Sfinks zaczyna od nowa
Ostatni rok upłynął w Sfinksie pod znakiem konfliktów i przepychanek pomiędzy założycielem Tomaszem Morawskim, a ówczesnym głównym udziałowcem - spółką AmRest. W marcu tego roku chylącą się ku upadkowi spółkę przejął łódzki biznesmen - Sylwester Cacek, który wspólnie z Morawskim, stanął na czele zarządu. Wtedy firma rozpoczęła audyt wewnętrzny, który miał obnażyć wszystkie jej niedoskonałości. Pod lupę wzięto głównie umowy franczyzowe i sposób zarządzania. Tak powstał program naprawczy, który ma przywrócić nadszarpnięty prestiż Sfinksa.
- Ważną zmianą, jaka wejdzie w Sfinksie w życie jeszcze w tym roku, będą nowe zasady współpracy z franczyzobiorcami. Ich wprowadzenie jest konieczne z uwagi na niedopasowanie obecnych umów do warunków rynkowych i rozmiarów sieci, a także niejednoznaczność części zapisów. W efekcie pod jedną marką łączyło się wiele różnych stylów zarządzania, co utrudniało z jednej strony nadzór operacyjny, a z drugiej dalszy spójny rozwój sieci. Nowe umowy precyzyjnie określą obowiązki i prawa obu stron, zmienią sposób rozliczeń oraz wprowadzą nowe zasady prowadzenia restauracji. Nacisk będzie położony na ujednolicenie procedur oraz podniesienie jakości oferty i obsługi – wyjaśnia Sylwester Cacek, prezes zarządu Sfinks Polska.
Nowe zasady prowadzenia restauracji dotyczą przede wszystkim finansowania. Zmienił się sposób rozliczeń między spółką, a franczyzobiorcami. Zarząd wprowadził nowe opłaty: miesięczną oraz wstępną, której wysokość będzie zależała od marki restauracji, jej wielkości i lokalizacji. Osoby już działające w sieci wniosą ją w ograniczonej wysokości.
Kluczowe miejsce w nowym Sfinksie zajmuje polityka jakości. Spółka stworzyła dla swoich restauratorów podręczniki operacyjne, wprowadziła jeden standard szkoleń, zadbała o kontrolę jakości poprzez okresowe audyty i badania typu mystery shopping, wprowadziła także centralne zakupy. Firma zaczęła już renegocjować umowy z franczyzobiorcami. Do końca roku wszystkie restauracje mają działać na nowych zasadach.
Jednak program naprawczy to nie wszystko, bo Cacek chce dalej rozwijać Sfinksa. Sytuację w firmie ma poprawić emisja prawie 7 mln akcji z prawem poboru, dzięki którym do spółki wpłynie minimum 62 mln zł.
(mak)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Warsztaty kulinarne dla dzieci, które łączą zabawę z nauką zdrowych nawyków żywieniowych, to dobry pomysł na biznes, zwłaszcza w czasach, gdy coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy styl życia.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...