Przysmak z Azji / Lody tajskie powstają w obecności klientów. Mają formę rolek, których smaki można samemu komponować, dodając np. różne owoce, słodycze etc.
Czwartek
31.01.2019
Firma Wojtex likwiduje markę Mangatto, a w zamian wprowadza na rynek lodziarnie Tairoll, serwujące lody tajskie.
 

Otwierane na licencji lodziarnie Mangatto specjalizowały się w sprzedaży lodów włoskich. Jednak rozwój sieci szedł powoli.
- Ostatni sezon pokazał, że biznes z tradycyjnymi włoskimi lodami nie jest już w modzie – mówi Wojciech Goduński, właściciel firmy Wojtex, franczyzodawcy marki Mangatto. - Konkurencja w segmencie lodów włoskich i świderków jest poza tym ogromna, więc szanse na powodzenie takiego biznesu maleją. Natomiast zauważyliśmy rosnący trend na lody tajskie, które wkraczają powoli na polski rynek i wciąż są u nas nowością W wielu mniejszych miejscowościach nie ma ani jednego punktu, który by je oferował. Dla nas jest to ogromna szansa na szeroką ekspansję.
Stąd decyzja o wprowadzeniu nowej marki, czyli Tairoll i rebrandingu sieci Mangatto.
- Oczywiście rebranding nie wiąże się z pozostawieniem samym sobie franczyzobiorców, którzy prowadzili punkty z lodami włoskimi - zapewnia Wojciech Goduński. - Ci, którzy wcześniej podpisali z nami umowę na działalność Mangatto, przebranżowili się na lody tajskie Tairoll. Jest to dla nich przede wszystkim bardziej opłacalny biznes. Maszyna do lodów tajskich jest o wiele tańsza niż do lodów włoskich, a zwrot z inwestycji następuje znacznie szybciej. Biznes jest też o wiele bardziej rentowny.
Pod szyldem Tairoll mają działać zarówno lodziarnie mobilne, jak i stacjonarne. Licencjodawca proponuje kilka formatów. Inwestycja w wyspę w galerii handlowej to minimalny wydatek ponad 18,6 tys. zł. Podobnie szacowane są koszty w przypadku w przypadku okienka podawczego. Na lokal stacjonarny, według wyliczeń franczyzodawcy, należy przeznaczyć minimum 31,6 tys. zł, a na przyczepę gastronomiczną najmniej 40,6 tys. zł.
Na wyspę handlową wystarczą już 4 m2 powierzchni, na okienko podawcze 8 m2 , a na lodziarnię stacjonarną potrzeba lokalu o powierzchni przynajmniej 40 m2. Wyposażenie placówek można kupić w hurtowni należącej do Wojtexu, także tutaj franczyzobiorcy zaopatrują się w produkty.
Wojtex ma ambitne plany, jeśli chodzi o rozwój nowej sieci.
- Myślę, że jesteśmy w stanie otworzyć około 30 lodziarni w tym roku. Docelowo marka poszerzy swoja działalność o kilkaset lodziarni w całej Polsce – zapowiada Wojciech Goduński.
Franczyzodawca twierdzi, że placówki mogą osiągnąć potencjalny zysk na poziomie nawet 50 tys. zł miesięcznie. Czy to faktycznie możliwe?
- Oczywiście zyski na takim poziomie możliwe są tylko w punktach o dużym natężeniu ruchu pieszych lub w galeriach handlowych – zastrzega Wojciech Goduński. - Dobrze sprawdzą się też miejscowości turystyczne. Aby odnieść sukces, trzeba zacząć od dobrej lokalizacji. Dobrze usytuowany lokal jest gwarancją tego, że nie musimy martwić się o klienta.


Różne formaty / Pod szyldem Tairoll mają działać zarówno lodziarnie mobilne, jak i stacjonarne.

ZOBACZ W KATALOGU

7 Street – Bar & Grill
Anjuna Ice Pops
Autorskie Lody Piccolo
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Biesiadowo
Bike Café
Bistro Krówka i Połówka
Bobby Burger
Bosko- Lody Produkcji Własnej
Browar Pinta
Carte d’Or Cafe
Chicken Kebab
Chilli Mili
Chinkalnia Restauracja Gruzińska
Coffeeloffee
Coffeeshop Company
Crazy Bubble
Crema Caffe
Cukiernia Fit Cake
Da Grasso
Dolce Lato, Gelato...The Italian way
Domino’s Pizza
Drewno i Ogień
Easy Beer
Easy Wine
Erbil Doner Kebab
Express Oriental
Express Pizza – Ta prostokątna!
Falla
Fitnezja Catering Dietetyczny
Fresh Pizza
Fruitisimo
Gruby Benek
Jack’s Bar & Restaurant
Jenn’s Burger & More
Koku Sushi
Kołacz na okrągło
Kotlet w Bułce
Kreweta Tempura Bar
Krowarzywa
Kuchnia Marche
Kurcze Pieczone
La Donuteria
Lafaye
Little Caesars Pizza
Lodolandia
Lodostrefa
Lody Bonano
Lody Marsjano
Lviv Handmade Chocolate
Makarun Spaghetti and Salad
Mango Vegan Street Food
McDonald’s
Meet & Fit – Slow Food
Mihiderka
Mini Melts
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mr Hamburger
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niezłe Bydło
Olimp
Panda Ramen
Pan Naleśnik
Pierogarnia Stary Młyn
Pierogarnie
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Piramid Pizza
Pizza Cezar
Pizza Contenta
Pizzeria Stopiątka
Przystanek Pierogarnia
Restauracje Sphinx
Sea Food Bar&Market
Setka Restauracja Polska
Sevi Kebab
So! Coffee
Speedy Romano
Stara Pączkarnia
Stava - niezawodne dowozy
Stodola Kebap & Grill
Subway
Sushi Royal
Tel Aviv
The William Wallace whisky bar & restaurant
Tornado Café
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Western Chicken
Western Tortilla
Wiśniewski
Zdrowa Krowa Slow Food Fast
Zdrowe!