Zrezygnują z Polski?
Wśród działających w naszym kraju lodziarni dominują te sezonowe - działające od maja do końca lata. Wszystko dlatego, że w Polsce dominuje przekonanie, że lody kupuje się wyłącznie latem. Nie zmienia tego fakt, że coraz więcej lodziarni znajduje lokale w centrach handlowych, gdzie pogoda nie ma większego wpływu na liczbę odwiedzających klientów.
- Próbowaliśmy różnych sposobów na przedłużenie sezonu – poszerzaliśmy ofertę o gofry, rurki z kremem, ciastka. Jednak w naszym klimacie koniec września oznacza zwykle koniec sprzedaży - przyznaje Radosław Charubin, właściciel sieci Lody Bonano.
Mimo to Lody Bonano współpracują z prawie setką franczyzobiorców, którzy otwierają swój biznes na kilka miesięcy. Häagen-Dazs przyjął inną strategię. Pochodząca z USA sieć luksusowych lodziarni planowała otwierać lokale w najbardziej prestiżowych miejscach - docelowo miało ich być 150. Skończyło się na dwóch punktach w Warszawie - w Galerii Mokotów i na Nowym Świecie oraz we Wrocławiu. Dwa z nich zostały zamknięte. Pozostała jedynie lodziarnia w centrum stolicy. Jak donosi Puls Biznesu Häagen-Dazs w ogóle może w najbliższym czasie wycofać się z Polski, bo klientów na lody, których gałka kosztuje ok. 9 zł jest jak na lekarstwo. Dla międzynarodowej firmy nie będzie to jednak duża strata, bowiem marka działa w 70 krajach całego świata. Być może powtórzy się scenariusz Burger Kinga, który zaliczył nieudany debiut nad Wisłą, ale po kilku latach powrócił - z sukcesem.
Häagen-Dazs nie zniknie całkowicie z rynku. W wielu sklepach, między innymi w delikatesach Almy Market ich sprzedaż ma się całkiem dobrze. Ten kanał dystrybucji jest po prostu tańszy i nie wymaga tak dużych nakładów inwestycyjnych jak w lodziarnię. Franczyzobiorca, który chciał poprowadzić lokal Häagen-Dazs musiał liczyć się z inwestycją minimum 125 tys. euro.
(dw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
23 i 24 maja odbędzie się w Warszawie X Konferencja Liderów Franczyzy BEST FRANCHISE. W tym roku motywem przewodnim wydarzenia będzie „Transformacja teraźniejszości w innowacyjną przyszłość”.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Ministerstwo Sprawiedliwości powołało zespół ds. Franczyzy, a w Katowicach paneliści dyskutowali, jak regulować, żeby nie zniszczyć rynku.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali