Słodycze bez cukru
Ciacho bez cukru to sieć kawiarni, które oferują zdrowe słodycze: torty, ciasta, lody, shake'i i inne słodkości, niezawierające cukru i glutenu. Marka powstała w 2019 roku. Obecnie ma 12 lokali.
– Ostatnie otwarcie miało miejsce w Legnicy, a kolejne są zaplanowane jeszcze w październiku w Rzeszowie, Puławach i Kaliszu – zapowiada Karol Babicz, franczyzodawca Ciacho bez cukru. – Już wiem na pewno, że ten rok zakończymy liczbą przynajmniej 15 lokali. Na pierwszy kwartał przyszłego roku mamy już także plany otwarciowe, trwają też rozmowy z kolejnymi osobami, zainteresowanymi naszą franczyzą. Strategia rozwojowa na rok 2022 przewiduje co najmniej podwojenie liczby naszych lokali w Polsce. Obecnie jest duży popyt na produkty wysokiej jakości, i my na ten popyt odpowiadamy.
Wydatki na biznes
Produkty Ciacho bez cukru w 70 proc. sprzedawane są na wynos, konsumpcja na miejscu stanowi około 20 proc. sprzedaży, pozostała część to dostawy. Liczba miejsc dla gości zależy od wielkości lokalu.
– Już w 50-metrowym lokalu możemy wygospodarować od 8 do 12 miejsc siedzących. Struktura sprzedaży zależy od lokalizacji, wielkości lokalu i przyjętej z naszym partnerem biznesowym strategii rozwoju w danym mieście. Priorytetem jest zawsze wydajność i ergonomia procesu produkcji obsługi – podkreśla Karol Babicz.
Koszty inwestycji zależą od stanu wyjściowego lokalu. Jak mówi franczyzodawca, wydatki na sam remont do tej pory kształtowały się w widełkach od 10 do 50 tys. zł. Na wyposażenie trzeba natomiast przeznaczyć ok. 50 tys. zł. Jednorazowa opłata wstępna to 27 tys. zł netto. Franczyzodawca oferuje kompleksową obsługę, rozpoczynając od przekazania całego know how, standardów i receptur, przez adaptację lokalu, zapewnienie pełnego brandingu i materiałów reklamowych, szkolenia. Licencjobiorcy mają też zapewniony gotowy system sprzedaży, jednolity system promocji.
– Przygotowujemy również estymację kosztów działalności oraz przychodów i szacujemy, kiedy może nastąpić osiągnięcie progu rentowności – dodaje Karol Babicz.
Inwestycja lub pasja
Jak mówi Karol Babicz, wśród franczyzobiorców są osoby, które traktują otwarcie kawiarni typowo inwestycyjnie, ale są też tacy, którzy robią to ze względu na bliską sobie filozofię zdrowego żywienia.
– Według mnie najlepiej działają te biznesy, w których franczyzobiorca jest osobą zarządzającą całością, a jeśli ma czas to też osobiście udziela się w bieżącej pracy lokalu – uważa licencjodawca Ciacha bez cukru. – Natomiast jeśli franczyzobiorca miałby zamknąć się np. tylko w przestrzeni produkcyjnej, to mógłby nie dopilnować innych aspektów funkcjonowania biznesu.
Miesięczna opłata franczyzowa wynosi 500 zł netto, plus 1 proc. od obrotu.
– Ten procent dotyczy wyłącznie sprzedaży bezpośredniej, nie obejmuje natomiast obrotu ze sprzedaży lodów oraz ze sprzedaży biznesowej – mówi franczyzodawca. – Chodzi np. o sprzedaż produktów do restauracji, klubów fitness, przedszkoli. Zachęcamy franczyzobiorców do nawiązywania takich współpracy biznesowych, ponieważ zapewnia ona stałe przychody i wpływa na wzrost rozpoznawalności marki.
WIZYTÓWKA CIACHO BEZ CUKRU
Sieć cukierni ze zdrowymi słodyczami.
- 12 lokalizacja
- opłata wstępna 27 tys. zł netto
- opłaty miesięczne 500 zł netto plus 1 proc. od obrotu

PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Katarzyna Bakalarczyk współpracę z Crazy Bubble zaczynała od pracy w jednym z punktów marki. Z czasem została jej franczyzobiorczynią. Czy to się opłacało?
– Pączkarnie, w przeciwieństwie do lodziarni, nie działają sezonowo, dzięki czemu przynoszą zyski przez cały rok – podkreśla Wojciech Goduński, franczyzodawca Pączków Mamy.
Mykola i Yana Maksymiv od półtora roku prowadzą we Wrocławiu pizzerię Gruby Benek. Jak układa im się współpraca z franczyzodawcą?
– Świadomość Polaków dotycząca trendów żywieniowych jest coraz wyższa. To sprzyja rozwojowi naszego konceptu – mówi Karol Babicz, właściciel sieci Ciacho bez cukru.
Jaki jest popyt na zdrowe słodycze? Franczyzodawca Ciacho bez Cukru zapewnia, że spory – co przekłada się na powodzenie biznesu.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

20. edycja targów Franczyza w Pałacu Kultury przyciąga najciekawsze osobowości i najlepsze firmy z rynku licencji.
Czy można przetestować biznes, a później w niego zainwestować?
– Pokutuje przekonanie, że rozpoczęcie działalności w biznesie spedycyjnym oznacza inwestycję we flotę ciężarówek. A to nieprawda – mówi Ewa Kozłowska z Northgate Logistics.
Magazyn Entrepreneur ocenił sieci z amerykańskiego rynku. Wynik? Subway na podium, McDonald’s poza pierwszą dziesiątką.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
MEET & Fit slow Food
No właśnie poprzednie posty o Meet and Fit było wiele komentarzy jakimś cudem wszystko zniknęło natomiast komentarze o Boby Burger są do dzisiaj jak powinno być na...
MEET & Fit slow Food
Łucja116 znana z poprzednich postów o MEET & FIT to osoba z kręgu franczyzodawcy
MEET & Fit slow Food
Faktycznie nie ma co ukrywać, że w tej franczyzie Franczyzobiorca jest tylko i wyłącznie dawcą kapitału i nowym adresem na stronie www. Biznes kończy sie z długiem,...
MEET & Fit slow Food
Jestem zainteresowana dodatkowymi informacjami od osoby o nicku "franczyzobiorca". prosba o kontakt ze mna na lucja.elk@gmail.com Mysle ze mozemy sie wymienic ciekawymi...
Bobby Burger
Zabiorę głos bo mam tą nieprzyjemność znać ich pseudo Biznes Managera od otwarć M. Reczyńskiego... to oszust, który wcześniej pracował w firmie Żabka i stąd...
MEET & Fit slow Food
Tak prawda że tyle lokali się pozamykalo a stawiam że wręcz więcej ponieważ w Poznaniu były dwa lokale i też zniknęły ale to już ostatniego roku
MEET & Fit slow Food
Jeżeli będziecie próbowali otworzyć lokal sieci Meet & Fit Slow Food to bardzo mocno się zastanówcie jeszcze około dwa lata przed pandemią zamknęło się aż 15 lokali...
Franczyza lody wchodzić czy nie ?
Witam Myśle o otwarciu punktu mobilnego z lodami przy współpracy z firma U Lodziarzy , jak myślicie czy da się na tym zarobić ? Czy ktoś może współpracował z nimi ?