Przepis na pizzerię
Marka Pizza Cezar pojawiła się na rynku w 2015 roku, wraz z otwarciem pierwszej pizzerii w Nowym Sączu. Dziś pod tym szyldem działają trzy lokale, w tym jeden we franczyzie. Wkrótce zostanie otwarty kolejny, także franczyzowy, przy wrocławskim rynku.
– To będzie flagowy lokal naszej marki: duża, dwupoziomowa restauracja z rozbudowanym menu – mówi Cezary Cieślik, franczyzodawca Pizzy Cezar.
Koncept chce się rozwijać nie tylko w dużych miastach, bierze pod uwagę już miejscowości liczące 15 tys. mieszkańców. Możliwe są zarówno lokalizacje w centrach handlowych, jak i przyuliczne.
– Jako licencjodawca zajmujemy się szukaniem odpowiednich lokali na pizzerie. Wystarczy, że franczyzobiorca określi w jakim mieście czy rejonie chce prowadzić biznes – dodaje Cezary Cieślik.
W przypadku centrów handlowych minimalna kwota inwestycji w lokal wynosi 200 tys. zł. Jeśli zdecydujemy się na otwarcie w food courcie, z samoobsługą, to wystarczy juz 70 m2 powierzchni. Natomiast na osobną pizzerię z obsługą kelnerską potrzebujemy lokalu wielkości min. 130 m2. W przypadku lokalizacji przyulicznej na inwestycję należy przeznaczyć przynajmniej 150 tys. zł, a lokal powinien mieć wielkość min. 120 m2. Osobom, które dysponują mniejszym budżetem, licencjodawca proponuje format Pizza Cezar Express, realizujący wyłącznie zamówienia w dowozie, bez sali konsumpcyjnej. Kapitał własny, potrzebny na otwarcie tego formatu to 40 tys. zł.
– Możemy partycypować w kosztach inwestycji w lokal franczyzowy – podkreśla Cezary Cieślik. – W zależności od tego, jak duży będzie nasz wkład ustalamy później wysokość miesięcznej opłaty franczyzowej, liczonej w procentach od obrotu.
Każdy franczyzobiorca dostaje od firmy piec do pizzy. Licencjodawca wskazuje, od jakich producentów powinno pochodzić pozostałe wyposażenie kuchni. Na życzenie licencjobiorcy może też zająć się przygotowaniem lokalu „pod klucz”, od projektu po remont, adaptację i wyposażenie.
– Ale jeżeli licencjobiorca chce to zrobić własnymi siłami, to oczywiście nie mamy nic przeciwko temu – mówi Cezary Cieślik. – Każdemu zapewniamy wsparcie operacyjne na każdym etapie inwestycji, przed i po otwarciu lokalu: negocjowaniu warunków najmu, projektowaniu, załatwianiu potrzebnych zezwoleń, rekrutacji pracowników itd. Licencjobiorca ma przypisanego opiekuna, który pomaga we wszystkim.
Kandydaci na franczyzobiorców Pizzy Cezar nie muszą mieć doświadczenia w gastronomii. Przejdą gruntowne szkolenie w nowosądeckim lokalu marki.
Menu lokali Pizza Cezar to nie tylko pizza. W ofercie są poza tym m.in. makarony, sałatki, burgery. Każda restauracja realizuje zamówienia w dowozie. Franczyzodawca szacuje, że zwrot z inwestycji powinien nastąpić między pierwszym a drugim rokiem działalności.

ZOBACZ W KATALOGU



















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Cukrem i Solą otworzyło kolejny punkt franczyzowy, w planach ma też nową lokalizację własną.
KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.
Kuchnia azjatycka jest w Polsce coraz bardziej popularna. Zauważyli to też franczyzodawcy, którzy proponują licencją na sushi bar czy restaurację z bogatszym menu.
Segment fast food ma mocną reprezentację we franczyzie. I wciąż przybywa nowych konceptów.
Poszukujemy partnerów do otwarcia pierwszego flagowego sklepu w topowej lokalizacji, który zostanie poszerzony o franczyzę obejmującą wiele jednostek.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
Rafał Jaźwiński od trzech lat prowadzi placówkę franczyzową pod marką Northgate Logistics. Specyfika biznesu pozwala obsługiwać klientów na całym świecie.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Xtreme Fitness Gyms otwiera kolejne kluby, ale to nie liczby przyciągają uwagę. Co sprawia, że franczyzobiorcy zostają na dłużej i rozwijają się razem z siecią?
Robert Podleś, właściciel firmy Cobi, zaczynał prowadzić biznes w trudnej komunistycznej rzeczywistości. Dzisiaj jego firma sprzedaje swoje produkty do ponad 40 krajów świata. Ale gdyby nie mama, kto wie jak potoczyłyby się jego losy...
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali