Ziemniak dobrze nadziany
Pomysł na oryginalne danie Maksymilian Karwala przywiózł zza granicy.
– Jadłem kumpir w Turcji, w Bułgarii, na południu Hiszpanii. To danie jest też popularne w Niemczech, w Rosji, w Anglii – opowiada właściciel Krakowskiego Kumpiru. – A w Polsce go nie było. Postanowiłem więc zapełnić tę niszę.
Kumpir to ogromny pieczony ziemniak, zawsze z dodatkiem masła czosnkowego i żółtego sera, serwowany z różnymi nadzieniami, np. boczkiem, kurczakiem, pieczarkami, warzywami. Dwa lata temu poznali go krakowianie, bo właśnie tam powstał pierwszy lokal pod szyldem Krakowski Kumpir. Niedawno właściciele postanowili podzielić się swoim pomysłem na biznes z innymi. Za kilka dni w Gliwicach zostanie otwarty pierwszy franczyzowy bar serwujący pieczonego ziemniaka.
Z okienka lub przy stoliku
Lokale z kumpirem można otwierać w różnej formie: tylko ze sprzedażą na wynos, sprzedaż z okienka połączona z możliwością konsumpcji na miejscu, albo jako klasyczny bar.
– Ważne, aby znaleźć lokalizację, która umożliwi pracę przez całą dobę – podkreśla Maksymilian Karwala. – To albo centra miast, albo okolice np. miasteczek studenckich czy rejony restauracyjne, gdzie dużo osób przychodzi coś zjeść.
Kwota inwestycji w biznes wynosi od 60 do 90 tys. zł. Bar można otworzyć już na powierzchni 25 m2. Ważnym elementem wyposażenia jest specjalny piec do pieczenia ziemniaków, wyposażony w tzw. duchówkę, w której ziemniaki jeszcze „dojrzewają” przez jakiś czas.
– Używamy sprzętu konkretnej firmy, ale jeżeli ktoś znajdzie inny, równie dobry, nie będziemy się sprzeciwiać – zapewnia franczyzodawca. – Podobnie, jeśli chodzi o produkty. Można korzystać z lokalnych dostawców, pod warunkiem, że przestrzega się naszych standardów jakości. Główny produkt, czyli właściwy gatunek ziemniaków, dostarczamy natomiast my.
Rynek stoi otworem?
Franczyzobiorca zainteresowany inwestycją w bar Krakowskiego Kumpira musi uiścić 5 tys. zł netto opłaty wstępnej. Miesięczna opłata franczyzowa wynosi 1,5 tys. zł. Franczyzodawca zapewnia trzydniowe szkolenie w swoim lokalu, dla personelu i kadry zarządzającej. W miarę potrzeb kolejne szkolenia będą odbywać się już w trakcie współpracy. Licencjodawca zobowiązuje się do pomocy franczyzobiorcy przy otwarciu baru, zapewnia stałą opiekę swojego przedstawiciela, obsługę marketingową.
– Zwrot z inwestycji następuje już po 4-6 miesiącach, nawet jeśli zatrudnia się po trzech pracowników na każdej zmianie – twierdzi Maksymilian Karwala. – Nasz kumpir jest naprawdę wysokiej jakości, nie korzystamy z półproduktów, wszystko robimy sami, na miejscu. Każda porcja waży przynajmniej kilogram. Najlepiej przekonać się o popularności kumpira, przyjeżdżając do nas do Krakowa. Ten rynek już podbiliśmy, a do zagospodarowania jest jeszcze cała Polska.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Ile lat musi rosnąć choinka, żeby nadawała się do sprzedaży? I czy na plantacji choinek praca jest tylko w grudniu?
Kiedy krajowy rynek robi się za mały, franczyza może być kluczem do międzynarodowego sukcesu. Dowiedz się, jak rozwinąć biznes poza granicami Polski.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...