Stawia na nogi i przynosi zyski

Statystycznie wypijamy 107 litrów kawy rocznie. To o 17 litrów więcej niż piwa. O wyjątkowej atmosferze małych kawiarni śpiewała już Irena Jarocka. Może już wkrótce, wzorem Włochów, tradycją stanie się poranne espresso w drodze do pracy.
Poniedziałek
18.06.2012
Przeciętny Polak odwiedza kawiarnię 11 razy w roku. To mało biorąc pod uwagę, że wypijamy średnio 107 litrów kawy rocznie. Statystyki napawają jednak optymizmem.
 

O triumfalnym powrocie kawiarenek do łask nie można jeszcze mówić, ale dane statystyczne pokazują, że coraz chętniej wybieramy picie kawy poza domowymi pieleszami. Z badań „Polska na talerzu 2012” przeprowadzonych przez TNS OBOP na zlecenie Makro Cash&Carry wynika, że statystyczny Polak odwiedza kawiarnię 11 razy w roku.

Najczęściej wychodzimy do kawiarni, żeby spotkać się ze znajomymi. Taką odpowiedź wskazało 53 proc. ankietowanych. Coraz częściej jednak do kawiarni przyciąga nas po prostu chęć napicia się dobrej kawy (23 proc.). W progi kawiarenek wstępujemy również żeby odpocząć i spędzić chwilę w spokoju i samotności (10 proc.).

- Rynek kawiarni to bardzo perspektywiczny i jeden z najdynamiczniej rozwijających się segmentów gastronomicznych w Polsce. Coraz więcej z nas docenia możliwość wypicia kawy poza domem. Najczęściej są to osoby z wyższym wykształceniem, do 30 roku życia, mieszkańcy miast powyżej 100 tysięcy mieszkańców – argumentuje Ewelina Rzedkowska, menedżer ds. klientów HoReCa Makro.

Kawowe wojaże nie leżą w naszej naturze. Jeśli zdecydujemy się wypić aromatyczny napój poza domem, to najchętniej wybieramy kawiarnie leżące „za rogiem”. Taką deklarację złożyło 55 proc. ankietowanych. Nie jesteśmy też rozrzutni – średni rachunek wynosi 12 zł. Z menu, oprócz kawy, wybieramy jeszcze ciastka i napoje alkoholowe.

- Rośnie też popularność klubokawiarni. Jeszcze dwa lata temu w ogóle nie pojawiły się w naszym zestawieniu. Dziś wymienia je aż 7 proc. respondentów – zauważa Rzedkowska.

Kawiarnia nie należy jednak do biznesów dla osób z cienkim portfelem. Na 80 m2 kawiarnię EuroCafe trzeba przeznaczyć minimum 120 tys. zł. Otwarcie Chopin Cafe to inwestycja rzędu 350-500 tys. zł, a Pijalnia Czekolady E.Wedel pochłonie na początek nawet 800 tys. zł.

(mak)


Magdalena Krocz

ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab
Amori Pomodori
Atelier Herosima
Autorskie Lody Piccolo
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Beza Krówka Lody rzemieślnicze
Biesiadowo
Bike Café
Browar Korona
BuBu Bubble Tea
Cafe Słodziak
Candy Pop
Carat Kebab
Chinkalnia
Cochise Burger
Coffeeloffee
Cofix
Crazy Bubble
Cudo Vegan Sushi
Cukiernia Sowa
Cukrem i Solą
Da Grasso
DG Restauracje
Dobra Pączkarnia
Domino’s Pizza
Donuterie
Doskoi
Easy Beer
Easy Wine
Express Pizza American Style
FABBRICA Italian Comfort Food
Falla
Felix Chicken
Fit Cake
Good Chicken
Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni
Grande Pizza
Gruby Benek
Hotdogzna
Ice'n'go
Japanos
Kashka
Kiss Kim Chi
Koku Sushi
Krowa Mać Burgers
Kurcze Pieczone
Langos
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Lida
Lviv Croissants
Makarun
Maxipizza
McDonald’s
Meron
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mniami Ice Cream
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Pączki Mamy
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzeria Stopiątka
Prosiak Polski Kebab & Fast Food
Ramen Shop by Sushi Kushi
Salsiccia Pizzeria Napoletana
Sayuri Sushi
SiGelato
So Coffee
Stava
Steiku Haoss
Subtilité Wine & Bar
Subway
Sulaiman Kebab
Sushi Bistro
Sushi Burrito
Sushi Kushi
Szaszłykowo
Taco Bar
Tawerna Pepe Verde
The White Bear Coffee
Tibesti 2Go
Totti Pizza Rzymska
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
United Chicken
Wendy’s
Western Chicken
Western Tortilla
Yum Yum Kebab
ZapieCKanki
Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta
ŻarWok
Zdrowa Krowa