Lody w ajencji

W tym roku w całej Polsce pod szyldem Lodów Marsjano działa około 150 lodziarni. W zdecydowanej większości to przyczepy gastronomiczne. Taką przyczepę, w pełni wyposażoną i gotową do pracy można kupić za 85 tys. zł netto. Jeśli jednak ktoś nie ma takiej gotówki albo np. chciałby wejść w lodowy biznes na razie na próbę, aby sprawdzić jego możliwości – może podpisać z firmą umowę ajencyjną.
- Wprowadziliśmy tę możliwość zaledwie kilka tygodni temu, a już mamy pierwsze podpisane umowy i mnóstwo zapytań od zainteresowanych osób – mówi Dariusz Zagórski z Lodów Marsjano.
Umowę ajencyjną można podpisać na jeden lub kilka sezonów. Ajenci mają do wyboru dwie opcje. W pierwszym przypadku płacą 10 tys. zł kaucji, a do ich kieszeni trafia 25 proc. od wypracowanego zysku. Druga opcja zakłada wyższą kaucję, 30 tys. zł, ale też większy udział w zyskach – 50 proc.
- Warto zdecydować się na ajencję jeszcze w tym sezonie, choćby po to, by przetestować ten biznes – zachęca Dariusz Zagórski. - A jeśli np. w pewnym momencie ajent dojdzie do wniosku, że chce zamienić formę współpracy na franczyzę, to nie ma ku temu żadnych przeszkód.
Oczywiście, przechodząc na franczyzę należy wykupić przyczepę oraz w sezonie (od kwietnia do września) płacić opłatę franczyzową. Wynosi ona 500 zł – ale jest płatna tylko w przypadku, gdy to franczyzobiorca podpisuję umowę najmu miejsca pod przyczepę. Jeśli umowa jest podpisana przez centralę firmy, franczyzobiorca nie uiszcza żadnych opłat miesięcznych. Zarówno dla franczyzobiorców, jak i dla ajentów licencjodawca dysponuje bazą lokalizacji, w których mogą stanąć przyczepy – przy marketach i galeriach handlowych w całej Polsce.
Oprócz punktów mobilnych Lody Marsjano można też otworzyć w formie lokalu stacjonarnego, ale tylko z okienkiem podawczym, bez miejsc na konsumpcję. Powinien mieć wielkość 15-30 m2. Koszt inwestycji to około 50 tys. zł netto. Ostateczna kwota zależy jednak od konkretnej lokalizacji, zakresu remontu. Franczyzodawca może partycypować w kosztach adaptacji.
ZOBACZ W KATALOGU



















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Cukrem i Solą otworzyło kolejny punkt franczyzowy, w planach ma też nową lokalizację własną.
KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.
Kuchnia azjatycka jest w Polsce coraz bardziej popularna. Zauważyli to też franczyzodawcy, którzy proponują licencją na sushi bar czy restaurację z bogatszym menu.
Segment fast food ma mocną reprezentację we franczyzie. I wciąż przybywa nowych konceptów.
Poszukujemy partnerów do otwarcia pierwszego flagowego sklepu w topowej lokalizacji, który zostanie poszerzony o franczyzę obejmującą wiele jednostek.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Xtreme Fitness Gyms otwiera kolejne kluby, ale to nie liczby przyciągają uwagę. Co sprawia, że franczyzobiorcy zostają na dłużej i rozwijają się razem z siecią?
Rafał Jaźwiński od trzech lat prowadzi placówkę franczyzową pod marką Northgate Logistics. Specyfika biznesu pozwala obsługiwać klientów na całym świecie.
Platforma Tribeware to inteligentny pośrednik między menedżerem a pracownikami. Wskazuje im drogę do przyjętych celów, nagradza za wykonane zadania i wylicza, co udało się dzięki nim zyskać.
W tym roku do sieci Beza Krówka dołączyło kilkanaście nowych punktów franczyzowych. W sumie jest ich już ponad setka.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali