Poniedziałek
05.06.2006
- rozmowa z Robertem Sową, szefem kuchni hotelu Jan III Sobieski. Gotował dla piłkarskiej reprezentacji Polski.
 

Jaki jest pana przepis na sukces w gastronomii?
Każdy, kto zakłada restaurację musi zdawać sobie sprawę z tego, że klientów przyciąga po pierwsze smaczna kuchnia, po drugie przyjazna atmosfera. Jest takie stare powiedzenie, że dla gości należy gotować tak samo, jak dla siebie. Tym bardziej, że klienci coraz częściej doceniają jakość, płacą za przyjemność spożywania posiłku. Dodatkowym magnesem może być nazwisko. W Europie, a ostatnio również w Polsce chodzi się nie do lokalu, ale do kogoś. Może to być znany szef kuchni, aktor albo inna znana osobistość.

Które lokale nie będą w przyszłości świecić pustkami?
Małe rodzinne knajpki i restauracje serwujące kuchnię regionalną to przyszłość polskiej gastronomii. Konkurencja na rynku sprawi, że właściciele będą dbać o dobry smak i oryginalną kuchnię. Tym bardziej, że każdy region w Polsce ma swoje charakterystyczne dania, które warto promować.

Jak pan ocenia krajowy rynek gastronomiczny?
Średnio co dekadę mamy do czynienia z boomem na określony typ restauracji. W latach dziewięćdziesiątych modne było otwieranie budek chińskich, a ludzie znudzeni mielonym z buraczkami ustawiali się w kolejce po wątpliwej jakości wschodnie kąski. W tej chwili jak grzyby po deszczu otwierają się karczmy polskie albo punkty z pseudokebabem. Nastawieni na zysk właściciele zapominają często o tym, że najlepiej sprzedają się produkty, które mają swoją osobowość i będą kojarzyć się z firmą.


ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab
Amori Pomodori
Atelier Herosima
Autorskie Lody Piccolo
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Beza Krówka Lody rzemieślnicze
Biesiadowo
Bike Café
Browar Korona
BuBu Bubble Tea
Cafe Słodziak
Candy Pop
Carat Kebab
Chinkalnia
Cochise Burger
Coffeeloffee
Cofix
Crazy Bubble
Cudo Vegan Sushi
Cukiernia Sowa
Cukrem i Solą
Da Grasso
DG Restauracje
Dobra Pączkarnia
Domino’s Pizza
Donuterie
Doskoi
Easy Beer
Easy Wine
Express Pizza American Style
FABBRICA Italian Comfort Food
Falla
Felix Chicken
Fit Cake
Good Chicken
Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni
Grande Pizza
Gruby Benek
Hotdogzna
Ice'n'go
Japanos
Kashka
Kiss Kim Chi
Koku Sushi
Krowa Mać Burgers
Kurcze Pieczone
Langos
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Lida
Lviv Croissants
Makarun
Maxipizza
McDonald’s
Meron
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mniami Ice Cream
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Pączki Mamy
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzeria Stopiątka
Prosiak Polski Kebab & Fast Food
Ramen Shop by Sushi Kushi
Salsiccia Pizzeria Napoletana
Sayuri Sushi
SiGelato
So Coffee
Stava
Steiku Haoss
Subtilité Wine & Bar
Subway
Sulaiman Kebab
Sushi Bistro
Sushi Burrito
Sushi Kushi
Szaszłykowo
Taco Bar
Tawerna Pepe Verde
The White Bear Coffee
Tibesti 2Go
Totti Pizza Rzymska
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
United Chicken
Wendy’s
Western Chicken
Western Tortilla
Yum Yum Kebab
ZapieCKanki
Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta
ŻarWok
Zdrowa Krowa