Antywirusowa dziesiątka Sfinksa

Nowe zasady pracy / W lokalach należących do Sfinks Polska kelnerzy i kucharze będą mieli m.in. obowiązek noszenia maseczek i rękawiczek.
Piątek
08.05.2020
Jak będzie wyglądać praca lokali gastronomicznych po ponownym otwarciu? Niektóre sieci już szykują się na nową rzeczywistość.
 

Od połowy marca lokale gastronomiczne nie przyjmują klientów. Realizują zamówienia tylko w dostawie lub na wynos. Ale być może niedługo to się zmieni. Otwarcie restauracji rząd zapowiedział w tzw. III etapie odmrażania gospodarki. Kiedy on nastąpi dokładnie jeszcze nie wiadomo, ale z ostatnich informacji wynika, że być może za półtora tygodnia, od 18 maja. Na pewno lokale gastronomiczne muszę się jednak liczyć z tym, że ich praca będzie wyglądała teraz inaczej niż przed epidemią koronawirusa. Na razie nie ma co do tego konkretnych wytycznych - pojawiają sie tylko spekulacje, że być może uruchomione zostaną tylko ogródki sezonowe, że stoliki bedą rozstawione w odległości 2m. Niektórzy restauratorzy jednak już przygotowują się na nową rzeczywistość.

Sfinks się szykuje

Restauracyjna spółka Sfinks Polska, zarządzająca m.in. sieciami Sphinx, Chłopskie Jadło, Piwiarnia Warki i Fabryka Pizzy, opracowała 10 nowych procedur bezpieczeństwa sanitarnego, które będą obowiązywać w jej lokalach po otwarciu gastronomii. Mają one na celu minimalizowanie ryzyka nawrotu koronawirusa i zwiększenie bezpieczeństwo gości i pracowników restauracji. 
– Zależy nam na tym, aby nasze restauracje były strefami wolnymi od koronawirusa oraz żeby były to miejsca bezpieczne dla naszych gości i pracowników. Stąd „ Antywirusowa Dziesiątka Sfinksa” – mówi Dorota Cacek, wiceprezes zarządu Sfinks Polska. – Jest ona efektem pracy zespołów wewnętrznych, dostawców oraz konsultacji z ekspertami zewnętrznymi. Już teraz kończymy przygotowania w zakresie zapewnienia środków dezynfekcyjnych i środków ochrony dla pracowników oraz przeprowadzenia cyklu szkoleń dla restauratorów i personelu.

Lista zasad

W ramach „Antywirusowej Dziesiątki Sfinksa”, poza obowiązującymi dotychczas zasadami w zakresie czystości, higieny oraz bezpieczeństwa, firma wdroży we wszystkich sieciach dodatkowe procedury:

  1. Stoliki będą dezynfekowane po każdym gościu oraz w dowolnym momencie na prośbę gości.
  2. Kelnerzy i kucharze będą mieli obowiązek noszenia maseczek i rękawiczek.
  3. Restauracje zapewnią gościom płyn dezynfekujący w toaletach oraz w widocznym miejscu na sali konsumpcyjnej.
  4. Karty menu będą dezynfekowane po każdym użyciu.
  5. Na prośbę gościa udostępniane będą jednorazowe sztućce.
  6. Przyprawy będą serwowane w jednorazowych opakowaniach.
  7. Naczynia i sztućce będą podwójnie wyparzane i dezynfekowane.
  8. Pracownicy restauracji przystąpią do pracy po codziennym pomiarze temperatury.
  9. Wszystkie klamki oraz włączniki w restauracji będą dezynfekowane kilka razy dziennie.
  10. Liczba audytów bezpieczeństwa zostanie podwojona w całej sieci.

Zarząd spółki zapowiada, że „Antywirusowa Dziesiątka Sfinksa” będzie rozszerzana o kolejne punkty, w tym o nowe zasady, które będą wprowadzane przez rząd, a które nie są jeszcze uwzględnione w nowych procedurach spółki.

 

WIZYTÓWKA SFINKS POLSKA

Sfinks Polska zarządza obecnie 175 lokalami gastronomicznymi na terenie Polski.

  • sieć 87 restauracji Sphinx (segment casual dining),
  • 61pubów Piwiarnia Warki (segment gastro pubów),
  • 12 restauracji Chłopskie Jadło (segment casual dining),
  • 2 restauracje WOOK (segment casual dining),
  • 10 restauracji Fabryka Pizzy,
  • 3 lokale działające pod szyldami Meta Seta Galareta i Meta Disco
  • 1 lokal Lepione & Pieczone (fast casual dining).

Dorota Cacek, wiceprezes zarzadu Sfinks Polska / Zależy nam na tym, aby nasze restauracje były strefami wolnymi od koronawirusa oraz żeby były to miejsca bezpieczne dla naszych gości i pracowników.

ZOBACZ W KATALOGU

All Cafe Smaki Miast
Autorskie Lody Piccolo
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Biesiadowo
Bike Café
Bistro Krówka i Połówka
Bobby Burger
Bon Apetito
Burgerownie, Pizzerie, Trattorie, Kawiarnie
Carte d’Or Cafe
Chilli Mili Crispy Chicken & Chill
Chinkalnia Restauracja Gruzińska
Churrożercy.pl
Ciacho bez cukru
Coffeeloffee
Comparello Bello
Crazy Bubble
Crazy Corn
Cudo Vegan Sushi
Cukrem i Solą
Da Grasso
Dobra Pączkarnia
Dolce Lato, Gelato...The Italian way
Dolci Sapori - Mniami
Domino’s Pizza
Donuterie
Drewno i Ogień
Easy Beer
Easy Wine
Erbil Doner Kebab
Express Pizza American Style
Falla Wrap
Felix Chicken
Fit&Food
Fit Cake
Frentzza – Pizza & Friends
Grube Pierogi
Gruby Benek
Jabeerwocky® Craft Beer
Japanos
Jenn’s Burger & More
Koku Sushi
Kotlet w Bułce
Kreweta Tempura Bar
Krowarzywa
Kurcze Pieczone
Little Caesars Pizza
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Marsjano
Los Chupitos
Lviv Handmade Chocolate
Makarun
McDonald’s
Meet & Fit – Slow Food
Meron
Mihiderka
Mini Melts
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mr Hamburger
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Olio
Papa John’s Pizza
Picburger
Pierogarnia Stary Młyn
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Piramid Pizza
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzerianocna.pl
Pizzeria Stopiątka
proKURAtura
Pyszna Zupka
Seta Disco, Seta Bistro
Setka Restauracja Polska
SiGelato
So! Coffee
Speedy Romano
Stava - niezawodne dowozy
Steiku Haoss
Stodola Kebap & Grill
Strefa DISCO 24/7
Subway
Sushi Bistro
Sushi World
Telepizza
thai vege gluten free
The William Wallace whisky bar & restaurant
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Wege Gang
Western Chicken
Western Tortilla
ZajeBISTRO
zaParowani
Zdrowa Krowa
Zjedz

POPULARNE NA FORUM

Gastronomia. Czy na tym można zarobić? Pomysły

Jakbyście szukali dobrego producenta mieszanek przyprawowych i ziół to dobra firma to Polsmaki. Ja od jakiegoś czasu z nimi właśnie współpracuję i spoko mają ceny a...

48 wypowiedzi
ostatnia 08.06.2021
Interes nie tylko w tłusty czwartek

Wytwórnia pączków w Rzeszowie nie działa już przecież. dzwoniłem do nich we wrześniu nie odbierali, a lokal jest ciągle zamknięty. więc chyba upadli -.-

1 wypowiedzi
ostatnia 28.05.2021
Bobby Burger

Co do umowy oczywiście ze są kary . Po 100 tys za zerwanie , otworzenie w przyszłości burgerowni , za audyty które dla o wypadają itd. Noe wspomnę o wekslu in Blanko co...

14 wypowiedzi
ostatnia 26.05.2021
Praca licencjacka o franczyzie w spółce McDonald 's

Piszę pracę licencjacką na temat franczyzy jako formy prowadzenia działalności gospodarczej na przykładzie McDonald 's. Bardzo proszę o wypełnienie ankiety...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.05.2021
Gruby Benek - co sądzicie o tym koncepcie?

Czy jest może ktos kto niedawno zamykał Grubego Benka. Ostatnio widać dużo zamykających się właśnie tych Pizzeri. Chciałbym się spytać jakie są konsekwencje...

28 wypowiedzi
ostatnia 24.05.2021
Własna firma

Hej! Czy ktoś z Was ma własna firmę zmianą z gastronomią? Czekam na lokal i będę otwierać coś swojego jeszcze w tym miesiącu. Ile mniej więcej zajęło Wam...

1 wypowiedzi
ostatnia 11.04.2021
Bobby Burger

A macie może gdzieś draft umowy z bobby burgerem, chciałbym sie dowiedzieć jak to wyglada dokłanie, czy jakieś kary umowne itd, bede wdzieczny za pomoc

14 wypowiedzi
ostatnia 04.03.2021
North Fish podwojony

Proszę o pilny kontakt w sprawie franczyzy pod nr telefonu 731610809

1 wypowiedzi
ostatnia 19.11.2020