Koncept na zimno
Pomysłodawcą nowego konceptu jest firma Frubella – producent mrożonek i przetworów owocowych. Teraz, we współpracy z włoską firmą Alvena – wytwórcą składników do lodów – zajęła się też produkcją lodów, zimnych deserów i mrożonych ciast. Wszystkich tych produktów można spróbować w funkcjonującej od kilku miesięcy w Warszawie firmowej lodziarnio-kawiarni, która otrzymała nazwę Dolce Lato.
– To nasz pilotażowy lokal – mówi Adam Baczyński, odpowiedzialny za rozwój marki Dolce Lato. – Chcemy, by stał się zaczątkiem sieci franczyzowej.
Dolce Lato można otwierać w różnych formatach. Możliwa jest sprzedaż lodów z okienka, uruchomienie wyspy handlowej, a nawet food trucka. Jednym z modeli jest też oczywiście lodziarnia z miejscami do konsumpcji – jak ta w Warszawie. Potrzeba na nią minimum 12 m2.
– Dla każdego modelu współpracy przygotujemy projekt lokalu. Pomożemy w szukaniu lokalizacji, będziemy wspierać franczyzobiorcę przez cały proces przygotowywań, otwarcia oraz później, w trakcie prowadzenia działalności – zapewnia Adam Baczyński. – Jeśli chodzi o koszty inwestycji, to w każdym przypadku przygotujemy indywidualną wycenę. Również naszą warszawską lodziarnię, która już wypracował sobie pozycję na rynku, możemy przekazać w ręce franczyzobiorcy.
Franczyzodawca zapewnia wszystkim lokalom pełne zatowarowanie. Twierdzi, że koncept może sprawdzić się w miastach różnej wielkości, a także w ośrodkach turystycznych, uzdrowiskowych. Ale właściciel konceptu Dolce Lato może podzielić się swoimi produktami także z niezrzeszonymi w jego sieci lokalami.
– Cukiernie i kawiarnie, które już funkcjonują na rynku, mogą sprzedawać u siebie nasze lody oraz inne produkty – zachęca Adam Baczyński.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...