Sfinks zaczyna od nowa
Ostatni rok upłynął w Sfinksie pod znakiem konfliktów i przepychanek pomiędzy założycielem Tomaszem Morawskim, a ówczesnym głównym udziałowcem - spółką AmRest. W marcu tego roku chylącą się ku upadkowi spółkę przejął łódzki biznesmen - Sylwester Cacek, który wspólnie z Morawskim, stanął na czele zarządu. Wtedy firma rozpoczęła audyt wewnętrzny, który miał obnażyć wszystkie jej niedoskonałości. Pod lupę wzięto głównie umowy franczyzowe i sposób zarządzania. Tak powstał program naprawczy, który ma przywrócić nadszarpnięty prestiż Sfinksa.
- Ważną zmianą, jaka wejdzie w Sfinksie w życie jeszcze w tym roku, będą nowe zasady współpracy z franczyzobiorcami. Ich wprowadzenie jest konieczne z uwagi na niedopasowanie obecnych umów do warunków rynkowych i rozmiarów sieci, a także niejednoznaczność części zapisów. W efekcie pod jedną marką łączyło się wiele różnych stylów zarządzania, co utrudniało z jednej strony nadzór operacyjny, a z drugiej dalszy spójny rozwój sieci. Nowe umowy precyzyjnie określą obowiązki i prawa obu stron, zmienią sposób rozliczeń oraz wprowadzą nowe zasady prowadzenia restauracji. Nacisk będzie położony na ujednolicenie procedur oraz podniesienie jakości oferty i obsługi – wyjaśnia Sylwester Cacek, prezes zarządu Sfinks Polska.
Nowe zasady prowadzenia restauracji dotyczą przede wszystkim finansowania. Zmienił się sposób rozliczeń między spółką, a franczyzobiorcami. Zarząd wprowadził nowe opłaty: miesięczną oraz wstępną, której wysokość będzie zależała od marki restauracji, jej wielkości i lokalizacji. Osoby już działające w sieci wniosą ją w ograniczonej wysokości.
Kluczowe miejsce w nowym Sfinksie zajmuje polityka jakości. Spółka stworzyła dla swoich restauratorów podręczniki operacyjne, wprowadziła jeden standard szkoleń, zadbała o kontrolę jakości poprzez okresowe audyty i badania typu mystery shopping, wprowadziła także centralne zakupy. Firma zaczęła już renegocjować umowy z franczyzobiorcami. Do końca roku wszystkie restauracje mają działać na nowych zasadach.
Jednak program naprawczy to nie wszystko, bo Cacek chce dalej rozwijać Sfinksa. Sytuację w firmie ma poprawić emisja prawie 7 mln akcji z prawem poboru, dzięki którym do spółki wpłynie minimum 62 mln zł.
(mak)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
23 i 24 maja odbędzie się w Warszawie X Konferencja Liderów Franczyzy BEST FRANCHISE. W tym roku motywem przewodnim wydarzenia będzie „Transformacja teraźniejszości w innowacyjną przyszłość”.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Ministerstwo Sprawiedliwości powołało zespół ds. Franczyzy, a w Katowicach paneliści dyskutowali, jak regulować, żeby nie zniszczyć rynku.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali