Antywirusowa dziesiątka Sfinksa

Nowe zasady pracy / W lokalach należących do Sfinks Polska kelnerzy i kucharze będą mieli m.in. obowiązek noszenia maseczek i rękawiczek.
Piątek
08.05.2020
Jak będzie wyglądać praca lokali gastronomicznych po ponownym otwarciu? Niektóre sieci już szykują się na nową rzeczywistość.
 

Od połowy marca lokale gastronomiczne nie przyjmują klientów. Realizują zamówienia tylko w dostawie lub na wynos. Ale być może niedługo to się zmieni. Otwarcie restauracji rząd zapowiedział w tzw. III etapie odmrażania gospodarki. Kiedy on nastąpi dokładnie jeszcze nie wiadomo, ale z ostatnich informacji wynika, że być może za półtora tygodnia, od 18 maja. Na pewno lokale gastronomiczne muszę się jednak liczyć z tym, że ich praca będzie wyglądała teraz inaczej niż przed epidemią koronawirusa. Na razie nie ma co do tego konkretnych wytycznych - pojawiają sie tylko spekulacje, że być może uruchomione zostaną tylko ogródki sezonowe, że stoliki bedą rozstawione w odległości 2m. Niektórzy restauratorzy jednak już przygotowują się na nową rzeczywistość.

Sfinks się szykuje

Restauracyjna spółka Sfinks Polska, zarządzająca m.in. sieciami Sphinx, Chłopskie Jadło, Piwiarnia Warki i Fabryka Pizzy, opracowała 10 nowych procedur bezpieczeństwa sanitarnego, które będą obowiązywać w jej lokalach po otwarciu gastronomii. Mają one na celu minimalizowanie ryzyka nawrotu koronawirusa i zwiększenie bezpieczeństwo gości i pracowników restauracji. 
– Zależy nam na tym, aby nasze restauracje były strefami wolnymi od koronawirusa oraz żeby były to miejsca bezpieczne dla naszych gości i pracowników. Stąd „ Antywirusowa Dziesiątka Sfinksa” – mówi Dorota Cacek, wiceprezes zarządu Sfinks Polska. – Jest ona efektem pracy zespołów wewnętrznych, dostawców oraz konsultacji z ekspertami zewnętrznymi. Już teraz kończymy przygotowania w zakresie zapewnienia środków dezynfekcyjnych i środków ochrony dla pracowników oraz przeprowadzenia cyklu szkoleń dla restauratorów i personelu.

Lista zasad

W ramach „Antywirusowej Dziesiątki Sfinksa”, poza obowiązującymi dotychczas zasadami w zakresie czystości, higieny oraz bezpieczeństwa, firma wdroży we wszystkich sieciach dodatkowe procedury:

  1. Stoliki będą dezynfekowane po każdym gościu oraz w dowolnym momencie na prośbę gości.
  2. Kelnerzy i kucharze będą mieli obowiązek noszenia maseczek i rękawiczek.
  3. Restauracje zapewnią gościom płyn dezynfekujący w toaletach oraz w widocznym miejscu na sali konsumpcyjnej.
  4. Karty menu będą dezynfekowane po każdym użyciu.
  5. Na prośbę gościa udostępniane będą jednorazowe sztućce.
  6. Przyprawy będą serwowane w jednorazowych opakowaniach.
  7. Naczynia i sztućce będą podwójnie wyparzane i dezynfekowane.
  8. Pracownicy restauracji przystąpią do pracy po codziennym pomiarze temperatury.
  9. Wszystkie klamki oraz włączniki w restauracji będą dezynfekowane kilka razy dziennie.
  10. Liczba audytów bezpieczeństwa zostanie podwojona w całej sieci.

Zarząd spółki zapowiada, że „Antywirusowa Dziesiątka Sfinksa” będzie rozszerzana o kolejne punkty, w tym o nowe zasady, które będą wprowadzane przez rząd, a które nie są jeszcze uwzględnione w nowych procedurach spółki.

 

WIZYTÓWKA SFINKS POLSKA

Sfinks Polska zarządza obecnie 175 lokalami gastronomicznymi na terenie Polski.

  • sieć 87 restauracji Sphinx (segment casual dining),
  • 61pubów Piwiarnia Warki (segment gastro pubów),
  • 12 restauracji Chłopskie Jadło (segment casual dining),
  • 2 restauracje WOOK (segment casual dining),
  • 10 restauracji Fabryka Pizzy,
  • 3 lokale działające pod szyldami Meta Seta Galareta i Meta Disco
  • 1 lokal Lepione & Pieczone (fast casual dining).

Dorota Cacek, wiceprezes zarzadu Sfinks Polska / Zależy nam na tym, aby nasze restauracje były strefami wolnymi od koronawirusa oraz żeby były to miejsca bezpieczne dla naszych gości i pracowników.

POPULARNE NA FORUM

Meet & Fit Slow Food

O to bardzo ciekawa informacja, chętnie dołączę się do pozwu bo tez zostałem generalnie oszukany przez M&F. Proszę o więcej szczegółów.

8 wypowiedzi
ostatnia 29.05.2020
Bezpłatny system do zamawiania jedzenia przez stronę www

Szukasz systemu zamówień i rezerwacji stolików bez żadnych opłat ? Masz dosyć wysokich prowizji i abonamentu ? Uruchom system zamówień online Smart Gastro i nie płać...

1 wypowiedzi
ostatnia 27.05.2020
Western Tortilla lub Western Chicken

No właśnie też to zauważyłem że coś jest nie tak z tą opinią o chicken king. Ciężko się coś ostatnio dowiedzieć konkretnego. Ale zaciągnąłem języka już u...

4 wypowiedzi
ostatnia 27.05.2020
Bobby Burger

Przestrzegam przed tą pseudo firmą o nazwie bobby burger . Wyglada to tak : franczyzobiorca który robi wszystko uczciwie oraz się stara aby wszystko na audytach wychodziła...

12 wypowiedzi
ostatnia 23.05.2020
Co sądzicie o Chicken King ?

ciezkie czasy

2 wypowiedzi
ostatnia 23.05.2020
Western Tortilla lub Western Chicken

Karolinaaaaa 15.05.2020 piszesz tutaj komentarz pod Western Chicken że współpracujesz z Chicken King, a 18.05.20 zakładasz nowy wątek na temat Chicken King, w którym...

4 wypowiedzi
ostatnia 22.05.2020
Spaghetti po nowemu

Zdecydowanie odradzam, nieporozumienie. Mogę podzielić się szczegółami z zainteresowanymi

2 wypowiedzi
ostatnia 19.05.2020
Co sądzicie o Chicken King ?

Zastanawiam się nad otwarciem fast food-u. Ostatnio wpadłem na tę właśnie firmę. Czy ktoś ma z nimi doświadczenie ?

2 wypowiedzi
ostatnia 18.05.2020