Wino i piwo w roli głównej

Lokale Easy Wine i Easy Beer diziałają obecnie w stolicy Łotwy, czyli Rydze oraz w gruzińskim Tibilisi. Proponują szeroki wybór win i piw, serwowanych w oryginalny sposób oraz dania restauracyjne. W lokalach panują specyficzne zasady obsługi. Butelki wina są umieszczone w specjalnych lodówkach, a beczki piwa ukryte tak, że goście widzą tylko ścianę z ekranami, na których wyświetlają się nazwy trunku. I oczywiście krany, przez które napoje są nalewane. Przy wejściu do restauracji klient otrzymuje kartę przedpłatową, na której są wirtualne pieniądze. Klienci wybierają napój i skanują kartę w dozowniku, z którego nalewany jest trunek. Całość jest później rozliczana w kasie, przy wyjściu.
– Zasadniczo różnimy się od innych lokali – podkreśla Peter Ozols, prezes SIA Easy Wine, właściciela konceptu. – Na przykład najmniejsza ilość piwa, którą klient może zamówić w standardowej restauracji to 300 ml. Czy później je wypije, czy będzie mu smakowało, to już inna sprawa. U nas goście mają możliwość kupienia i posmakowania już 30 gramów napoju.
Restauracje Easy Wine oferują 60 różnych win. W Easy Beer można natomiast wybierać spośród 200 różnych piw. Obecnie koncept testuje też automat do whisky oraz wprowadza koktajle.
– Zarówno napoje alkoholowe, jak i bezalkoholowe zostaną umieszczone w 15 liniach. Wystarczy nacisnąć jeden przycisk, a koktajl będzie gotowy w kilka sekund – mówi Peter Ozols.
Do każdego napoju pracownicy restauracji proponują również jdanie z menu.
Franczyzodawca zapewnia, że taka automatyzacja pracy restauracji jest nie tylko atrakcyjna dla klientów, lecz także korzystna dla właściciela. Pozwala m.in. ograniczyć liczbę personelu i ubytki w towarze. Według licencjodawcy tylko jedna lub dwie osoby są potrzebne do pracy w kuchni i tyle samo do obsługi klientów w barze czy restauracji. Ilość zużytych w automatach napojów jest rozliczana co do milimetra.
Na restaurację potrzebny jest lokal wielkości od 150 do 500 m2. Na potrzeby konceptu można też przekształcić już funkcjonującą placówkę gastronomiczną. Zazwyczaj koszt inwestycji wynosi mniej więcej 150 tys. euro. W tym zawiera się także wyposażenie i oprogramowanie konieczne do funkcjonowania lokalu, co kosztuje około 80 tys. euro. Wydatki można zmniejszyć, korzystając z leasingu. Standardowa opłata wstępna wynosi 23,75 tys. euro. Licencjodawca zamierza ją zredukować dla pierwszych franczyzobiorców w kraju oraz dla tych, którzy zdecydują się na otwarcie większej liczby lokali. Bieżąca opłata franczyzowa jest pobierana od czwartego miesiąca działalności lokalu. Według szacunków franczyzodawcy, zwrot z inwestycji powinien nastąpić po upływie 14-30 miesięcy.
O szczegóły współpracy będzie można zapytać licencjodawcę podczas zbliżających się Targów Franczyza 2017, które odbędą się w dniach 26-28 października w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Przychody firmy gastro-kurierskiej Stava w styczniu 2021 roku były rekordowe – sprzedaż osiągnęła poziom 2 mln zł. Firma otwiera oddziały w kolejnych miastach i rekrutuje franczyzobiorców.
W styczniowym "FRANCHISING" przedstawiamy koncepty franczyzowe z branży gastronomicznej. Sprawdź, o czym jeszcze przeczytasz w nowym numerze miesięcznika.
Supermarki na Targach Franczyza! Wyjątkowo dużo pomysłów na biznes przyjedzie w tym roku z zagranicy. Będzie w czym wybierać.
Przez trzy dni targów, na dwóch piętrach Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie, kilka tysięcy gości wybierało pomysły na własny biznes.
15. Targi Franczyza za nami. Po nich czas na katowickie targi Pomysł na firmę. Ich kolejna edycja już wiosną.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pandemia kiedyś się skończy, czego wszyscy nie możemy się już doczekać. Jaki biznes wybrać na postpandemiczne czasy?
W jaki biznes zainwestować, żeby zwiększyć swoje szanse na godziwe zyski? Oto nasze podpowiedzi.
Żabka stawia na rozwój w mniejszych miejscowościach i otwiera swój siedmiotysięczny sklep.
Wzory umów
POPULARNE NA FORUM
Bobby Burger
A macie może gdzieś draft umowy z bobby burgerem, chciałbym sie dowiedzieć jak to wyglada dokłanie, czy jakieś kary umowne itd, bede wdzieczny za pomoc
North Fish podwojony
Proszę o pilny kontakt w sprawie franczyzy pod nr telefonu 731610809
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?
Troska o Mc Donalda, który przekonał do siebie prawie całą Azję gdzie słowo ,,hamburger" z powodów oczywistych jest niemal zakazane- wydaje się po prostu zwykłym...
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?
Panie Rafale! Znakomita robota. W końcu ktoś wypunktował to co wiemy od kilkunastu lat, a określenie wolna amerykana pasuje tu idealnie. Niestety z amerykańskich...
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?
Pandemia pokazałą ,że król jest nagi-edukacja potencjalnych franczyzobiorców wzrasta, i koncepty np takie jak szeroko tu reklamowany Intermarche będą miały kłopot z...
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?
Dziękuję za obszernie przedstawione stanowisko. Będziemy musieli zostać przy swoich zdaniach - ja nadal uważam, że zaproponowany w Raporcie projekt kodyfikacji norm na...
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?
Szanowny Panie Prezesie! Cieszę się z Pana zaproszenia do dyskusji. Myślę, że możemy ją bezpośrednio prowadzić publicznie na forum. Oczywiście spotkamy się także...
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?
Szanowni Państwo, Nie jest tak, że byli franczyzobiorcy muszą żyć z piętnem długu do końca życia! W marcu tego roku weszły w życie przepisy o upadłości...