Nowa franczyza w gastronomii
Boston Wings & Pizza specjalizuje się w kuchni amerykańskiej. W menu są m.in. smażone skrzydełka z kurczaka, burgery, nachosy i pizza w amerykańskim wydaniu. Pierwszy lokal marki powstał w 2019 roku, a teraz koncept chce udostępnić swoją licencję na biznes franczyzobiorcom.
– Całe nasze menu powstało przy współpracy z amerykańskimi kucharzami z Bostonu – zapewnia Tomasz Siemieńczuk, właściciel Boston Wings & Pizza. – Wybierając naszą ofertę, franczyzobiorca zyskuje bezpośredni dostęp do know-how firmy, czyli gotowego przepisu, jak krok po kroku prowadzić ten biznes.
Format do wyboru
Koncept proponuje franczyzobiorcom kilka możliwości poprowadzenia biznesu, w zależności m.in. od tego, jakim budżetem dysponują i na jakim rynku chcą działać. Można poprowadzić lokal stacjonarny, albo punkt mobilny, jest też kilka opcji jeśli chodzi o zakres menu, jakie będzie proponowane klientom.
Pierwszy format to Boston Wings & Pizza w restauracji stacjonarnej. To oferta generalnie skierowana do miast liczących powyżej 100 tysięcy mieszkańców. Trzeba dysponować lokalem z przeznaczeniem pod gastronomię o powierzchni 120 m2. Franczyzodawca dopuszcza też możliwość otwarcia restauracji w mniejszych miastach, wówczas wymagana powierzchnia to 50-70 m2.
– Wybierając lokalizacje trzeba też pamiętać, że potrzebna będzie koncesja na alkohol – podkreśla Tomasz Siemieńczuk.
Wysokość inwestycji w tym formacie franczyzodawca szacuje na 200-250 tys. zł.
Jest też możliwość otwarcia lokalu w food courcie galerii handlowej. Może to być Boston Wings & Pizza z pełnym menu albo któraś z opcji z okrojonym menu, czyli Boston Pizza, Boston Wings lub Boston Hot Dog. Koszt przystosowania lokalu do prowadzenia działalności gastronomicznej to wówczas 150-200 tys. zł.
Tańszy w inwestycji jest format kontenerowy. W pełni przygotowany to pracy kontener to wydatek rzędu 50 tys. zł. Można w nim poprowadzić Boston Wings, Boston Pizza lub Boston Hot Dog.
– Kontener może pracować tylko w sezonie, ale może też być biznesem całorocznym – wyjaśnia Tomasz Siemieńczuk.
Ostatnia propozycja to format typowo sezonowy, czyli riksza Boston Hot Dog, która kosztuje ok. 18,5 tys. zł.
Kto pierwszy, ten skorzysta
Wszyscy franczyzobiorcy, którzy zdecydują się na podpisanie umowy franczyzowej do końca tego roku, są zwolnieni z jednorazowej opłaty za przystąpienie do sieci (standardowo wynosi ona od 2 do 20 tys. zł, w zależności od wybranego formatu). Opłaty miesięczne w 2022 roku są natomiast o 50 procent niższe.
– Naszym franczyzobiorcom zapewniamy nie tylko prawo do działania pod znakiem towarowym Boston Wings & Pizza, ale również pomoc w wyborze lokalu, wsparcie przy zakupie wyposażenia, zaplecza kuchennego. Oferujemy też projekt dostosowany indywidualnie do lokalu oraz wsparcie w wykonaniu aranżacji – mówi Tomasz Siemieńczuk.
Franczyzobiorca otrzymuje również nadzór wykonawczy przy pracach remontowych i wykończeniowych.
– Prowadzenie restauracji, zwłaszcza na początku, nie jest łatwe. Nasza oferta obejmuje wsparcie na każdej płaszczyźnie: od wskazania najlepszych produktów, profesjonalne szkolenie pracowników, po zestaw gotowych przepisów. Jesteśmy do dyspozycji franczyzobiorców 24 godziny na dobę – dodaje właściciel Boston Wings & Pizza.
WIZYTÓWKA BOSTON WINGS&PIZZA
Sieć lokali z kuchnią amerykańską.
- kwota inwestycji od 18,5 tys. zł
- opłata wstępna od 2 do 20 tys. zł – w tym roku mniejsza o 50 proc.

PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Pierogarnie Stary Młyn otwierają się głównie w dużych miastach. A czy trzeba mieć gruby portfel, aby otworzyć restaurację z tradycyjną polska kuchnią?
– Otworzyliśmy już 700 punktów franczyzowych, do końca roku planujemy mieć ich 1000 – mówi Krzysztof Olesiak, prezes spółki Sweet Gallery.
Nasza sieć liczy ponad 194 lokale w całej Polsce i działa nieprzerwanie od 1996 roku.
Da Grasso nie tylko otwiera nowe lokale, ale też ma propozycję dla już działających restauratorów.
Katarzyna Bakalarczyk współpracę z Crazy Bubble zaczynała od pracy w jednym z punktów marki. Z czasem została jej franczyzobiorczynią. Czy to się opłacało?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Czy w sytuacji, gdy inflacja oszalała, koszty życia rosną, a rodzinne budżety szukają oszczędności, bezpieczniej zostać na etacie, czy założyć własną firmę? Sprawdź w nowym numerze "Własny Biznes FRANCHISING".
Pandemia oraz działania wojenne u naszych wschodnich sąsiadów bardzo mocno wpłynęły na funkcjonowanie wielu biznesów w różnych branżach.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Wzory umów
Edukido szuka osób, które chciałyby otworzyć placówkę marki w Polsce, szczególnie w jej zachodniej części. Franczyzodawca przygotował promocję na start. Trzeba się jednak spieszyć, bo trwa ona tylko do 15 lipca.
POPULARNE NA FORUM
McDonalds opinie o franczyzie
Nowa lokalizacja w Jarosławiu na Podkarpaciu podbija wszelkie standardy. czas oczekiwania na realizację zamówienia przekracza pół godziny jedno zamówienie składa 3a...
MEET & Fit slow Food
No właśnie poprzednie posty o Meet and Fit było wiele komentarzy jakimś cudem wszystko zniknęło natomiast komentarze o Boby Burger są do dzisiaj jak powinno być na...
MEET & Fit slow Food
Łucja116 znana z poprzednich postów o MEET & FIT to osoba z kręgu franczyzodawcy
MEET & Fit slow Food
Faktycznie nie ma co ukrywać, że w tej franczyzie Franczyzobiorca jest tylko i wyłącznie dawcą kapitału i nowym adresem na stronie www. Biznes kończy sie z długiem,...
MEET & Fit slow Food
Jestem zainteresowana dodatkowymi informacjami od osoby o nicku "franczyzobiorca". prosba o kontakt ze mna na lucja.elk@gmail.com Mysle ze mozemy sie wymienic ciekawymi...
Bobby Burger
Zabiorę głos bo mam tą nieprzyjemność znać ich pseudo Biznes Managera od otwarć M. Reczyńskiego... to oszust, który wcześniej pracował w firmie Żabka i stąd...
MEET & Fit slow Food
Tak prawda że tyle lokali się pozamykalo a stawiam że wręcz więcej ponieważ w Poznaniu były dwa lokale i też zniknęły ale to już ostatniego roku
MEET & Fit slow Food
Jeżeli będziecie próbowali otworzyć lokal sieci Meet & Fit Slow Food to bardzo mocno się zastanówcie jeszcze około dwa lata przed pandemią zamknęło się aż 15 lokali...