Jeśli lokal, w którym ma się mieścić pub Pinta jest pusty i wymaga pełnego dostosowania, to kapitał potrzebny na start wynosi 700 tys. zł przy powierzchni 150 m kw., 850 tys. zł przy 200 m kw. i 1 mln zł przy 250 m kw.
Poniedziałek
25.06.2018
Browar rzemieślniczy Pinta startuje z franczyzą. Wkrótce pierwszy franczyzobiorca otworzy pub marki we Wrocławiu.
 

Browar Pinta buduje franczyzową sieć firmowych pubów. Pierwszy franczyzowy lokal ruszy w sierpniu we Wrocławiu. Firma prowadzi rozmowy z trzema kolejnymi franczyzobiorcami. Docelowo ma działać kilkanaście takich miejsc, we wszystkich dużych miastach w Polsce.

 Realizujemy w ten sposób marzenie, żeby firmowe puby Pinta nadawały ton dalszemu rozwojowi piwnej rewolucji w Polsce – mówi Ziemowit Fałat, współwłaściciel Pinty.

Puby mają być zlokalizowane w ścisłych centrach miast, ale z wyłączeniem centrów handlowych czy nowoczesnych budynków biurowych.

Panujący w nich klimat nie pasuje do tego, który chcielibyśmy stworzyć w naszych pubach – wyjaśnia Ziemowit Fałat.

Lokale mają mieć powierzchnię między 100 a 200 m2, tak, żeby mogły przyjmować jednocześnie od 70 do 150 gości. Ponadto lokal powinien dysponować ok. 100 m2 powierzchni pomocniczej na chłodnię, magazyn oraz pomieszczenienia socjalne i sanitarne, a także mniej więcej 16 m2 na kuchnię. Będą w niej przyrządzane proste przekąski jak półmiski serów i wędlin oraz proste dania mięsne, rybne i wegetariańskie. Żywność ma być kupowana od lokalnych dostawców i producentów.

Każdy z firmowych pubów Pinty powinien mieć co najmniej 12 kranów, w których będą serwowane nie tylko piwa Pinty.

Razem z innymi browarami rzemieślniczymi warzymy piwo i chętnie sprzedamy też ich produkty. Szeroka oferta dzięki takiej współpracy jak najbardziej leży w naszym interesie – tłumaczy Ziemowit Fałat.

Instalacja piwna będzie podzielona przynajmniej na trzy moduły, aby dać możliwość serwowania różnych piw w różnych temperaturach.

Potencjalni franczyzobiorcy muszą posiadać około 1 mln zł na inwestycję. Jeśli lokal jest pusty i wymaga pełnego dostosowania, to kapitał potrzebny na start wynosi 700 tys. zł przy powierzchni 150 m2, 850 tys. zł przy 200 m2 i 1 mln zł przy 250 m2. Inwestycja powinna się w pełni zwrócić po trzech, najpóźniej czterech latach. W trakcie działalności lokalu prowizja franczyzodawcy wynosi 5 proc. miesięcznego obrotu pubu. Partnerzy mogą liczyć na wyłączność na prowadzenie pubu Pinta na terenie danego miasta.

Browar ma także ściśle określone wymagania odnośnie kandydatów do współpracy. Franczyzobiorcy powinni posiadać wiedzę i doświadczenie niezbędne do prowadzenia pubu. Muszą także znać treść obowiązujących przepisów, w tym w szczególności prawa pracy, ustawy o wychowaniu w trzeźwości, o bezpieczeństwie żywności i żywienia, zasady GHP/GMP/HACCP. Ponadto wymagany jest status samodzielnego przedsiębiorcy.

Franczyzodawca pomoże partnerom w opracowaniu planów dekoracji wewnętrznej i zewnętrznej pubu. Będzie dostaczał do pubu piwa oraz odpowiednie gadżety.

Ponadto zapewnimy niezbędne szkolenia oraz odpowiednie wsparcie marketingowe – zapewnia Ziemowit Fałat.

Sieciowe lokale z rzemieślniczym piwem to  mało popularny biznes w Polsce.  Częściej można u nas znaleźć pojedyncze lokale z rzemieślniczymi trunkami, otwierane przez właścicieli browarów rzemieślniczych.


Dominika Pronarska
dziennikarz

ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab
Amori Pomodori
Atelier Herosima
Autorskie Lody Piccolo
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Beza Krówka Lody rzemieślnicze
Biesiadowo
Bike Café
Browar Korona
BuBu Bubble Tea
Cafe Słodziak
Candy Pop
Carat Kebab
Chinkalnia
Cochise Burger
Coffeeloffee
Cofix
Crazy Bubble
Cudo Vegan Sushi
Cukiernia Sowa
Cukrem i Solą
Da Grasso
DG Restauracje
Dobra Pączkarnia
Domino’s Pizza
Donuterie
Doskoi
Easy Beer
Easy Wine
Express Pizza American Style
FABBRICA Italian Comfort Food
Falla
Felix Chicken
Fit Cake
Good Chicken
Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni
Grande Pizza
Gruby Benek
Hotdogzna
Ice'n'go
Japanos
Kashka
Kiss Kim Chi
Koku Sushi
Krowa Mać Burgers
Kurcze Pieczone
Langos
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Lida
Lviv Croissants
Makarun
Maxipizza
McDonald’s
Meron
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mniami Ice Cream
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Pączki Mamy
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzeria Stopiątka
Prosiak Polski Kebab & Fast Food
Ramen Shop by Sushi Kushi
Salsiccia Pizzeria Napoletana
Sayuri Sushi
SiGelato
So Coffee
Stava
Steiku Haoss
Subtilité Wine & Bar
Subway
Sulaiman Kebab
Sushi Bistro
Sushi Burrito
Sushi Kushi
Szaszłykowo
Taco Bar
Tawerna Pepe Verde
The White Bear Coffee
Tibesti 2Go
Totti Pizza Rzymska
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
United Chicken
Wendy’s
Western Chicken
Western Tortilla
Yum Yum Kebab
ZapieCKanki
Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta
ŻarWok
Zdrowa Krowa