Franczyzobiorcy na diecie

Opłaty franczyzowe pobierane przez Na Zdrowie, firmę oferującą catering dietetyczny, można negocjować.
Piątek
27.03.2015
Na Zdrowie Catering Dietetyczny od czterech lat nie pozyskał nowych partnerów. Ten rok ma być lepszy.
 

Firma Na Zdrowie Catering Dietetyczny współpracę franczyzową  w ramach usługi catering dietetyczny oferuje od 2011 roku. Polega ona na tworzeniu indywidualnej diety dla klientów, uwzględniającej cel, jaki chcą osiągnąć, stan zdrowia oraz preferencje smakowe. Na podstawie wywiadu z klientem kucharze przygotowują dzienny zestaw pięciu posiłków, które są dostarczane codziennie rano we wskazane miejsce. Już w 2011 roku współpracę z firmą nawiązało trzech franczyzobiorców – dwóch z Warszawy i jeden z Trójmiasta. Przedsiębiorcy nadal prowadzą biznes, ale kolejnych zainteresowanych licencją zabrakło.

Franczyzodawca zakładał, że do końca 2012 roku pozyska 10 partnerów, a docelowo będzie ich 30. Szyki popsuła jednak koniunktura na rynku.
- Spory wpływ na wszystkie branże w Polsce miał kryzys gospodarczy. Rozwój rynku gastronomicznego w tym czasie został  znacznie spowolniony. Potencjalni franczyzobiorcy nadal bardzo ostrożnie podchodzą do nowych inwestycji, choć zainteresowanie produktami wartościowymi i zdrowymi zaczyna nabierać tempa – tłumaczy Aleksandra Rybak, odpowiedzialna za ofertę franczyzową w firmie Na Zdrowie.

Firma cateringowa nie składa jednak broni i liczy, że już w tym roku sieć urośnie o kolejne  placówki. Szuka ich w miastach liczących minimum 100 tys. mieszkańców, m.in. w Poznaniu, Krakowie i Wrocławiu.
- Im większe miasto, tym większa szansa na sukces. Dotychczas otwarte lokale działają bez zakłóceń i przynoszą zyski. Prowadzimy już zaawansowane rozmowy z potencjalnymi franczyzobiorcami na południu Polski – zapewnia Aleksandra Rybak.

Przyszły franczyzobiorca powinien dysponować lokalem i powierzchni minimum 70 m2. W biznes trzeba zainwestować 30-50 tys. zł. Później właściciel licencji pobiera stałą opłatę miesięczną w wysokości 1 tys. zł oraz opłatę od dochodu netto.
- Wynosi ona 4 proc. i zależy od długości umowy franczyzowej. Na najniższy poziom można liczyć przy umowie na minimum 10 lat. Natomiast minimalny okres, na który można zawrzeć z nami umowę, wynosi 5 lat – tłumaczy  Aleksandra Rybak.


Dominika Pronarska
dziennikarz

ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab
Amori Pomodori
Atelier Herosima
Autorskie Lody Piccolo
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Beza Krówka Lody rzemieślnicze
Biesiadowo
Bike Café
Browar Korona
BuBu Bubble Tea
Cafe Słodziak
Candy Pop
Carat Kebab
Chinkalnia
Cochise Burger
Coffeeloffee
Cofix
Crazy Bubble
Cudo Vegan Sushi
Cukiernia Sowa
Cukrem i Solą
Da Grasso
DG Restauracje
Dobra Pączkarnia
Domino’s Pizza
Donuterie
Doskoi
Easy Beer
Easy Wine
Express Pizza American Style
FABBRICA Italian Comfort Food
Falla
Felix Chicken
Fit Cake
Good Chicken
Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni
Grande Pizza
Gruby Benek
Hotdogzna
Ice'n'go
Japanos
Kashka
Kiss Kim Chi
Koku Sushi
Krowa Mać Burgers
Kurcze Pieczone
Langos
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Lida
Lviv Croissants
Makarun
Maxipizza
McDonald’s
Meron
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mniami Ice Cream
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Pączki Mamy
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzeria Stopiątka
Prosiak Polski Kebab & Fast Food
Ramen Shop by Sushi Kushi
Salsiccia Pizzeria Napoletana
Sayuri Sushi
SiGelato
So Coffee
Stava
Steiku Haoss
Subtilité Wine & Bar
Subway
Sulaiman Kebab
Sushi Bistro
Sushi Burrito
Sushi Kushi
Szaszłykowo
Taco Bar
Tawerna Pepe Verde
The White Bear Coffee
Tibesti 2Go
Totti Pizza Rzymska
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
United Chicken
Wendy’s
Western Chicken
Western Tortilla
Yum Yum Kebab
ZapieCKanki
Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta
ŻarWok
Zdrowa Krowa