Miejsce na pub / Franczyzodawca Jabeerwocky chce rozwijać swój koncept zarówno w dużych, jak i w średnich miastach.
Piątek
20.09.2019
Pub z piwami kraftowymi to pomysł na biznes pod szyldem Jabeerwocky. Twórca konceptu ma duże doświadczenie w branży piw rzemieślniczych.
 

Pierwszy multitap bar czyli pub z kranami piwnymi marki Jabeerwocky powstał w 2015 roku, w Warszawie. Od kilku miesięcy działają też dwa lokale franczyzowe, jeden w stolicy, drugi w Poznaniu. Twórcą konceptu jest Rafał Kowalczyk, międzynarodowy sędzia piwny i ekspert w dziedzinie piw rzemieślniczych, współwłaściciel powstałego niedawno browaru Jabeerwocky.
– Naszych franczyzobiorców wprowadzamy w świat piwnego kraftu, który jest czymś zupełnie innym niż piwa koncernowe, przemysłowe – podkreśla Rafał Kowalczyk, franczyzodawca Jabeerwocky. – Uczymy o stylach piwnych, bogactwie smaków piwa, kulturze jego serwowania.

Franczyzodawca chce rozwijać swój koncept zarówno w dużych, jak i w średnich miastach. W tych pierwszych, jak np. Wrocław, Poznań czy Kraków, puby będą większe, na przynajmniej ok. 150 miejsc siedzących (powierzchnia lokalu to ok. 250 m2). Natomiast w nieco mniejszych miastach wystarczy już 80-100 miejsc siedzących.
– Piwa rzemieślnicze są droższe od przemysłowych, więc potrzebny jest rynek, na którym znajdziemy świadomych konsumentów, dla których liczy się jakość piwa – mówi Rafał Kowalczyk.
Minimalna inwestycja w wyposażenie pubu to ok. 200 tys. zł. Jeśli chodzi o koszty remontu i adaptacji lokalu, to franczyzodawca zaznacza, że są uzależnione od stanu technicznego pomieszczeń. Jeśli potrzebny jest remont generalny, zrobienie wentylacji, klimatyzacji to mogą być spore. Jeśli lokal już to wszystko ma i potrzebuje tylko odświeżenia, to zdecydowanie obniży wydatki na inwestycję. Jednorazowa opłata wstępna wynosi 30 tys. zł, miesieczna opłata franczyzowa to 3 proc. od sprzedaży. 
– Doradzamy już na etapie planowania i przygotowania lokalu pod pubową działalność. Służymy pomocą w kwestii aranżacji wnętrz, ustawienia technologii kuchni, baru i wyszynku piwa według naszej koncepcji. Możemy polecić architekta i wykonawców poszczególnych branż budowlanych – wylicza Rafał Kowalczyk. – Pomagamy w rekrutacji pracowników, szkolimy załogę i menegerów. W trakcie działalności lokalu pomagamy w zarządzaniu stanami magazynowymi i ofertą piw. Wspieramy marketingowo, organizujemy kulturalne i piwne eventy w lokalu.
W działających pubach jest 17-19 kranów z różnymi piwami, oprócz tego także oferta gastronomiczna. Około jednej trzeciej oferty piwnej stanowią piwa z browaru Jabeerwocky, reszta pochodzi m.in. z browarów lokalnych i zagranicznych.


Rafał Kowalczyk / Piwa rzemieślnicze są droższe od przemysłowych, więc potrzebny jest rynek, na którym znajdziemy świadomych konsumentów, dla których liczy się jakość piwa.

ZOBACZ W KATALOGU

7 Street – Bar & Grill
Anjuna Ice Pops
Autorskie Lody Piccolo
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Biesiadowo
Bike Café
Bistro Krówka i Połówka
Bobby Burger
Bosko- Lody Produkcji Własnej
Browar Pinta
Carte d’Or Cafe
Chicken Kebab
Chilli Mili
Chinkalnia Restauracja Gruzińska
Coffeeloffee
Coffeeshop Company
Crazy Bubble
Crema Caffe
Cukiernia Fit Cake
Da Grasso
Dolce Lato, Gelato...The Italian way
Domino’s Pizza
Drewno i Ogień
Easy Beer
Easy Wine
Erbil Doner Kebab
Express Oriental
Express Pizza – Ta prostokątna!
Falla
Fitnezja Catering Dietetyczny
Fresh Pizza
Fruitisimo
Gruby Benek
Jack’s Bar & Restaurant
Jenn’s Burger & More
Koku Sushi
Kołacz na okrągło
Kotlet w Bułce
Kreweta Tempura Bar
Krowarzywa
Kuchnia Marche
Kurcze Pieczone
Lafaye
Little Caesars Pizza
Lodolandia
Lodostrefa
Lody Bonano
Lody Marsjano
Lviv Handmade Chocolate
Makarun Spaghetti and Salad
Mango Vegan Street Food
McDonald’s
Meet & Fit – Slow Food
Mihiderka
Mini Melts
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mr Hamburger
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niezłe Bydło
Olimp
Panda Ramen
Pan Naleśnik
Pierogarnia Stary Młyn
Pierogarnie
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Piramid Pizza
Pizza Cezar
Pizza Contenta
Pizzeria Stopiątka
Przystanek Pierogarnia
Restauracje Sphinx
Sea Food Bar&Market
Setka Restauracja Polska
Sevi Kebab
So! Coffee
Speedy Romano
Stara Pączkarnia
Stava - niezawodne dowozy
Stodola Kebap & Grill
Subway
Sushi Royal
Tel Aviv
The William Wallace whisky bar & restaurant
Tornado Café
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Western Chicken
Western Tortilla
Zdrowa Krowa Slow Food Fast
Zdrowe!

POPULARNE NA FORUM

Autorskie lody z przyczepy

Ciekawa koncepcja z tą obsługą eventów, na pewno warto przemyśleć. W innych branżach idą z tym konkretne pieniądze, więc czemu nie w lodach?

10 wypowiedzi
ostatnia 13.10.2019
Autorskie lody z przyczepy

Bardzo dobrze. Moja rodzina uwielbia ich lody, więc im więcem miejsc tym lepiej.

10 wypowiedzi
ostatnia 13.10.2019
Autorskie lody z przyczepy

Spoko, że podpięcie się jest przynajmniej z częścią technicznego i biurokratycznego pakietu. Często takie rzeczy są właśnie najbardziej upierdliwe na start.

10 wypowiedzi
ostatnia 13.10.2019
Autorskie lody z przyczepy

Idealny biznes na globalnce ocieplenie. Dobrze też, że stawiają na mobilność - do takich miejsc zawsze widziałem kolejki.

10 wypowiedzi
ostatnia 12.10.2019
Autorskie lody z przyczepy

Ciekawe co to za sieci marketów. Mam nadzieję, że nie Tesco. W każdym razie powodzenia!

10 wypowiedzi
ostatnia 12.10.2019
Autorskie lody z przyczepy

Na własny punkt się raczej nie skuszę, bo mam co robić, ale w punktach stacjonarnych lody, kawę i gofry mają rewelacyjne - pewnie jeszcze nie raz się tam wybiorę.

10 wypowiedzi
ostatnia 12.10.2019
Autorskie lody z przyczepy

A, to franczyza jednak... Mieszkam koło jednego z punktów i przez wakacje notorycznie dzieciaki wyciągały mnie tam na lody. Nie to, że się dziwię, sam się nie raz...

10 wypowiedzi
ostatnia 12.10.2019
Autorskie lody z przyczepy

Ta współpraca z marketami wygląda rzeczywiście na potencjalnie bardzo korzystną. Z tego, co widziałem, takie food trucki w tych okolicach zazwyczaj cieszą się bardzo...

10 wypowiedzi
ostatnia 10.10.2019