Kawa na wyspie
Rodzinna palarnia kawy Lafaye powstała w 2016 roku.
– Wcześniej przez wiele lat zaopatrywaliśmy sklepy i hurtownie detaliczne w zupełnie inny asortyment z branży spożywczej – opowiada Barbara Kubrak, współwłaścicielka marki Lafaye. – I wszyscy pytali nas o kawę. Pomyśleliśmy, że skoro mamy gotową sieć odbiorców, to warto ten fakt wykorzystać.
Razem z mężem zainwestowali w piec do wypalania kawy. Szkolili się u międzynarodowych fachowców. Niestety, kawowy rynek okazał się trudniejszy, niż zakładali.
– Rynek nie przyjął naszej kawy, którą sprzedawaliśmy pod zupełnie nieznaną marką – nie ukrywa Barbara Kubrak. – Na szczęście uratował nas pomysł produkowania kawy pod własną marką klienta. Nawiązaliśmy kontakty z restauracjami, hotelami, ale też firmami deweloperskimi itp. Wszyscy chcieli od nas kawę, którą mogli podawać czy sprzedawać klientom pod nazwą swojej firmy. Robiliśmy i robimy dla nich indywidualne mieszanki smaków.
W pewnym momencie właściciele palarni postanowili mocniej zaistnieć ze swoją marką Lafaye. Tak narodził się pomysł uruchomienia sieci coffee pointów – wysp kawowych, gdzie można się kawy napić, ale też ją kupić (ziarnistą lub mieloną oraz kapsułki typu nespresso), prosto z palarni. Pierwszy taki punkt otwarto w galerii Focus w Bydgoszczy. Teraz pod marką Lafaye funkcjonują trzy punkty własne i dwa franczyzowe. Licencjodawca dostarcza i montuje gotowe do pracy stoisko, którego cena zaczyna się od 44 tys. zł. Przy wyspie jest też kilka stolików dla klientów. Oprócz kaw stoiska mają też w ofercie herbaty z Rwandy, akcesoria kawowe (np. spieniacze do mleka, kubki termiczne). Franczyzobiorcy mogą też wprowadzać do menu różne przekąski, np. muffinki, ciasta z lokalnych cukierni, sałatki, kanapki.
– Nasze coffee pointy otwieramy w galeriach handlowych, ale to nie jedyna możliwość – podkreśla franczyzodawca. – Równie dobrymi lokalizacjami będą np. dworce kolejowe.
Licencjobiorcy oraz ich pracownicy przechodzą szkolenia, m.in. z zakresy parzenia kawy, znajomości produktów.
– To bardzo istotne, bo chcemy również edukować ludzi z wiedzy o kawie – dodaje Barbara Kubrak. – Nasi pracownicy zawsze pytają klientów, co im smakuje, jaką kawę lubią i na tej podstawie dobierają im odpowiednie mieszanki z naszej oferty.
Lafaye chce otwierać swoje stoiska zarówno w dużych, jak i mniejszych miastach. Wszystko zależy od analizy potencjału lokalnego rynku. Nie ma opłaty za przystąpienie do sieci. Miesięczna opłata franczyzowa zaczyna się od 500 zł.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali