Sfinks Feniksowi oka nie wykole
Spór między gastronomicznymi spółkami rozgorzał w 2009 roku, kiedy to w Poznaniu i Katowicach pojawiły się zarządzane przez R&C Union restauracje Fenix. Konwencja lokali zaskakująco przypominała jednak punkty Sphinx, co nie umknęło uwadze właścicieli marki. Sfinks zarzucił R&C Union stosowanie podobnych znaków graficznych, a także wykorzystywanie zbliżonych elementów wystroju wnętrz i karty menu. Pikanterii całej sprawie dodawał fakt, że swoje pierwsze lokalizacje Fenix przejął po Sphinksie, zatrudniając w nich nawet tych samych pracowników.
Ówczesny szef Sfinksa, Tomasz Morawski, zarzucił R&C Union nieuczciwą konkurencję i stwierdził, że spółka wykorzystuje swoją wiedzę o Sphinksie, by systematycznie przejmować kolejne należące do niego placówki. Wezwał więc konkurenta do zaprzestania rzekomego łamania prawa i zażądał odszkodowania w wysokości 18,3 mln zł. Właściciele Feniksa płacić nie zamierzali, więc sprawa trafiła do sądu. Swój finał znalazła dopiero pod koniec stycznia 2012 roku.
- W celu zakończenia sporu R&C Union złoży na ręce Sfinksa oświadczenie o uzgodnionej treści, które Sfinks będzie mógł zamieścić na swojej stronie internetowej przez okres nie dłuższy niż 4 miesiące. Dodatkowo R&C Union zobowiązało się do wypłacenia Sfinksowi kwoty 70 tys. zł tytułem zwrotu wydatków poniesionych w związku z postępowaniem sądowym – poinformowały spółki w oświadczeniu.
Treści oświadczenia można się jedynie domyślać. Najistotniejszą informacją jest fakt, że Fenix nadal będzie mógł rozwijać się w dotychczasowej formule, bo Sfinks zrzekł się wszelkich pozostałych roszczeń wobec R&C Union. Spółka kierowana dziś przez Sylwestra Cacka nie zobaczy ani grosza z żądanych 18 mln zł odszkodowania, ale to Fenix poniesie koszty rozpraw.
Do zakończenia sporu z R&C Union doszło w okresie oczekiwania na publikację wyników finansowych Sfinksa za czwarty kwartał 2011 roku. Spółka od kilku lat boryka się z wysokim zadłużeniem i ostatnio notowała wysokie straty. W trzecim kwartale 2011 sięgnęły one 2,44 mln zł, a rok wcześniej – przekroczyły 9 mln zł. Raport za ostatnie trzy miesiące ubiegłego roku miał się pojawić 14 lutego, ale jego publikacja została przesunięta na 23 lutego. Niepokojący może wydawać się fakt, że na początku roku swoje udziały w spółce zmniejszył jej główny akcjonariusz – Sylwester Cacek. Sprzedając ponad 1,1 mln akcji obniżył zaangażowanie z 23,45 proc. do 18,42 proc. Zdecydowanie ucina jednak spekulacje, jakoby miał całkowicie wycofać się ze Sfinksa.
- Nadal podtrzymuję moją deklarację, że w okresie kilku najbliższych lat planuję zachować znaczący udział w akcjonariacie Sfinksa. Jest to naturalne, że jako inwestor podejmuję decyzje dotyczące transakcji na akcjach i nie wykluczam ich także w przyszłości – mówi Sylwester Cacek.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...