Franczyza dla inwestora
Pod szyldem Zdrowa Krowa działa obecnie 12 lokali (w tym jeden food truck), ale wkrótce ta liczba znacznie wzrośnie.
– W tej chwili przygotowujemy do otwarcia siedem kolejnych. Mamy też do wyboru trzy różne formaty lokali – dodaje Robert Kuc, franczyzodawca Zdrowej Krowy.
W różnych formatach
Dwa z modeli lokali Zdrowej Krowy to formaty restauracyjne. Pierwszy – slow food fast – to restauracja nawiązująca do tradycji burgerowni, od jakiej zaczynała marka. Burgery przeważają w menu, choć generalnie jest ono szersze i zawiera też np. steki. Z kolei format smile & wine proponuje zdecydowanie bogatsze menu, zawierające m.in. ofertę śniadaniową, lunche, desery, koktajle. Trzeci model – street slow food – to lokal w food courcie galerii handlowej.
– Na przełomie grudnia i stycznia otworzymy pierwszy taki lokal w galerii Libero w Katowicach – zapowiada Robert Kuc. – Będzie serwował szybko przygotowywane dania, ale nadal wysokiej jakości, przygotowywane na miejscu. Można będzie je zamówić na wynos lub zjeść przy stoliku.
Oprócz tego w tej chwili w trakcie przygotowań są też lokale w Gliwicach, Bielsku Białej, Łodzi, Gdańsku, Pucku i Strzelcach Opolskich.
W Gliwicach marka otwiera lokal własny – to będzie duża restauracja w formacie smile & wine, przy której znajdzie się też główna siedziba firmy. W Strzelcach Opolskich i Pucku restauracje otwierają franczyzobiorcy.
Dzieląc się zyskiem
W Bielsku-Białej to centrala wybrała lokalizację pod restaurację połączoną z kawiarnią i rozpoczęła prace nad adaptacją lokalu.
– Na tym etapie do inwestycji dołączył licencjobiorca – wyjaśnia Robert Kuc. – Właśnie na podobnej zasadzie szukamy franczyzobiorców dla inwestycji w Łodzi i Gdańsku.
Restauracja w Łodzi jest zlokalizowana w Fuzji – rewitalizowanej właśnie dzielnicy miasta, która ma pełnić funkcje zarówno mieszkalne, jaki i być centrum kulturalno-towarzyskim. Z kolei w Gdańsku lokal w formacie smile & wine powstaje w centrum biznesowym Olivia Business Center.
– Zawsze wybierając lokalizację zwracamy szczególną uwagę na jej spójność z naszą marką i konceptem restauracyjnym. Aranżację każdej restauracji dostosowujemy do miejsca, w której będzie się znajdować – mówi Robert Kuc. – Naszym założeniem jest, aby restauracje w Łodzi i Gdańsku były miejscem, które będzie odwiedzane przez cały dzień, zarówno przez ludzi tam pracujących, rodziny z dziećmi, jak też osoby szukające miejsca na wieczorne spotkania z przyjaciółmi.
Aktualnie obie te lokalizacje poszukują franczyzobiorcy, osoby z kapitałem, która zainwestuje w model gastronomiczny marki Zdrowa Krowa.
– Co istotne, franczyzobiorca może być tylko inwestorem, nie musi osobiście prowadzić restauracji – podkreśla Robert Kuc. – W takim przypadku my rekrutujemy menedżera lokalu, szkolimy go i wdrażamy w obowiązki. Menedżer zostaje też udziałowcem restauracji, co jest dla niego dodatkową motywacją do pracy, ponieważ ma swój udział w zyskach. W takim systemie będzie działać też nasz nowy lokal własny w Gliwicach.
Inwestycja w lokal Zdrowej Krowy to wydatek od 300 do 600 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa wynosi 8 proc. od obrotu (6 proc opłata franczyzowa, 2 proc. opłata rozwojowa), do tego dochodzi 2 tys. zł netto opłaty marketingowej.
WIZYTÓWKA ZDROWEJ KROWY
Sieć restauracji franczyzowych, specjalizujących się w burgerach.
- 12 lokali, 7 w trakcie przygotowań do otwarcia
- kwota inwestycji 300-600 tys. zł
- opłata miesięczna 8 proc. od obrotu, plus 2 tys. zł

PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Zdrowa Krowa i Frentzza – Pizza & Friends otworzyły nowe lokale. Redan chce uniezależniać się od Top Secret. Przegląd tygodnia 15-22 kwietnia.
Widmo powstania ustawy regulującej franczyzę, uruchomienie studiów Zarządzanie Franczyzą, powiększenie grona sygnatariuszy Kodeksu Dobrych Praktyk to zaledwie kilka z ważnych wydarzeń dla rynku franczyzy w Polsce w 2022 r.
Duży Ben i Żabka otwierają jubileuszowe sklepy i razem z innymi franczyzodawcami podsumowują mijający rok. Przegląd tygodnia 19-25 grudnia.
Punkta wchodzi we franczyzę, Zdrowa Krowa przedstawia strategię rozwoju, a Redan prezentuje sprawozdanie finansowe. Przegląd tygodnia 21-27 listopada.
Myślisz o otwarciu własnej firmy, ale brakuje ci pomysłu na biznes? Kup i przeczytaj najnowszy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i wybierz biznes dla siebie.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Czerwcowy numer magazynu "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Opisujemy w nim m.in. jak krok po kroku otworzyć sklep Stokrotka, dom aukcyjny, szkołę mermaidingu oraz prezentujemy franczyzy z branży uroda i fitness.
Patrycja Niedźwiecki prowadzi z mężem już trzy restauracje pod złotymi łukami. Jak wygląda franczyza Maka „od kuchni”?
Lawenda to zioło, które można wykorzystać na wiele sposobów. Mnogość zastosowań sprawia, że coraz więcej osób decyduje się na jej uprawę.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w prenumeratę i sprawdź, jaki biznes się opłaca!
POPULARNE NA FORUM
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali
Dolci Sapori - Mniami
Jeżeli jesteś również poszkodowaną osobą przez tą firmę proszę o kontakt, do pozwu zbiorowego przeciwko tej firmie.
Dolci Sapori - Mniami
OSTRZEGAM WSZYSTKICH PRZED TĄ FIRMĄ !!!! Jako były franczyzobiorca mogę potwierdzić, że firma nie jest w żaden sposób wiarygodna, rzetelna ani godna zaufania....