie.
Dla franczyzobiorców Himalaya momo przygotowała trzy koncepty współpracy. Najniższa kwota inwestycji jest wymagana do prowadzenia własnego wózka z pierogami. Zakup mobilnej jadłodajni to wydatek rzędu 25 tys. zł, z czego 5 tys. zł trzeba przeznaczyć na zakup licencji. Wózek nie ma możliwości przyrządzania potraw, przez co trzeba go regularnie zaopatrywać w funkcjonujących, stacjonarnych pierogarniach.
Stacjonarną pierogarnię może również prowadzić franczyzobiorca. Wybierając taką formę współpracy, przedsiębiorca powinien przygotować 10 tys. zł na zakup licencji oraz ok. 100 tys. zł na przystosowanie lokalu. Trzecim konceptem firmy jest tradycyjna restauracja. By ją otworzyć franczyzobiorca musi dysponować lokalem o powierzchni min. 60 m2 oraz kapitałem w wysokości min. 150 tys. zł.
W przypadku wszystkich trzech konceptów, miesięczna opłata franczyzowa i marketingowa wynosi odpowiednio 6 proc. i 1,5 proc. od obrotu netto. W zamian, partnerzy mogą liczyć na pomoc w wyborze lokalizacji, otwarciu punktu oraz doborze personelu. Firma zapewnia także szkolenie pracowników, jak i bieżące wsparcie w prowadzeniu własnej pierogarni.
(boa)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z kuchnią gruzińską
/04.12.2025
W tym roku Chinkalnia otworzyła trzy restauracje w Polsce, a jeszcze w grudniu uruchomi lokal na śródziemnomorskiej wyspie.
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Jak to jest prowadzić Żabkę
/05.12.2025
Mariusz Mietelski po latach pracy w gastronomii zdecydował się wejść we współpracę z siecią Żabka. Jak ocenia z perspektywy czasu swoją decyzję?
Sport to zdrowie. A czy zajęcia sportowe dla dzieci to dobry sposób na biznes? Franczyzodawca Akademii Młodych Sportowców przekonuje, że tak.
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
– Rosnące zainteresowanie napojami w szklanych butelkach tworzy nowe możliwości zarabiania w naszej branży – mówi Maciej Wojciechowski, dyrektor ds. rozwoju sieci Unikat.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali