Pierogi nie tylko na święta
Maciej Podlaszewski, przedstawiciel Pierogarni Stary Młyn
Pierogi to jedno z popularniejszych dań, nie tylko w Polsce. Rosjanie mają pielmieni, Włosi ravioli, a Gruzini chinkali. Przywiązanie Polaków do pierogów wykorzystała Pierogarnia Stary Młyn, której pierwszy lokal powstał w 2007 roku na toruńskiej Starówce, a od jakiegoś czasu rozwija koncept na licencji. Pod szyldem Pierogarni działają już cztery restauracje, w tym jedna franczyzowa. Na liście życzeń franczyzodawcy, gdzie mogłyby powstać punkty, znajdują się miasta powyżej 100 tys. mieszkańców, w tym Warszawa, Szczecin, Kraków, Łódź i Trójmiasto. W menu Pierogarni Stary Młyn, oprócz tradycyjnych gotowanych pierogów, znajdują się także pierogi z pieca, z ciasta francuskiego, żytniego, z farszem mięsnym i wegetariańskim oraz na słodko. Klienci mogą także skosztować placków ziemniaczanych, kluch oraz deserów i wypieków własnej produkcji.
- Idealna lokalizacja pod Pierogarnię to starówka. Oprócz dużych miast umożliwiamy otwarcie biznesu pod naszym szyldem w miejscowościach turystyczbych, takich jak Zakopane. Jednym z wymogów jest powierzchnia minimum 160 m2, a najlepiej 200-350 m2 z możliwością ustawienia ogródka letniego – mówi Maciej Podlaszewski, przedstawiciel franczyzodawcy.
Wynajęcie lokalu na starówce nie należy do najtańszych przedsięwzięć. Na przykład wynajem ok. 160 m2 lokalu na parterze przy na gdańskiej Starówce kosztuje ok. 10 tys. zł miesięcznie. Tutaj jednak łatwiej o klienta, także tego zagranicznego, który chciałby spróbować tradycyjnej polskiej kuchni. Inwestycja w biznes wynosi 2,5-3,5 tys. zł za m2, czyli nawet pół miliona złotych. Opłata wstępna zamyka się w kwocie 35-65 tys. zł, a opłata bieżąca wynosi 7 proc. sprzedaży netto. Zwrot z inwestycji następuje po 1,5-3 lat prowadzenia restauracji.
- Franczyzobiororca otrzymuje od nas wsparcie na każdym etapie współpracy. Oceniamy lokalizację pod kątem ryzyka oraz potencjalnych obrotów, negocjujemy czynsz, przygotowujemy projekt Pierogarni, rekrutujemy pracowników, a następnie ich szkolimy. Pomagamy także w uzyskaniu wszelkich zezwoleń i w znalezieniu dostawców wyposażenia i półproduktów. W początkowym okresie działalności wsparcia udziela doświadczonymi menedżer i nasz szef kuchni. Franczyzobiorca otrzymuje wyłączność terytorialną – wylicza korzyści wynikające ze współpracy Maciej Podlaszewski. (dw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali